Válás miatt kalapács alatt a páratlan gyűjtemény: sokan a szent grálra vadásznak

Pénzcentrum
2009. augusztus 10. 14:02

A történet 1967-ben azzal kezdődött, hogy az akkor öt éves Fred Matt megkapta első játékautóját. A 46 éves bankár az 55 centbe kerülő Matchbox mellé az évtizedek során több mint kétezer játékautót és mozdony gyűjtött össze, a páratlan gyűjtemény azonban rövidesen kalapács alá kerül.

Szakértők szerint a 2250 darabos gyűjtemény értéke megközelítheti a félmillió dollárt, a legértékesebb darab önmagában legalább 5 ezer dollárt ér. A gyűjtő a válása miatt azonban kénytelen megszabadulni a legféltettebb kincseitől.

Forrás: Telegraph

"Egy válás során meg kell válni a szívünkhöz közel álló dolgoktól. Valaki a lakását adja el, mások a kocsijuktól szabadulnak meg, én a tartozásaim fedezetéül a játékautó gyűjteményemtől válok meg egy árverés keretében." - mondta a gyűjtők körében jól ismert Fred Matt.

Forrás: Telegraph

A kétgyerekes apa által megbízott aukciós ház szeptemberre szervezi az árverést, ahol gazdára találhatnak a ritka darabok. A gyűjtemény ékessége egy bontatlan csomagolásban található - a gyűjtők szent gráljának tekintett - tűzoltó brigád, valamint egy eredeti állapotban lévő Vauxhall Victor Matchbox.

A szervezők szerint egyes darabokért akár többet is ki lehet majd sajtolni a vevőkből, mint az előzetes becslések során kalkulált érték, ami segíthet Frednek átvészelni a válás okozta nehézségeket. A gyűjtő legnagyobb bánatára két fia nem követi a hagyományt, teljesen más az érdeklődési körük.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?