Hatalmas hasznot húztak belőlünk az osztrákok

2009. december 29. 10:02

Óriási hasznot húzott az osztrák gazdaság a vasfüggöny leomlásából - írta a Világgazdaság Fritz Breuss, a bécsi közgazdaság-tudományi egyetem professzorának tanulmánya alapján.

Jóllehet a válság kezdete óta gyakran szóba kerülnek azok a kockázatok, amelyek a nagyarányú kelet-közép-európai szerepvállalásból fakadnak az osztrák bankok számára, az eredmények Breuss és más szakemberek szerint bőségesen kompenzálják a nyitásból fakadó veszélyeket.

Nyugati szomszédunk a rendszerváltás kezdete óta arra törekedett, hogy minél jobban kihasználja a volt szocialista piacok közelségét. A keleti szomszédok felé való terjeszkedés évente átlagosan fél százalékponttal gyorsította az osztrák GDP növekedését, és a 2004-es EU-bővítés további 0,2 pontot adott hozzá ehhez az ütemhez. (Hasonló lökést jelentett Ausztria számára a saját, 1995-ös uniós csatlakozása és az euró bevezetése is.)

Leginkább a szolgáltató szektor - beleértve a bankokat, a biztosítókat, a kereskedelmi láncokat, az ingatlanforgalmazókat és a különböző üzleti szolgáltatásokat - profitált a keleti lehetőségekből. A volt szocialista országokban működő osztrák tulajdonú cégek, leányvállalatok tőkearányos nyereségmutatója az utóbbi években átlagosan 15 százalék körül alakult, ez háromszorosa az odahaza elért profitnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?