25 °C Budapest

Figyelj a címkékre: hatékonyabb energiafelhasználást szorgalmaz az EU!

2010. április 16. 15:02

A EU minisztereinek tanácsa tegnap elfogadta azt a javaslatot, amely kiterjesztené a 2003 óta érvényben lévő, energiahatékonysági címkézésre vonatkozó direktívát, így az már nem csak a háztartási gépek gyártóira nézve lenne kötelező érvényű, hanem minden energiát fogyasztó eszköz gyártójára.

2003. júliusa óta EU direktíva kötelezi a háztartási gépek gyártóit, hogy tüntessék fel termékeiken azok energia és anyagfelhasználását, az Európai Unió energiafelhasználásra vonatkozó emblémájának segítségével. Az energia címke hűtőszekrényekre, fagyasztóládákra, mosógépekre, szárítókra, mosogatógépekre, sütőkre, vízmelegítőkre, világítóeszközökre és légkondicionáló berendezésekre vonatkozik.

A címkén szerepel a márkanév, a modell típusa, az energiafogyasztás összehasonlítva az azonos kategóriába tartozó termékekkel, valamint a termék zajkibocsátása. Az energia fogyasztást A-tól G-ig terjedő osztályozási skálán sorolják be, ahol az A kategória a leghatékonyabb, tehát legjobb, a G kategória pedig a legkevésbé hatékony termékeket jelöli.

A direktíva módosítása értelmében azonban a jövőben nem csak a háztartási gépek gyártói számára lenne kötelező a címkézés, hanem minden olyan terméken fel kellene tűntetni - legyen az kereskedelmi, vagy ipari gyártmány - amely energiát fogyaszt.

A címkén továbbra is az A-tól G-ig terjedő, sötétzöldből pirosba váltó skála szerepelne, azonban három további osztályra kiterjesztve a jelölést, köztük néhány nem energiafogyasztó termékre is. Továbbá a reklámokban is fel kellene hívni a figyelmet a gyártmány energiahatékonyságára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A javaslat egyébként az úgynevezett "energia-hatékonysági csomag" részét képezi, melyet a Bizottság 2008. novemberében mutatott be azzal a céllal, hogy az EU tagállamainak energiafogyasztása 20 százalékkal csökkenjen 2020-ra.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?