16 °C Budapest

Sokkal több hal fogy itthon, mint 10 éve

Pénzcentrum
2009. december 30. 10:02

Több mint 50 százalékkal nőtt az éves halfogyasztás az elmúlt tizenkét évben Magyarországon, de még így is jelentősen elmarad az Európai Uniós átlagtól. A legkedveltebb hal továbbra is a ponty, de az egzotikusabb fajták is felzárkózóban vannak.

Országos átlagban az 1997-es 2,7 kilogrammos fejenkénti halfogyasztás idénre mintegy 4,2 kilogrammra nőtt, a fellendülésnek köszönhetően a halgazdaságok más ágazatokhoz képest kevésbé szenvedtek a gazdaság hanyatlása miatt - írja a Világgazdaság a Magyar Haltermelők Országos Szövetségére és Terméktanácsára hivatkozva.

Az idén mintegy 22-24 ezer tonna halat értékesítettek a magyar piacon, ennek nagyjából 40%-át a karácsonyi szezonban, 20%-át pedig húsvét idején vették meg a boltok és csarnokok pultjairól.

A népszerű halak közé tartozik továbbra is a ponty és busa, bár előbbinek az eladásai éves szinten mintegy 8 százalékkal csökkentek - mondta a haltermelő szövetség ügyvezető elnöke, Orosz Sándor. A szakember kiemeli, hogy évről-évre növekszik a hazai tenyésztésű afrikai harcsa eladási mutatója is, és a fajta hosszú évek alatt az étkezési ponty után a második helyre zárkózott fel a népszerűségi listán.

Jó hír a hazai haltenyésztőknek, hogy a szigorú forgalomba hozatali szabályok miatt nincs importnyomás a piacon. Továbbá 2013-ig összesen 13,5 milliárd forint uniós forrásra lehet pályázni halastavak építésére és korszerűsítésére. A rendelkezésre álló keretből eddig mindössze 5,2 milliárdra érkezett támogatási igény, így még maradt bőven a pályázható forrásból.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?