8 °C Budapest

Dől a joghurt a magyarokba

2010. február 5. 16:02

A nagy forgalmú tejtermékek többségének esetében a forgalom nőtt tavaly 2008-hoz képest. Sajtból 10, gyümölcsjoghurtból 2, tejfölből pedig 6 százalékkal nőtt mennyiségi szempontból a kiskereskedelmi forgalom. Ugyanakkor viszont értékben 3 százalék csökkenést regisztrált a Nielsen piackutató vállalat kilenc nagy kategóriánál, amelyek együttes bolti forgalma közel 205 milliárd forintot ért el, a január-decemberi adatok alapján.

Általában azért nőtt a tejtermékek forgalma mennyiségben, mert az emberek egy része úgy növelte fogyasztását, hogy olcsóbb, illetve nagyobb kiszerelésű termékek felé fordult, és kereste a promóciókat. Ugyanakkor a Nielsen által mért élelmiszerek bolti eladása átlagosan 2 százalékkal csökkent, mennyiségben.

A vásárlási szokások változása következtében a mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagárak részben csökkentek 2009 november-decemberben, az előző évi hasonló periódushoz képest. Például a trappistát is magában foglaló félkemény sajt 3 százalékkal lettek olcsóbb, a gyümölcsjoghurt 2, tejföl 7, Túró Rudi 10, túró 9, vaj 3 százalékkal.

A legnagyobb kategória, a sajt 70 milliárd forintot meghaladó forgalma értékben 5 százalékkal csökkent, egyik évről a másikra. Mennyiségben viszont 10 százalékos növekedést regisztrált a Nielsen, így a piac mérete túllépett az 50 ezer tonnán.

Az eltérő trendek magyarázata itt is leginkább abban rejlik, hogy a fogyasztók egy része olcsóbb fajtára, márkára vagy olcsóbb üzletre váltott. Az átlagosnál rendszerint alacsonyabb áron kínált kereskedelmi márkás termékek részesedése így tovább növekedett.

A forgalom alakulásában kulcsszerepet játszanak a viszonylag alacsony árfekvésű félkemény sajtok, köztük a trappista. Jelentősen megélénkült irántuk a kereslet. A sajt teljes bolti eladásából tavaly 60 százalék jutott rájuk, ami több mint 30 ezer tonnát jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyümölcsjoghurt azon kevés élelmiszer kategóriák egyike, amelynek forgalma nőtt mind értékben, mind mennyiségben. Az éves piac mérete 29 milliárd forint körül alakul. Figyelemre méltó az ivójoghurt iránti kereslet növekedése. Piaci részesedése értékben 21-ről 23 százalékra emelkedett, egyik évről a másikra.

A tejföl bolti eladása értékben 28 milliárd forint felett mozog. Értékben 3 százalékkal csökkent tavaly. Mennyiségben viszont 6 százalékos növekedést regisztrált a Nielsen. Ezáltal az eladott mennyiség már meghaladja a 60 millió litert.

A többi tejtermék közül a túró bolti eladása értékben 1, mennyiségben 7 százalékkal emelkedett, egyik évről a másikra. Az éves piac mérete túllépett a 19 milliárd forinton.
A vaj piaci pozíciója jelentősen erősödött. Mennyiségben 14, értékben pedig 8 százalékkal nőtt a bolti eladása. Így az éves piacméret nagyobb, mint 11 milliárd forint.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem