17 °C Budapest

Dől a joghurt a magyarokba

2010. február 5. 16:02

A nagy forgalmú tejtermékek többségének esetében a forgalom nőtt tavaly 2008-hoz képest. Sajtból 10, gyümölcsjoghurtból 2, tejfölből pedig 6 százalékkal nőtt mennyiségi szempontból a kiskereskedelmi forgalom. Ugyanakkor viszont értékben 3 százalék csökkenést regisztrált a Nielsen piackutató vállalat kilenc nagy kategóriánál, amelyek együttes bolti forgalma közel 205 milliárd forintot ért el, a január-decemberi adatok alapján.

Általában azért nőtt a tejtermékek forgalma mennyiségben, mert az emberek egy része úgy növelte fogyasztását, hogy olcsóbb, illetve nagyobb kiszerelésű termékek felé fordult, és kereste a promóciókat. Ugyanakkor a Nielsen által mért élelmiszerek bolti eladása átlagosan 2 százalékkal csökkent, mennyiségben.

A vásárlási szokások változása következtében a mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagárak részben csökkentek 2009 november-decemberben, az előző évi hasonló periódushoz képest. Például a trappistát is magában foglaló félkemény sajt 3 százalékkal lettek olcsóbb, a gyümölcsjoghurt 2, tejföl 7, Túró Rudi 10, túró 9, vaj 3 százalékkal.

A legnagyobb kategória, a sajt 70 milliárd forintot meghaladó forgalma értékben 5 százalékkal csökkent, egyik évről a másikra. Mennyiségben viszont 10 százalékos növekedést regisztrált a Nielsen, így a piac mérete túllépett az 50 ezer tonnán.

Az eltérő trendek magyarázata itt is leginkább abban rejlik, hogy a fogyasztók egy része olcsóbb fajtára, márkára vagy olcsóbb üzletre váltott. Az átlagosnál rendszerint alacsonyabb áron kínált kereskedelmi márkás termékek részesedése így tovább növekedett.

A forgalom alakulásában kulcsszerepet játszanak a viszonylag alacsony árfekvésű félkemény sajtok, köztük a trappista. Jelentősen megélénkült irántuk a kereslet. A sajt teljes bolti eladásából tavaly 60 százalék jutott rájuk, ami több mint 30 ezer tonnát jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyümölcsjoghurt azon kevés élelmiszer kategóriák egyike, amelynek forgalma nőtt mind értékben, mind mennyiségben. Az éves piac mérete 29 milliárd forint körül alakul. Figyelemre méltó az ivójoghurt iránti kereslet növekedése. Piaci részesedése értékben 21-ről 23 százalékra emelkedett, egyik évről a másikra.

A tejföl bolti eladása értékben 28 milliárd forint felett mozog. Értékben 3 százalékkal csökkent tavaly. Mennyiségben viszont 6 százalékos növekedést regisztrált a Nielsen. Ezáltal az eladott mennyiség már meghaladja a 60 millió litert.

A többi tejtermék közül a túró bolti eladása értékben 1, mennyiségben 7 százalékkal emelkedett, egyik évről a másikra. Az éves piac mérete túllépett a 19 milliárd forinton.
A vaj piaci pozíciója jelentősen erősödött. Mennyiségben 14, értékben pedig 8 százalékkal nőtt a bolti eladása. Így az éves piacméret nagyobb, mint 11 milliárd forint.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?