26 °C Budapest

Sokkal több hal fogy itthon, mint 10 éve

Pénzcentrum
2009. december 30. 10:02

Több mint 50 százalékkal nőtt az éves halfogyasztás az elmúlt tizenkét évben Magyarországon, de még így is jelentősen elmarad az Európai Uniós átlagtól. A legkedveltebb hal továbbra is a ponty, de az egzotikusabb fajták is felzárkózóban vannak.

Országos átlagban az 1997-es 2,7 kilogrammos fejenkénti halfogyasztás idénre mintegy 4,2 kilogrammra nőtt, a fellendülésnek köszönhetően a halgazdaságok más ágazatokhoz képest kevésbé szenvedtek a gazdaság hanyatlása miatt - írja a Világgazdaság a Magyar Haltermelők Országos Szövetségére és Terméktanácsára hivatkozva.

Az idén mintegy 22-24 ezer tonna halat értékesítettek a magyar piacon, ennek nagyjából 40%-át a karácsonyi szezonban, 20%-át pedig húsvét idején vették meg a boltok és csarnokok pultjairól.

A népszerű halak közé tartozik továbbra is a ponty és busa, bár előbbinek az eladásai éves szinten mintegy 8 százalékkal csökkentek - mondta a haltermelő szövetség ügyvezető elnöke, Orosz Sándor. A szakember kiemeli, hogy évről-évre növekszik a hazai tenyésztésű afrikai harcsa eladási mutatója is, és a fajta hosszú évek alatt az étkezési ponty után a második helyre zárkózott fel a népszerűségi listán.

Jó hír a hazai haltenyésztőknek, hogy a szigorú forgalomba hozatali szabályok miatt nincs importnyomás a piacon. Továbbá 2013-ig összesen 13,5 milliárd forint uniós forrásra lehet pályázni halastavak építésére és korszerűsítésére. A rendelkezésre álló keretből eddig mindössze 5,2 milliárdra érkezett támogatási igény, így még maradt bőven a pályázható forrásból.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm