25 °C Budapest

A kisboltok alkonya: böjtölnek a magyar kereskedők

Pénzcentrum
2010. október 3. 11:02

Negyven hónapja böjtölnek a magyar kereskedők. Forgalmuk a statisztikák szerint ezen idő alatt folyamatosan csökkent. Ezév júliusában a folyamat megtört, mert 1,7 százalékos forgalomnövekedést mértek 2009 júliusához képest. Örülni azonban még korai lenne.

A válság alaposan megviselte a hazai kiskereskedőket. 2007 márciusában örülhettek utoljára forgalombővülésnek, azóta a vevők egyre kevesebbet költenek. Idén júliusban azonban a folyamat megszakadt, mert szerény mértékben ugyan, de tavaly júliushoz képest 1,7 százalékkal mégiscsak bővültek az eladásaik. Az öröm azonban csak cseppnyi lehet, mert ha az év első hét hónapját összevetjük 2009 hasonló időszakával, akkor még mindig közel 4 százalékkal kisebb az idei forgalom a 2009-esnél.

A lapunknak nyilatkozó szakértők is intenek a túlzott derűlátástól. Kozák Ákos, a GfK Piackutató igazgatója szerint csak annyi történt, hogy a zuhanás dinamikája megtört, a csökkenés azonban folytatódik. Az éves eredmények tehát aligha lesznek rózsásak a kiskereskedelemben. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára sem hiszi, hogy vége lenne a válságnak. Ő úgy látja, a boltosok akkor lélegezhetnek fel, ha forgalmuk eléri a 2007-es szintet.

 

Bolttípusok részesedése a napi fogyasztási cikkek forgalmából (%) (Forrás: Gfk Hungária)


A két szakértő abban is egyet ért, hogy az ágazatot alaposan megviselte a lakossági kereslet csökkenése. 2009 első feléig, 10 ezerrel csökkent a boltok száma és 20 ezer emberrel kevesebb dolgozik az üzletekben. A nehézséget a nagy multinacionális vállalkozásokat és a kis boltokat egyaránt érintették. Előbbiek kényetlenek voltak beruházásaikat elhalasztani, dolgozóik egy részét elküldeni, utóbbiak pedig egyszerűen felhagytak a kereskedelemmel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kozák Ákos szerint nagy csődökre nem kell számítani, de közép vagy hosszú távon a válságtól meggyengült szereplőket felvásárolhatják szerencsésebb versenytársaik. Ez azonban attól függ, megindul-e a forgalom növekedése. Vámos György szerint ehhez elsősorban a nemzetközi gazdaság motorjának kéne beindulnia és a hazai adóterhelésnek csökkennie. Ez azonban nem fog gyorsan menni, a kiskereskedőknek legalább 2-3 évet ki kell még bírniuk.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?