Drámai lista: ezek a cégek dőlnek be a leghamarabb

2010. augusztus 29. 11:02

Egy, a kockázatosabb iparágakról készült felmérés szerint hazánkban a legnagyobb rizikónak a bútorgyártás, a vendéglátás és az építőipar területén működő cégek vannak kitéve, de a kockázati tényező a textilipar és a fafeldolgozás esetében sem sokkal alacsonyabb. A listát egyértelműen a válság által érintett, és sokszor egymáshoz is kapcsolódó ágazatok vezetik.

A Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő minősítési rendszere alapján megvizsgálta, hogy mely iparágakban a legnagyobb és legkisebb a legrizikósabb, Rating 4-es minősítésű cégek aránya. Ezen minősítéssel rendelkező vállalkozások közül minden 10. kerül egy éven belül fizetésképtelenségi eljárás alá. Ma Magyarországon a bútorgyártás, vendéglátás és építőipar területén vannak jelen a legnagyobb arányban a legkockázatosabb cégek.

Kiemelt figyelmet igénylő iparágak

A D&B Rating cégminősítési rendszer segítségével felmérhető a vállalatok eredményességének vagy csődjének esélye. A 4-es ratinggel rendelkező, legnagyobb figyelmet igénylő cégek aránya a bútorgyártás, vendéglátás, építőipar, textilipar és fafeldolgozás területén kiemelkedően magas. Itt arányuk eléri, sőt meg is haladja az 50%-ot, ami azt jelenti, hogy minden második cég az átlagnál lényegesen nagyobb kockázatot képvisel, és utalásos számla kiállítása esetén 10%-os eséllyel nem lesz képes a cég fizetni annak ellenértékét.

Keleti József, a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő ügyvezető igazgatója szerint az jelentheti a probléma megoldását, ha a magas kockázatú cégekkel előrefizetéssel, vagy biztosítékok mellett, szigorúbb szerződési feltételek mentén szerződnek üzleti partnereik. Amennyiben az üzleti kapcsolat mégis szükségessé teszi utalásos számla kiállítását, úgy érdemes a hitellimiteket a megnövekedett kockázatosságnak megfelelően csökkenteni, és kizárólag a nyitott számlák kifizetését követően venni fel ismét rendelést. A D&B a 4-es minősítésű cégeknél nem javasol halasztott fizetést és hitellimitet.

Nem meglepő, hogy a még mindig megrendeléshiánnyal küzdő gépjármű kereskedelem is szerepel a legtöbb kockázatos vállalkozást felvonultató iparágak között. A D&B által 2010 első félévére közzétett, a legnagyobb bedőlési arányú szektorok listája nagyrészt azonos iparágakat tartalmaz, mint jelen elemzés, elsősorban a sorrendben adódnak eltérések.

A textilipar és a kiskereskedelem szerepel a legnagyobb arányú 4-es minősítésű iparágak listájában, és bár bedőlési arányuk nem volt a legjelentősebb 10 között, a kockázatos cégek magas aránya egyértelműen jelzi, hogy az elmúlt időszak jelentősen megtépázta, gyengítette ezen iparágak szereplőinek pénzügyi, gazdasági stabilitását. A gazdasági fellendülés elengedhetetlenül szükséges számukra, hogy új megrendelésekkel gyarapodva stabilizálódjanak. Minél később következik ez be, a már gondokkal küzdő vállalkozások túlélési esélyei annál alacsonyabbak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Legkockázatosabb iparágak Magyarországon (Forrás: Dun & Bradstreet)


A listát egyértelműen a válság által érintett, és sokszor egymáshoz is kapcsolódó ágazatok vezetik. Az építőipari rendelések csökkenése, pénzügyi stabilitásuk zuhanása magával húzza az üveg, kerámia, porcelán, cement, beton, kő termékek gyártóit, a fafeldolgozás terén működő vállalkozásokat is. A fogyasztói kereslet visszaesésének, a beruházások, bútor és gépjárműcserék elodázásának köszönheti nehéz helyzetét például a bútorgyártás, ahol az import termékek is komoly konkurenciát jelentenek a belföldi piacon.

A kevésbé kockázatos iparágak esetén sem megnyugtató a helyzet

Humán-egészségügyi, szociális ellátásban csupán a cégek 16 százaléka tartozik a legnagyobb kockázatú Rating 4-es kategóriába. Kevesebb kockázatos céget vonultatnak fel a többi szektorhoz képest az oktatási tevékenységet, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet és az ipari gép, berendezés, eszköz javítását végző ágazatok. A kockázatos cégek aránya azonban itt is meglehetősen magas, ahhoz, hogy a pénzügyi szakemberek és a kockázatkezelők nem dőlhetnek hátra.

Legkevésbé kockázatos iparágak Magyarországon (Forrás: Dun & Bradstreet)

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?