22 °C Budapest

A McDonald's-é a legnagyobb hazai kávézólánc

Pénzcentrum
2010. augusztus 26. 14:02

Az erősödő piaci verseny ellenére a McCafé továbbra is uralja a kávézópiacot: 15 százalékos forgalomnövekedéssel és 2,9 milliós vendégszámmal zárta a 2009-es esztendőt. 2010 első hat hónapjában már 1,5 millióan látogatták meg a kávézólánc 34 egységének valamelyikét és a január-júniusi időszakban 6,54 százalékkal növekedett a McCafék forgalma az előző év hasonló időszakához képest. A "kávékedvencek" nem változtak: továbbra is az eszpresszót, cappuccinót és tejes kávét kortyolgatjuk legszívesebben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdasági válság sem fogta vissza a magyarok kávézási kedvét, nem szívesen mondunk le kedvenc feketénkről. Ezt támasztják alá a legnagyobb hazai kávézólánc adatai is: az elmúlt évben a McCafé hálózat forgalma meghaladta a 890 millió forintot, amely az előző évhez képest 15 százalékos növekedést jelent. Míg a kávézólánc egységei 2009-ben 2,9 millió vendéget szolgáltak ki, addig 2010 első hat hónapjában a vendégszám elérte a 1,5 millió főt, 472 millió forintos forgalommal.

2003-ban nyílt meg az első kávézó a Régiposta utcai McDonald's étteremben, a világon hatodikként, Közép-Európában pedig elsőként. 2009-ben három vidéki egységgel bővült az akkor már 30 kávézóból álló hálózat. 2010-ben a megújult bábolnai étterem bővült ki McCaféval, így mára 34 egységgel a legnagyobb hazai kávézólánc címet tudhatja magáénak a vállalat. A fővárosi Aréna Plázában önálló egységként üzemel a kávézó, a többi úgynevezett shop-in-shop rendszerben, azaz a McDonald's éttermek részeként működik. A hazai kávézóláncok közül a McCafé egyedülállónak nevezhető abból a szempontból is, hogy vidéken is számos egységgel - szám szerint 13-al rendelkezik.

A hazai McCafékban még mindig elsősorban a klasszikus kávéitalok fogynak a legjobban. Az eladási adatok alapján a tavalyi évben leginkább a cappuccinót, az eszpresszót és a caffe latte-t, azaz tejeskávét kerestük, a különféle kávéitalokból több mint 1,3 millió adag fogyott a hálózatnál. 2010 első felében is töretlen volt a magyarok kávézási kedve, júniusig több mint 640 ezer csésze kávét kortyoltunk el a Meki kávézóiban, amelyet 8,4 tonna kávé alapanyagból főztek le. A kávéitalok mellett a sütemények is jól fogytak: 2009-ben több mint 841 ezer szeletet adtak el, 2010. első hat hónapjában pedig több mint 452 ezer szelet fogyott.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24