19 °C Budapest

Átverték az üzletláncok a vásárlókat: kamu volt a bioruha?

Pénzcentrum
2010. január 29. 19:02

A H&M, a C&A és a Tchibo olyan pamutot is felhasznált úgynevezett "ökokollekciókhoz", amikhez a növényeket bizony genetikailag módosított magokból termesztették - írja a velvet.hu.

A Financial Times német kiadásának információi szerint a szennyezett anyag Indiából érkezett, ahonnan egyébként világviszonylatban a biopamut fele származik. Sanjay Dave, az APEDA, az illetékes indiai hatóság vezetője szerint már 2009-ben felfedezték, hogy óriási mennyiségben került olyan biopamut a piacra, ami genetikailag módosított növényekből származik.

Állítása szerint pénzbüntetést róttak ki azokra ökológiai minősítéssel foglalkozó cégekre, akik felelőssé tehetőek az ügyben. Így többek közt bírságot kapott a Control Union is, ami a fent említett cégek által felhasznált biopamutot is bevizsgálja és minősíti. Monika Buening fogyasztóvédelmi szakember a Frankfurter Rundschaunak [4] elmondta, hogy szerinte a divatházak, ruházati cégek nem ellenőrzik megfelelően a keletről érkező árut, és az érintett márkáknak azonnal intézkedniük kellene valamit a történtek miatt. Lothar Kruse, egy bremenhaveni független labor szakembere szerint az általuk vizsgált minták harminc százalékában találnak GM-szervezetekre utaló nyomokat. Az APEDA által megbüntetett cégek érdemben nem reagáltak a FTD megkeresésére.

Míg a Tchibo vizsgálódik az ügyben, a H&M szóvivője az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy már tavaly szembesültek a helyzettel, és elismerte, hogy esetleg kerülhetett hozzájuk az ominózus pamutból. Eközben a cég egy másik állásfoglalásában az áll: semmi okuk nincs azt hinni, hogy genetikailag módosított pamutból varrták az ökokollekció darabjait.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30