Rettegés a Józsefvárosi piacon: indul a Csillagszóró III.

MTI
2009. december 9. 14:32

Nyolc hatóság részvételével Csillagszóró III. akció keretében fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat indult - jelentette be Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint elmondta, a kiemelt és koncentrált ellenőrzési sorozat december 1-31. között zajlik le, az összehangolt akciók egyenletes elosztásban valósulnak meg, de szükség szerint több hatóság együtt is ellenőrizhet.

A főigazgató példaként említette, hogy délelőtt a VPOP és az APEH végzett együttes ellenőrzést a Józsefvárosi piacon, délután két órakor pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a földművelési minisztérium mezőgazdasági szakigazgatósági hivatala vesz részt együttes úgynevezett bemutató ellenőrzésen, a budapesti a Vörösmarty téren.

Wittich Tamás elmondta: az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a vállalkozásokat előre tájékoztassák az ellenőrzések céljáról és helyszínéről. Az idei ellenőrzésnél sem cél a szankció kivetése, viszont szigorú hatósági fellépésre kell számítani az egészséget, a biztonságot veszélyeztető súlyos esetekben és ismételt jogsértésnél.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy alapvető cél a fogyasztók és a tisztességes kereskedők védelme. Az eddigi ellenőrzési akciók során még mindig sok szabálytalansággal találkoztak, például az akciósként hirdetett ár nem egyezik a pénztárnál felszámítottal.

A hatóságok az ellenőrzéskor a biztonságot kiemelten figyelik, az akció során középpontba helyezik a szezonális termékek vizsgálatát. A fogyasztóvédelmi hatóság laboratóriumában folyó vizsgálatokról szólva Wittich Tamás elmondta, hogy a karácsonyi fényfűzéreknél veszélyes termékeket találtak, és nem csökken a gyermekeket veszélyeztető termékek aránya sem - ezeket a termékeket kivonják a forgalomból.
Az ellenőrök alapvetően a szezonális termékeket árusító helyekre és a nagy forgalmú helyekre, kitelepült piacokra koncentrálnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20