Csillapodik a plázaláz: mikor nyílik az új pesti bevásárlóközpont?

2010. szeptember 18. 14:02

Az Európai bevásárlóközpont-fejlesztések mértéke 2005 óta nem járt ilyen mélységben. Csupán 2,1 millió négyzetméter - 64 központ- új kínálat került a piacra az év első felében, amely 50 százalékos visszaesést jelent a 2009-es évhez képest, amikor 120 új bevásárlóközpont nyitotta meg a kapuit Európában, derül ki a Cushman & Wakefield legújabb felméréséből.

A tanulmány szerint további 3,8 millió négyzetméter üzletközpont terület átadása várható a piacon az év végéig, ami 17 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben. A tanulmány előrejelzése szerint az átadások mértéke 2011-ben tovább, várhatóan 5,2 millió négyzetméterre csökken. Ez 3,9 százalékos emelkedést jelentene 2010-hez képest, mely a legalacsonyabb mért érték az elmúlt 30 évben.

Mi épül most?
A budapesti piacon jelenleg öt, ténylegesen kivitelezés alatt lévő, 5 ezer négyzetmétert meghaladó kiskereskedelmi fejlesztéssel találkozhatunk: Corvin Atrium, VÁCI11, KÖKI Terminál, Europeum, CET.


Szinte mindegyik Európai ország bevásárlóközpont fejlesztési mutatói csökkentek az elmúlt évben. Összesen tíz olyan országot sorolhatunk fel, ahol nem történt egy bevásárlóközpont átadás sem az év első felében, ilyen például a Cseh Köztársaság, Magyarország és Írország. Az átadások mértékének rövid távú emelkedése nem várható, annak ellenére, hogy gazdasági fellendülés és a kiskereskedelmi forgalom fellendülése miatt a fejlesztések száma várhatóan növekedésnek indul.

Közép és Kelet Európa továbbra is az élen jár a bevásárlóközpont területek százalékos növekedésének tekintetében, Bulgária összes bevásárlóközpont területe 96 százalékkal növekedett 2010 első felében. Bosznia, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia esetében is tapasztalható volt egy 5-10 százalékos növekedés. Nyugat Európában Olaszország és Németország területén található a legtöbb bevásárlóközpont terület. Olaszországban hat új központ nyitott, amivel közel 170,000 négyzetméterrel bővült a bérbeadható terület a piacon, míg Németországban 5 átadás és 5 központ bővülés /átalakítás történt ugyanezen időszakban, mely 150,000 négyzetméterrel bővítette az ország kiskereskedelmi piacát.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fotó: corvinatrium.hu


Magyarország jelenleg a 23. helyen áll Európában a várható bevásárlóközpont fejlesztések tekintetében. Az országban 2010. első félévében nem történt bevásárlóközpont átadás, de az év második felében várhatóan 35,000 négyzetméter új bevásárlóközpont kerül a piacra, amely egy bevásárlóközpont megnyitását jelenti. A Corvin Bevásárlóközpont Budapest szívében, a 8. kerületben épült, átadása októberre tervezett.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?