10 °C Budapest

Csillapodik a plázaláz: mikor nyílik az új pesti bevásárlóközpont?

2010. szeptember 18. 14:02

Az Európai bevásárlóközpont-fejlesztések mértéke 2005 óta nem járt ilyen mélységben. Csupán 2,1 millió négyzetméter - 64 központ- új kínálat került a piacra az év első felében, amely 50 százalékos visszaesést jelent a 2009-es évhez képest, amikor 120 új bevásárlóközpont nyitotta meg a kapuit Európában, derül ki a Cushman & Wakefield legújabb felméréséből.

A tanulmány szerint további 3,8 millió négyzetméter üzletközpont terület átadása várható a piacon az év végéig, ami 17 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben. A tanulmány előrejelzése szerint az átadások mértéke 2011-ben tovább, várhatóan 5,2 millió négyzetméterre csökken. Ez 3,9 százalékos emelkedést jelentene 2010-hez képest, mely a legalacsonyabb mért érték az elmúlt 30 évben.

Mi épül most?
A budapesti piacon jelenleg öt, ténylegesen kivitelezés alatt lévő, 5 ezer négyzetmétert meghaladó kiskereskedelmi fejlesztéssel találkozhatunk: Corvin Atrium, VÁCI11, KÖKI Terminál, Europeum, CET.


Szinte mindegyik Európai ország bevásárlóközpont fejlesztési mutatói csökkentek az elmúlt évben. Összesen tíz olyan országot sorolhatunk fel, ahol nem történt egy bevásárlóközpont átadás sem az év első felében, ilyen például a Cseh Köztársaság, Magyarország és Írország. Az átadások mértékének rövid távú emelkedése nem várható, annak ellenére, hogy gazdasági fellendülés és a kiskereskedelmi forgalom fellendülése miatt a fejlesztések száma várhatóan növekedésnek indul.

Közép és Kelet Európa továbbra is az élen jár a bevásárlóközpont területek százalékos növekedésének tekintetében, Bulgária összes bevásárlóközpont területe 96 százalékkal növekedett 2010 első felében. Bosznia, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia esetében is tapasztalható volt egy 5-10 százalékos növekedés. Nyugat Európában Olaszország és Németország területén található a legtöbb bevásárlóközpont terület. Olaszországban hat új központ nyitott, amivel közel 170,000 négyzetméterrel bővült a bérbeadható terület a piacon, míg Németországban 5 átadás és 5 központ bővülés /átalakítás történt ugyanezen időszakban, mely 150,000 négyzetméterrel bővítette az ország kiskereskedelmi piacát.

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fotó: corvinatrium.hu


Magyarország jelenleg a 23. helyen áll Európában a várható bevásárlóközpont fejlesztések tekintetében. Az országban 2010. első félévében nem történt bevásárlóközpont átadás, de az év második felében várhatóan 35,000 négyzetméter új bevásárlóközpont kerül a piacra, amely egy bevásárlóközpont megnyitását jelenti. A Corvin Bevásárlóközpont Budapest szívében, a 8. kerületben épült, átadása októberre tervezett.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?