22 °C Budapest

Fizess bankkártyával! Időt és pénzt is spórolhatsz!

Pénzcentrum
2009. november 24. 05:55

A pénzügyi tudatosság fejlesztésének egyik elemeként a Tesco 20 áruházában egyes pénztáraknál csak bankkártyával lehet fizetni, amire a figyelmeztető táblák és hostessek hívják fel a vásárlók figyelmét.  


Hackl Mónika

"November elején 20 áruházunkban indítottuk el az év végéig tartó - MasterCarddal közös - promóciónkat. Célunk a bankkártyás fizetés ösztönzése, ezzel egyidejűleg a készpénzforgalom csökkentése. Novemberben és decemberben üzletenként két kijelölt pénztárnál kizárólag kártyával lehet fizetni, amire a kasszák felett elhelyezett táblák mellett tanulóink is figyelmeztetik a vásárlókat. A promócióval fel kívánjuk hívni a vásárlóink figyelmét a kártyás fizetés előnyeire, arról, hogy januártól maradnak-e a kártyás kasszák, majd a tapasztalatok fényében később hozzuk meg a döntést" - mondta Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak kommunikációs vezetője.

Az egyik nagy nemzetközi kártyatársaság logójával ellátott pólóban tetszelgő hostess - kérdésünkre - elárulta, hogy jelenleg még nagyjából minden második vevő sarkon fordul, és másik pénztárat keres, amikor meghallja, hogy "ennél a pénztárnál csak bankkártyával lehet fizetni".

Korábban: Hiperár-ostrommal foszlatnák a Tesco-kosarat - interjú

Hazánkban körülbelül 9 millió bankkártya van forgalomban (mivel sokan több kártyával is rendelkeznek, ezért nem lehet kijelenteni, hogy majdnem minden magyar állampolgárnak van kártyája). Egy plasztikkal átlagosan 11 naponta hajtunk végre valamilyen tranzakciót, ami elmarad a nyugat-európai átlagtól.

Korábban: Terítettek a bankok: felforgattuk a kártyáikat

A kártyás fizetési mód a tőlünk jóval fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban már közel fél évszázados hagyományokra tekint vissza, Magyarországon a 80-as évek végén jelent meg. A 90-es évek elején megjelent forint alapú kártyákkal eleinte csak az országhatáron belül lehetett készpénzt felvenni és az elfogadó helyeken a vásárlások ellenértékét kiegyenlíteni, de a kártyaműveletek az elmúlt két évtizedben tovább szélesedtek.

A kártyákkal szembeni bizalmatlanság az évek során fokozatosan enyhült, de a gyakorlatlan kártyabirtokosok miatt máig szükségesek a Tesco lépéséhez hasonló intézkedések. A bankkártya üzletág akkor képes tovább fejlődni, ha a kártyaelfogadó helyek és a kártyabirtokosok száma egyaránt növekszik, a fizetési mód iránt tanúsított bizalom pedig növekszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az áruházak bejáratánál egy - hipermarketekben akár több - készpénzkiadó automatát is találni, ami a vásárlók egy részét még mindig arra sarkallja, hogy készpénzt vegyenek fel és abból fizessék ki a vásárlásaikat. Ez amellett, hogy költségesebb, mint a bankkártyás fizetés, még időigényesebb is, mivel előfordul, hogy az ATM-nél is sorba kell állni.

Mit mutatnak a statisztikák?

A Magyar Nemzeti Bank tavaly év végi statisztikái szerint közel 9 millió fizetési kártya volt forgalomban Magyarországon, melyek 94,83 %-a lakossági-, 5,17 %-a pedig üzleti ügyfelek birtokában volt.

Hazánkban az elmúlt év végén 4 621 ATM és kétezer bankfiók várta az ügyfeleket és közel 50 ezer darab elektronikus POS berendezés biztosította a biztonságos kártyaelfogadást. A magyarok közel 300 millió kártyaműveletet hajtottak végre (ez kártyánként majdnem havi három tranzakciót jelent).

További érdekes hírek a Pénzcentrumonnyugdíjakról, hitelekről, biztosításokról és egyéb gazdasági témákban!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?