13 °C Budapest

Fizess bankkártyával! Időt és pénzt is spórolhatsz!

Pénzcentrum
2009. november 24. 05:55

A pénzügyi tudatosság fejlesztésének egyik elemeként a Tesco 20 áruházában egyes pénztáraknál csak bankkártyával lehet fizetni, amire a figyelmeztető táblák és hostessek hívják fel a vásárlók figyelmét.  


Hackl Mónika

"November elején 20 áruházunkban indítottuk el az év végéig tartó - MasterCarddal közös - promóciónkat. Célunk a bankkártyás fizetés ösztönzése, ezzel egyidejűleg a készpénzforgalom csökkentése. Novemberben és decemberben üzletenként két kijelölt pénztárnál kizárólag kártyával lehet fizetni, amire a kasszák felett elhelyezett táblák mellett tanulóink is figyelmeztetik a vásárlókat. A promócióval fel kívánjuk hívni a vásárlóink figyelmét a kártyás fizetés előnyeire, arról, hogy januártól maradnak-e a kártyás kasszák, majd a tapasztalatok fényében később hozzuk meg a döntést" - mondta Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak kommunikációs vezetője.

Az egyik nagy nemzetközi kártyatársaság logójával ellátott pólóban tetszelgő hostess - kérdésünkre - elárulta, hogy jelenleg még nagyjából minden második vevő sarkon fordul, és másik pénztárat keres, amikor meghallja, hogy "ennél a pénztárnál csak bankkártyával lehet fizetni".

Korábban: Hiperár-ostrommal foszlatnák a Tesco-kosarat - interjú

Hazánkban körülbelül 9 millió bankkártya van forgalomban (mivel sokan több kártyával is rendelkeznek, ezért nem lehet kijelenteni, hogy majdnem minden magyar állampolgárnak van kártyája). Egy plasztikkal átlagosan 11 naponta hajtunk végre valamilyen tranzakciót, ami elmarad a nyugat-európai átlagtól.

Korábban: Terítettek a bankok: felforgattuk a kártyáikat

A kártyás fizetési mód a tőlünk jóval fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban már közel fél évszázados hagyományokra tekint vissza, Magyarországon a 80-as évek végén jelent meg. A 90-es évek elején megjelent forint alapú kártyákkal eleinte csak az országhatáron belül lehetett készpénzt felvenni és az elfogadó helyeken a vásárlások ellenértékét kiegyenlíteni, de a kártyaműveletek az elmúlt két évtizedben tovább szélesedtek.

A kártyákkal szembeni bizalmatlanság az évek során fokozatosan enyhült, de a gyakorlatlan kártyabirtokosok miatt máig szükségesek a Tesco lépéséhez hasonló intézkedések. A bankkártya üzletág akkor képes tovább fejlődni, ha a kártyaelfogadó helyek és a kártyabirtokosok száma egyaránt növekszik, a fizetési mód iránt tanúsított bizalom pedig növekszik.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az áruházak bejáratánál egy - hipermarketekben akár több - készpénzkiadó automatát is találni, ami a vásárlók egy részét még mindig arra sarkallja, hogy készpénzt vegyenek fel és abból fizessék ki a vásárlásaikat. Ez amellett, hogy költségesebb, mint a bankkártyás fizetés, még időigényesebb is, mivel előfordul, hogy az ATM-nél is sorba kell állni.

Mit mutatnak a statisztikák?

A Magyar Nemzeti Bank tavaly év végi statisztikái szerint közel 9 millió fizetési kártya volt forgalomban Magyarországon, melyek 94,83 %-a lakossági-, 5,17 %-a pedig üzleti ügyfelek birtokában volt.

Hazánkban az elmúlt év végén 4 621 ATM és kétezer bankfiók várta az ügyfeleket és közel 50 ezer darab elektronikus POS berendezés biztosította a biztonságos kártyaelfogadást. A magyarok közel 300 millió kártyaműveletet hajtottak végre (ez kártyánként majdnem havi három tranzakciót jelent).

További érdekes hírek a Pénzcentrumonnyugdíjakról, hitelekről, biztosításokról és egyéb gazdasági témákban!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?