Szenzáció! Kalapács alatt a 170 éves fényképezőgép - képek

Pénzcentrum
2010. január 27. 16:02

2010. május 29-én a bécsi WestLicht Photographica aukciós ház gondozásában kalapács alá kerül egy hibátlan állapotban fennmaradt, 1839-ben készült, a feltaláló által dedikált Daguerreotype. A kikiáltási ár 200 ezer euró (54 millió forint) lesz, de az aukciós cég szerint a kivételes darabért ennek a többszörösét is megadhatják a gyűjtők.

A fából készült csúsztatható fedelű fényképezőgépet Alphonse Giroux (1775-1848) - a feltaláló Louis Jacques Mande Daguerre (1787-1851) sógora - készítette 1839 szeptemberében Párizsban. Az első használható fényképezési technológia kifejlesztője a kézjegyével látta el a készüléket, hogy igazolja annak hitelességét.

A nagyközönség számára 1839 augusztusában mutatták be a készüléket (öt nappal a bemutató után már újsághirdetés jelent meg róla a nyomtatott sajtóban), tehát az aukcióra bocsátott készülék az első darabok közül való lehet.

Pontos számot nem tudni, hogy hány darab készült a Giroux-féle masinából, de a szakértők szerint viszonylag rövid időn belül olcsóbb és fejlettebb készülékek jelentek meg a piacon, amiből arra következtetnek, hogy nem túl sokat gyárthattak belőle. Mára csak nagyon kevés Daguerreotype maradt fenn, azok is szinte kivétel nélkül múzeumokban találhatóak.

A rövidesen árverésre kerülő készülék generációk óta egy német család tulajdonában van. Az aukciós ház szerint soha korábban nem találkoztak ilyen kiváló állapotban fennmaradt készülékkel. Figyelemre méltó, hogy máig megőrizték a német nyelven írt eredeti kezelési útmutatót, ami tovább emeli a relikvia értékét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A WestLicht Photographica aukciós ház várakozásai szerint 600-700 ezer eurót (160-190 millió forintot) is megadhatnak a ritka darabért (Forrás: Ajax World magazin).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?