6 °C Budapest

Sokkal több hal fogy itthon, mint 10 éve

Pénzcentrum
2009. december 30. 10:02

Több mint 50 százalékkal nőtt az éves halfogyasztás az elmúlt tizenkét évben Magyarországon, de még így is jelentősen elmarad az Európai Uniós átlagtól. A legkedveltebb hal továbbra is a ponty, de az egzotikusabb fajták is felzárkózóban vannak.

Országos átlagban az 1997-es 2,7 kilogrammos fejenkénti halfogyasztás idénre mintegy 4,2 kilogrammra nőtt, a fellendülésnek köszönhetően a halgazdaságok más ágazatokhoz képest kevésbé szenvedtek a gazdaság hanyatlása miatt - írja a Világgazdaság a Magyar Haltermelők Országos Szövetségére és Terméktanácsára hivatkozva.

Az idén mintegy 22-24 ezer tonna halat értékesítettek a magyar piacon, ennek nagyjából 40%-át a karácsonyi szezonban, 20%-át pedig húsvét idején vették meg a boltok és csarnokok pultjairól.

A népszerű halak közé tartozik továbbra is a ponty és busa, bár előbbinek az eladásai éves szinten mintegy 8 százalékkal csökkentek - mondta a haltermelő szövetség ügyvezető elnöke, Orosz Sándor. A szakember kiemeli, hogy évről-évre növekszik a hazai tenyésztésű afrikai harcsa eladási mutatója is, és a fajta hosszú évek alatt az étkezési ponty után a második helyre zárkózott fel a népszerűségi listán.

Jó hír a hazai haltenyésztőknek, hogy a szigorú forgalomba hozatali szabályok miatt nincs importnyomás a piacon. Továbbá 2013-ig összesen 13,5 milliárd forint uniós forrásra lehet pályázni halastavak építésére és korszerűsítésére. A rendelkezésre álló keretből eddig mindössze 5,2 milliárdra érkezett támogatási igény, így még maradt bőven a pályázható forrásból.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30