28 °C Budapest

Fizess bankkártyával! Időt és pénzt is spórolhatsz!

Pénzcentrum
2009. november 24. 05:55

A pénzügyi tudatosság fejlesztésének egyik elemeként a Tesco 20 áruházában egyes pénztáraknál csak bankkártyával lehet fizetni, amire a figyelmeztető táblák és hostessek hívják fel a vásárlók figyelmét.  


Hackl Mónika

"November elején 20 áruházunkban indítottuk el az év végéig tartó - MasterCarddal közös - promóciónkat. Célunk a bankkártyás fizetés ösztönzése, ezzel egyidejűleg a készpénzforgalom csökkentése. Novemberben és decemberben üzletenként két kijelölt pénztárnál kizárólag kártyával lehet fizetni, amire a kasszák felett elhelyezett táblák mellett tanulóink is figyelmeztetik a vásárlókat. A promócióval fel kívánjuk hívni a vásárlóink figyelmét a kártyás fizetés előnyeire, arról, hogy januártól maradnak-e a kártyás kasszák, majd a tapasztalatok fényében később hozzuk meg a döntést" - mondta Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak kommunikációs vezetője.

Az egyik nagy nemzetközi kártyatársaság logójával ellátott pólóban tetszelgő hostess - kérdésünkre - elárulta, hogy jelenleg még nagyjából minden második vevő sarkon fordul, és másik pénztárat keres, amikor meghallja, hogy "ennél a pénztárnál csak bankkártyával lehet fizetni".

Korábban: Hiperár-ostrommal foszlatnák a Tesco-kosarat - interjú

Hazánkban körülbelül 9 millió bankkártya van forgalomban (mivel sokan több kártyával is rendelkeznek, ezért nem lehet kijelenteni, hogy majdnem minden magyar állampolgárnak van kártyája). Egy plasztikkal átlagosan 11 naponta hajtunk végre valamilyen tranzakciót, ami elmarad a nyugat-európai átlagtól.

Korábban: Terítettek a bankok: felforgattuk a kártyáikat

A kártyás fizetési mód a tőlünk jóval fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban már közel fél évszázados hagyományokra tekint vissza, Magyarországon a 80-as évek végén jelent meg. A 90-es évek elején megjelent forint alapú kártyákkal eleinte csak az országhatáron belül lehetett készpénzt felvenni és az elfogadó helyeken a vásárlások ellenértékét kiegyenlíteni, de a kártyaműveletek az elmúlt két évtizedben tovább szélesedtek.

A kártyákkal szembeni bizalmatlanság az évek során fokozatosan enyhült, de a gyakorlatlan kártyabirtokosok miatt máig szükségesek a Tesco lépéséhez hasonló intézkedések. A bankkártya üzletág akkor képes tovább fejlődni, ha a kártyaelfogadó helyek és a kártyabirtokosok száma egyaránt növekszik, a fizetési mód iránt tanúsított bizalom pedig növekszik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az áruházak bejáratánál egy - hipermarketekben akár több - készpénzkiadó automatát is találni, ami a vásárlók egy részét még mindig arra sarkallja, hogy készpénzt vegyenek fel és abból fizessék ki a vásárlásaikat. Ez amellett, hogy költségesebb, mint a bankkártyás fizetés, még időigényesebb is, mivel előfordul, hogy az ATM-nél is sorba kell állni.

Mit mutatnak a statisztikák?

A Magyar Nemzeti Bank tavaly év végi statisztikái szerint közel 9 millió fizetési kártya volt forgalomban Magyarországon, melyek 94,83 %-a lakossági-, 5,17 %-a pedig üzleti ügyfelek birtokában volt.

Hazánkban az elmúlt év végén 4 621 ATM és kétezer bankfiók várta az ügyfeleket és közel 50 ezer darab elektronikus POS berendezés biztosította a biztonságos kártyaelfogadást. A magyarok közel 300 millió kártyaműveletet hajtottak végre (ez kártyánként majdnem havi három tranzakciót jelent).

További érdekes hírek a Pénzcentrumonnyugdíjakról, hitelekről, biztosításokról és egyéb gazdasági témákban!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 27. 13:56
Pavel Stanchev, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Média Csoport vezérigazgatója megerősítette a Media1 va...
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Bankmonitor  |  2024. május 27. 08:25
A CSOK Plusz egy igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul mé...
Holdblog  |  2024. május 27. 07:27
Egyre nagyobb szeletet szakítanak ki maguknak a kínai cégek a nyári Európa-bajnokság szponzori listá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem