23 °C Budapest

Figyelj a címkékre: hatékonyabb energiafelhasználást szorgalmaz az EU!

2010. április 16. 15:02

A EU minisztereinek tanácsa tegnap elfogadta azt a javaslatot, amely kiterjesztené a 2003 óta érvényben lévő, energiahatékonysági címkézésre vonatkozó direktívát, így az már nem csak a háztartási gépek gyártóira nézve lenne kötelező érvényű, hanem minden energiát fogyasztó eszköz gyártójára.

2003. júliusa óta EU direktíva kötelezi a háztartási gépek gyártóit, hogy tüntessék fel termékeiken azok energia és anyagfelhasználását, az Európai Unió energiafelhasználásra vonatkozó emblémájának segítségével. Az energia címke hűtőszekrényekre, fagyasztóládákra, mosógépekre, szárítókra, mosogatógépekre, sütőkre, vízmelegítőkre, világítóeszközökre és légkondicionáló berendezésekre vonatkozik.

A címkén szerepel a márkanév, a modell típusa, az energiafogyasztás összehasonlítva az azonos kategóriába tartozó termékekkel, valamint a termék zajkibocsátása. Az energia fogyasztást A-tól G-ig terjedő osztályozási skálán sorolják be, ahol az A kategória a leghatékonyabb, tehát legjobb, a G kategória pedig a legkevésbé hatékony termékeket jelöli.

A direktíva módosítása értelmében azonban a jövőben nem csak a háztartási gépek gyártói számára lenne kötelező a címkézés, hanem minden olyan terméken fel kellene tűntetni - legyen az kereskedelmi, vagy ipari gyártmány - amely energiát fogyaszt.

A címkén továbbra is az A-tól G-ig terjedő, sötétzöldből pirosba váltó skála szerepelne, azonban három további osztályra kiterjesztve a jelölést, köztük néhány nem energiafogyasztó termékre is. Továbbá a reklámokban is fel kellene hívni a figyelmet a gyártmány energiahatékonyságára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A javaslat egyébként az úgynevezett "energia-hatékonysági csomag" részét képezi, melyet a Bizottság 2008. novemberében mutatott be azzal a céllal, hogy az EU tagállamainak energiafogyasztása 20 százalékkal csökkenjen 2020-ra.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM