32 °C Budapest

Mi lesz a tízes tojások sorsa? Az EU betiltaná

2010. június 28. 14:02

Az Európa Parlament legújabb javaslata értelmében jövőre megszűnne az olyan élelmiszerek forgalmazása, melyeken darabszám jelöli a mennyiséget, helyette EU-szerte a termék tömegét kell megadni.

Ez tehát azt jelenti, hogy eltűnnének a polcokról a 10 darabos tojásos dobozok, a négyesével csomagolt almák, mivel ezek súlya nem egységes.

Múlthéten módosító javaslatot is benyújtottak a parlamentnek, melyben azt kérték, hogy az egyes tagállamok maguk dönthessék el, hogy mely élelmiszernél engedélyezik továbbra is a darabszám szerinti megjelölést, ezt azonban elutasították, vagyis ha érvénybe lép a rendelet, egységesen minden államra nézve kötelező érvényű lesz.

Ez az élelmiszeripar számára jelentős többletkiadást jelentene, hiszen minden egyes terméket külön le kell majd mérni, hogy a csomagok súlya egyforma legyen. Egy brit magazin, a The Grocer által megkérdezett élelmiszeripari szakértők teljes értelmetlenségnek nevezték a kezdeményezést, amivel évtizedes hagyományokkal mennek szemben, hiszen tojást mindig is darabszámra vásároltak az emberek, nem grammra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?