21 °C Budapest

Csillapodik a plázaláz: mikor nyílik az új pesti bevásárlóközpont?

2010. szeptember 18. 14:02

Az Európai bevásárlóközpont-fejlesztések mértéke 2005 óta nem járt ilyen mélységben. Csupán 2,1 millió négyzetméter - 64 központ- új kínálat került a piacra az év első felében, amely 50 százalékos visszaesést jelent a 2009-es évhez képest, amikor 120 új bevásárlóközpont nyitotta meg a kapuit Európában, derül ki a Cushman & Wakefield legújabb felméréséből.

A tanulmány szerint további 3,8 millió négyzetméter üzletközpont terület átadása várható a piacon az év végéig, ami 17 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben. A tanulmány előrejelzése szerint az átadások mértéke 2011-ben tovább, várhatóan 5,2 millió négyzetméterre csökken. Ez 3,9 százalékos emelkedést jelentene 2010-hez képest, mely a legalacsonyabb mért érték az elmúlt 30 évben.

Mi épül most?
A budapesti piacon jelenleg öt, ténylegesen kivitelezés alatt lévő, 5 ezer négyzetmétert meghaladó kiskereskedelmi fejlesztéssel találkozhatunk: Corvin Atrium, VÁCI11, KÖKI Terminál, Europeum, CET.


Szinte mindegyik Európai ország bevásárlóközpont fejlesztési mutatói csökkentek az elmúlt évben. Összesen tíz olyan országot sorolhatunk fel, ahol nem történt egy bevásárlóközpont átadás sem az év első felében, ilyen például a Cseh Köztársaság, Magyarország és Írország. Az átadások mértékének rövid távú emelkedése nem várható, annak ellenére, hogy gazdasági fellendülés és a kiskereskedelmi forgalom fellendülése miatt a fejlesztések száma várhatóan növekedésnek indul.

Közép és Kelet Európa továbbra is az élen jár a bevásárlóközpont területek százalékos növekedésének tekintetében, Bulgária összes bevásárlóközpont területe 96 százalékkal növekedett 2010 első felében. Bosznia, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia esetében is tapasztalható volt egy 5-10 százalékos növekedés. Nyugat Európában Olaszország és Németország területén található a legtöbb bevásárlóközpont terület. Olaszországban hat új központ nyitott, amivel közel 170,000 négyzetméterrel bővült a bérbeadható terület a piacon, míg Németországban 5 átadás és 5 központ bővülés /átalakítás történt ugyanezen időszakban, mely 150,000 négyzetméterrel bővítette az ország kiskereskedelmi piacát.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fotó: corvinatrium.hu


Magyarország jelenleg a 23. helyen áll Európában a várható bevásárlóközpont fejlesztések tekintetében. Az országban 2010. első félévében nem történt bevásárlóközpont átadás, de az év második felében várhatóan 35,000 négyzetméter új bevásárlóközpont kerül a piacra, amely egy bevásárlóközpont megnyitását jelenti. A Corvin Bevásárlóközpont Budapest szívében, a 8. kerületben épült, átadása októberre tervezett.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem