28 °C Budapest

Ez vár a magyar plázákra: eltűnhet a boltok ötöde!

Pénzcentrum
2010. július 11. 11:02

A vidéki kereskedőket kevésbé sújtotta a válság, nagyobb a rugalmasságuk az alacsonyabb bérleti díjak mellett. A kereskedelmi egységek 15-20 százaléka azonban el fog tűnni a piacról - mondta Horváth Péter, a Mosaic Property közép-európai ingatlan-portfóliójáért felelős vezetője a Portfolio.hu-nak adott interjújában.

A szakértő elmondta: az elmúlt évek plázaláza sajnos nagyon feltornázta a bérleti díjakat Budapesten, a vidéki bevásárlóközpontoknál azonban a díjak elég alacsony szintekről indultak. Ma egy vidéki bevásárlóközpontban 9-12 euró/nm/hó bérleti díj mellett lehet üzlethelyiséget bérelni, ezzel szemben Budapesten a bérleti díjak jellemzően sokkal magasabban alakulnak a bevásárlóközpontokban. Ugyanakkor a budapesti bérlők forgalma jelenleg csupán a másfélszerese a vidékinek, az árszínvonal ugyanaz, a termékskála szintén. A vidéki kereskedőket tehát kevésbé sújtotta a válság, nagyobb a rugalmasságuk az alacsonyabb bérleti díjak mellett.


Horváth Péter

 

Horváth Péter szerint indokolt esetben a vidéki üzletközpontok díjai csökkentek, hiszen a kereskedők forgalma is csökkent elhelyezkedéstől, konkurenciától, a régió vásárlóerejétől függően 10-15 százalékkal. Ugyanakkor voltak olyan bevásárlóparkok, ahol a bérleti díj annyira alacsony volt, hogy a forgalomcsökkenés nem érte el azt a szintet, ami problémát jelentett volna.

Voltak azonban olyan kereskedelmi láncok, amelyek túlterjeszkedtek, olyan helyen is nyitottak, ahol nem kellett volna, és már az első naptól komoly deficitet termeltek. Egyértelmű volt, hogy ők nem optimális stratégiával álltak fel, és akkor is bezártak, ha a szerződésük amúgy még nem járt le.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Mosaic Property vezetője alapvetően lassú fellendülésre számít a kiskereskedelmi piacon, elsősorban azért, mert szerinte a kereskedelmi egységek száma csökkeni fog, viszont a vásárlóerő, ha lassan is, de növekedni kezdhet majd. Az egy boltra jutó forgalom ezáltal növekedni fog.

Várakozásai szerint ugyanis elindul egy természetes szelekció, aminek a vége az lesz, hogy a kereskedelmi egységek 15-20 százaléka el fog tűnni a piacról. Azok a cégek, amelyek megmaradnak, bizakodni fognak, hiszen nő a forgalmuk, ezért új beruházásokba fognak,és ez alapján ismét elindulhat a kereskedelmi beruházás, fejlesztés.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?