5 °C Budapest

Hatalmas hasznot húztak belőlünk az osztrákok

2009. december 29. 10:02

Óriási hasznot húzott az osztrák gazdaság a vasfüggöny leomlásából - írta a Világgazdaság Fritz Breuss, a bécsi közgazdaság-tudományi egyetem professzorának tanulmánya alapján.

Jóllehet a válság kezdete óta gyakran szóba kerülnek azok a kockázatok, amelyek a nagyarányú kelet-közép-európai szerepvállalásból fakadnak az osztrák bankok számára, az eredmények Breuss és más szakemberek szerint bőségesen kompenzálják a nyitásból fakadó veszélyeket.

Nyugati szomszédunk a rendszerváltás kezdete óta arra törekedett, hogy minél jobban kihasználja a volt szocialista piacok közelségét. A keleti szomszédok felé való terjeszkedés évente átlagosan fél százalékponttal gyorsította az osztrák GDP növekedését, és a 2004-es EU-bővítés további 0,2 pontot adott hozzá ehhez az ütemhez. (Hasonló lökést jelentett Ausztria számára a saját, 1995-ös uniós csatlakozása és az euró bevezetése is.)

Leginkább a szolgáltató szektor - beleértve a bankokat, a biztosítókat, a kereskedelmi láncokat, az ingatlanforgalmazókat és a különböző üzleti szolgáltatásokat - profitált a keleti lehetőségekből. A volt szocialista országokban működő osztrák tulajdonú cégek, leányvállalatok tőkearányos nyereségmutatója az utóbbi években átlagosan 15 százalék körül alakult, ez háromszorosa az odahaza elért profitnak.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem