19 °C Budapest

Vigyázat! Fogyasztóvédelmi álellenőrök bírságolnak Budapesten és környékén

2010. február 11. 15:02

A mai napon számos bejelentés érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, miszerint "álellenőrök" tevékenykednek Budapest több kerületében és Pest megyében.

A több üzletet is érintő álellenőrzés során az egyik bejelentő elmondása szerint két fiatalember úgy végzett ellenőrzést üzletében, hogy az NFH Közép-magyarországi Regionális Felügyelőség munkatársainak adták ki magukat. A bejelentő leírása szerint az együk köpcös testalkatú volt és hosszú fekete télikabátot viselt, a másik magas, 180 cm körüli, szőke hajú, bajuszos, kecskeszakállas férfi volt. Mindkét férfi határozott fellépésű, jól öltözöttnek tűnt.

Az álellenőrök azt a tájékoztatást adták, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságtól jöttek ellenőrizni, az igazolványukat azonban nem látható módon mutatták meg. Az eladótérben kezdtek el vizsgálódni, jegyzőkönyv kitöltésére is sor került. Közölték, hogy az eladótérben fellelt hiányosságok büntetési tétele hivatalosan magas lenne, de mivel első alkalommal történt szabályszegés, ezért helyszíni bírságot alkalmaznak. Átadták a jegyzőkönyvet az eladónak aláírásra, valamint jelezték, hogy tegyen bele olyan összeget, amit gondol, és ezzel lezárulhat az ügy. Az "ellenőrzés" végeztével a jegyzőkönyvet nem adták át a kereskedő részére, majd bejelentették, hogy két hét múlva utóellenőrzést fognak tartani.

A bejelentő véleménye szerint valószínűsíthető, hogy olyan üzletek eshetnek a csalás áldozatául, ahol megfigyelő kamera nincs felszerelve.

Az NFH ezúton ad tájékoztatást arról, hogy hatóságának munkatársai a fentiek szerint nem végeztek, és nem is végezhetnek ellenőrzést.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az NFH valódi ellenőrei hatósági igazolvány felmutatásával igazolják kilétüket. A jegyzőkönyv, melybe az ellenőrzés részleteit rögzítik, egy önátírós, előre nyomtatott hivatalos formanyomtatvány, a fejlécében az illetékes felügyelőség címével és telefonszámával. Amennyiben a kereskedőben gyanú merül fel a felügyelő valódiságát illetően, ezen a telefonszámon leellenőrizheti, dolgozik-e a megadott néven ellenőr a régióban. A felügyelők a jegyzőkönyvből minden esetben egy olvasható példányt hagynak az üzletben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jogsértés megállapítása közigazgatási eljárás során minden esetben határozatban történik, szabálysértési eljárás esetén a helyszíni bírság rendezésére postai csekket adnak a kereskedőnek, amit 30 napon belül kell befizetni, készpénzben fizetendő bírságot egyáltalán nem alkalmaznak.

Az NFH ezúton kéri a kereskedőket, hogy mindig kérjenek igazolványt a felügyelőktől, és ha álellenőrök működését észlelik, tegyenek feljelentést az illetékes rendőrkapitányságon, illetve jelezzék az esetet az NFH Regionális Felügyelősége felé.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?