Újít a Tesco, összeszorul a pénztárosok gyomra?

2010. május 21. 05:20

Tesco Futurisco: így is jellemezhetnénk azt a fejlesztést, melynek nyomán augusztus elsején Magyarországon is bevezetésre kerül a világ egyik legnagyobb hipermarket-láncának új típusú üzlete, a Tesco Extra. A Fogarasi úti hipermarket átalakul, radikális újdonságként megjelennek az önkiszolgáló kasszák is: a Pénzcentrum exkluzív részleteket tudott meg a Tesco terveiről.

Augusztustól radikálisan átalakul a Tesco Fogarasi úti hipermarkete. Több profilt, így a például a telefonok, fényképezőgépek és fotóalkatrészek eladását az áruházon belül elkülönített üzletrészbe helyezik át, ahogyan új üzlethelyiséget alakítanak ki az optikának, amelyet a szakboltok mintájára különféle szolgáltatásokkal egészítenek ki. Az áruházlánc pénzügyi szolgáltatásai is elérhetőek lesznek, közvetlenül az eladótérben -ezekkel az újításokról hamarosan bővebben is foglalkozunk.

 

Automata pénztár egy brit áruházban (Fotó: Daily Mail)


Ami kimondottan érdekes, az a magyar kereskedelmi gyakorlatban eddig szinte teljesen ismeretlen önkiszolgálóm kasszák hadrendbe állítása.

Trendi helyen nyílik ma új áruház
Ma reggel nyílik a legújabb Tesco Expressz áruház Budapesten, a VI. kerületi Eiffel téren.

A Nyugati Pályaudvar szomszédságában található bolttal együtt országszerte immáron 21 kis formátumú bolttal rendelkezik az áruházlánc, melyek a hipermarketekénél jóval kisebb üzlettérrel, ám válogatott árukínálattal várják a vásárlókat.


A működés

A Tesco a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: az önkiszolgáló kasszáknak köszönhetően gyorsabbá tehető majd a vásárlási folyamat, ezáltal pedig elkerülhetővé válik a hosszantartó sorban állás. A fizetés során a vásárló önállóan húzza le a vonalkódot egy szkenner segítségével és ezt követően fizet a kosarába tett áruért.

Újabb áremelkedés a láthatáron! Mi áll a háttérben? Kattints!

Természetesen a folyamat megkönnyítése és ellenőrzése céljából továbbra is dolgoznak majd Tescós alkalmazottak a pénztáraknál (egy dolgozó négy pénztárat felügyel), továbbá a biztonság érdekében a kasszákat egy rejtett áruvédelmi rendszerrel is ellátják.

A hatékonyság

Nagy G. Csaba, a biztonságtechnikával és vagyonvédelemmel foglalkozó Őrmester Zrt. projektvezetője a Pénzcentrumnak elmondta: ilyen kasszákat elsősorban nagyobb üzletekben, hipermarketekben lehet gazdaságosan működtetni, de sohasem zárható ki a rendszerből az élőmunka, azaz a személyes biztonsági felügyelet. Ha egy ilyen kasszarendszer beválik, akár 10-30 fő munkáját is helyettesítheti, így pedig akár 1-5 év alatt is megtérülhet a beruházás.

 

A kezelőfelület (Fotó: Daily Mail)


A szakember szerint nem kell számítani arra, hogy Magyarországon több lenne az esetleges visszaélés, trükközés az ilyen kasszáknál. Olyan három körös (áruvédelem, videó, élő erő) biztonsági rendszerre kell ugyanis épülnie a programnak, amely szinte teljesen kiszűri a lopással próbálkozókat. Nagy G. Csaba úgy véli, a hazai közönségnek sem jelenthet különösebb problémát az áttérés, az azonban megjósolhatatlan, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy valóban elterjednek ezek a rendszerek Magyarországon.

Készül az új pesti gigapláza: a Tesco sem maradhat ki - Kattints!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem nehéz azonban megjósolni, hogy az újítással együtt megjelennek majd a furfangos bolti szarkák is, akik ilyen-olyan trükkökkel próbálják majd meg kicselezni a pénztáros nélküli kasszákat. Ez már csak azért is valószínűsíthető, mert statisztikák szerint egy év alatt húsz százalékkal megnőtt a bolti lopások során eltulajdonított árucikkek összértéke.

A brit Centre for Retail Research kutatócég tavaly év végi felmérése szerint -mely 42 ezer európai bolt adatait összesítette- a bolti tolvajok átlagos zsákmánya most nagyjából 24 ezer forintra rúg, éves szinten pedig közel 1500 milliárd forintnyi kárt okoznak az EU-ban.

Európában Nagy-Britanniában követik el a legtöbb bolti lopást, világszinten is csak az Egyesült Államok és Japán előzi meg a briteket a meglehetősen negatív rangsorban.

Mit akarnak a fogyasztók?

Az áruházlánc külföldi -elsősorban brit- üzleteiben már több helyen is működnek ilyen rendszerek. Tény, hogy az automatizmus hatékonyabbá teszi, és jelentősen gyorsítja a vásárlást, a rendszer ellenzői -például a szakszervezetek- azonban attól tartanak, hogy az új mechanizmus elterjedésével munkahelyek százai kerülhetnek veszélybe.

 

"Az alacsonyabb ár érdekében kiegyezne-e azzal, hogy..." (12 ország átlaga, százalékban) Forrás: Cetelem Körkép 2010 felmérés

A fogyasztó azonban láthatóan meglenne eladók, sőt pénztárosok nélkül is, amennyiben ezek a költségcsökkentések a fogyasztói árban jelentkeznének. Az automata pénztárak természetesen gombamód szaporodnak a hipermarketekben, beleértve Franciaorszagot is, ahol szinten lezajlott mar a kísérleti és tesztelési fázis: a Systeme U üzleteiben összesen több mint 800 ilyen kassza működik, a Carrefour 600-at készül üzembe helyezni mintegy 125 hipermarketében, és a kereskedelmi láncok az élelmiszeren kívül más fogyasztási szektorokban is lecserélik pénztárosaikat gazdaságos gépekre (IKEA, Decathlon...).

Így -legalábbis a felmérések szerint- az európai vásárlók többségének nem hiányoznának a pénztárosok. Igaz, az ilyen automata rendszerek elterjedéséhez még a legóvatosabb becslések szerint is évekre, évtizedekre van szükség.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem