Újít a Tesco, összeszorul a pénztárosok gyomra?

2010. május 21. 05:20

Tesco Futurisco: így is jellemezhetnénk azt a fejlesztést, melynek nyomán augusztus elsején Magyarországon is bevezetésre kerül a világ egyik legnagyobb hipermarket-láncának új típusú üzlete, a Tesco Extra. A Fogarasi úti hipermarket átalakul, radikális újdonságként megjelennek az önkiszolgáló kasszák is: a Pénzcentrum exkluzív részleteket tudott meg a Tesco terveiről.

Augusztustól radikálisan átalakul a Tesco Fogarasi úti hipermarkete. Több profilt, így a például a telefonok, fényképezőgépek és fotóalkatrészek eladását az áruházon belül elkülönített üzletrészbe helyezik át, ahogyan új üzlethelyiséget alakítanak ki az optikának, amelyet a szakboltok mintájára különféle szolgáltatásokkal egészítenek ki. Az áruházlánc pénzügyi szolgáltatásai is elérhetőek lesznek, közvetlenül az eladótérben -ezekkel az újításokról hamarosan bővebben is foglalkozunk.

 

Automata pénztár egy brit áruházban (Fotó: Daily Mail)


Ami kimondottan érdekes, az a magyar kereskedelmi gyakorlatban eddig szinte teljesen ismeretlen önkiszolgálóm kasszák hadrendbe állítása.

Trendi helyen nyílik ma új áruház
Ma reggel nyílik a legújabb Tesco Expressz áruház Budapesten, a VI. kerületi Eiffel téren.

A Nyugati Pályaudvar szomszédságában található bolttal együtt országszerte immáron 21 kis formátumú bolttal rendelkezik az áruházlánc, melyek a hipermarketekénél jóval kisebb üzlettérrel, ám válogatott árukínálattal várják a vásárlókat.


A működés

A Tesco a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: az önkiszolgáló kasszáknak köszönhetően gyorsabbá tehető majd a vásárlási folyamat, ezáltal pedig elkerülhetővé válik a hosszantartó sorban állás. A fizetés során a vásárló önállóan húzza le a vonalkódot egy szkenner segítségével és ezt követően fizet a kosarába tett áruért.

Újabb áremelkedés a láthatáron! Mi áll a háttérben? Kattints!

Természetesen a folyamat megkönnyítése és ellenőrzése céljából továbbra is dolgoznak majd Tescós alkalmazottak a pénztáraknál (egy dolgozó négy pénztárat felügyel), továbbá a biztonság érdekében a kasszákat egy rejtett áruvédelmi rendszerrel is ellátják.

A hatékonyság

Nagy G. Csaba, a biztonságtechnikával és vagyonvédelemmel foglalkozó Őrmester Zrt. projektvezetője a Pénzcentrumnak elmondta: ilyen kasszákat elsősorban nagyobb üzletekben, hipermarketekben lehet gazdaságosan működtetni, de sohasem zárható ki a rendszerből az élőmunka, azaz a személyes biztonsági felügyelet. Ha egy ilyen kasszarendszer beválik, akár 10-30 fő munkáját is helyettesítheti, így pedig akár 1-5 év alatt is megtérülhet a beruházás.

 

A kezelőfelület (Fotó: Daily Mail)


A szakember szerint nem kell számítani arra, hogy Magyarországon több lenne az esetleges visszaélés, trükközés az ilyen kasszáknál. Olyan három körös (áruvédelem, videó, élő erő) biztonsági rendszerre kell ugyanis épülnie a programnak, amely szinte teljesen kiszűri a lopással próbálkozókat. Nagy G. Csaba úgy véli, a hazai közönségnek sem jelenthet különösebb problémát az áttérés, az azonban megjósolhatatlan, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy valóban elterjednek ezek a rendszerek Magyarországon.

Készül az új pesti gigapláza: a Tesco sem maradhat ki - Kattints!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem nehéz azonban megjósolni, hogy az újítással együtt megjelennek majd a furfangos bolti szarkák is, akik ilyen-olyan trükkökkel próbálják majd meg kicselezni a pénztáros nélküli kasszákat. Ez már csak azért is valószínűsíthető, mert statisztikák szerint egy év alatt húsz százalékkal megnőtt a bolti lopások során eltulajdonított árucikkek összértéke.

A brit Centre for Retail Research kutatócég tavaly év végi felmérése szerint -mely 42 ezer európai bolt adatait összesítette- a bolti tolvajok átlagos zsákmánya most nagyjából 24 ezer forintra rúg, éves szinten pedig közel 1500 milliárd forintnyi kárt okoznak az EU-ban.

Európában Nagy-Britanniában követik el a legtöbb bolti lopást, világszinten is csak az Egyesült Államok és Japán előzi meg a briteket a meglehetősen negatív rangsorban.

Mit akarnak a fogyasztók?

Az áruházlánc külföldi -elsősorban brit- üzleteiben már több helyen is működnek ilyen rendszerek. Tény, hogy az automatizmus hatékonyabbá teszi, és jelentősen gyorsítja a vásárlást, a rendszer ellenzői -például a szakszervezetek- azonban attól tartanak, hogy az új mechanizmus elterjedésével munkahelyek százai kerülhetnek veszélybe.

 

"Az alacsonyabb ár érdekében kiegyezne-e azzal, hogy..." (12 ország átlaga, százalékban) Forrás: Cetelem Körkép 2010 felmérés

A fogyasztó azonban láthatóan meglenne eladók, sőt pénztárosok nélkül is, amennyiben ezek a költségcsökkentések a fogyasztói árban jelentkeznének. Az automata pénztárak természetesen gombamód szaporodnak a hipermarketekben, beleértve Franciaorszagot is, ahol szinten lezajlott mar a kísérleti és tesztelési fázis: a Systeme U üzleteiben összesen több mint 800 ilyen kassza működik, a Carrefour 600-at készül üzembe helyezni mintegy 125 hipermarketében, és a kereskedelmi láncok az élelmiszeren kívül más fogyasztási szektorokban is lecserélik pénztárosaikat gazdaságos gépekre (IKEA, Decathlon...).

Így -legalábbis a felmérések szerint- az európai vásárlók többségének nem hiányoznának a pénztárosok. Igaz, az ilyen automata rendszerek elterjedéséhez még a legóvatosabb becslések szerint is évekre, évtizedekre van szükség.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?