-1 °C Budapest

Sokba kerülhet a biztosítás nélküli síelés

Pénzcentrum
2009. december 7. 16:02

A sérülések mellett az anyagi kár is jelentős bosszúságot okozhat a téli sportok kedvelőinek, ha valami váratlan dolog történik, ezért mindenképpen érdemes síbiztosítást kötni. A legújabb konstrukciók a külföldi baleseti ellátás vagy kórházi számla tetemes költsége mellett a hazatelefonálás és a fel nem használt síbérletek árát is térítik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A síelés világszerte kedvelt sport, még Magyarországon is, ahol viszonylag kevéssé alkalmasak a körülmények ennek gyakorlására. Azonban éppen emiatt a magyarok többnyire külföldi síparadicsomokat keresnek fel, ha kedvenc téli sportjuknak akarnak hódolni. "A téli sportok veszélyesek lehetnek, hiszen a havas-jeges pályák igen kiszámíthatatlanok, ahol egyetlen másodpercnyi óvatlanság is sporteszközeink, vagy akár testünk épségét veszélyeztetheti. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy váratlan esemény bekövetkeztekor hogyan tudjuk a leggyorsabban pótolni a felszerelésünket, rosszabb esetben, hogyan tudjuk megtéríteni kórházi ellátásunkat vagy a hazajuttatásunkat" - mutat rá Kozek András, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese.

Az Allianz adatai szerint téli sportok, ezen belül is leginkább síbalesetek során leggyakrabban lábsérüléseket - főként térdsérüléseket - szenvednek a sportolók, de igen gyakoriak a fejsérülések is. A baleseti helyszínek megoszlása szoros összefüggésben áll a magyarok által leginkább kedvelt célpontok népszerűségi listájával. Az elmúlt évi síszezon adatai alapján a nem várt események 65 százaléka Ausztriában következett be, majd ezután következett 15 százalékkal Franciaország, és 10-10 százalékkal Olaszország és Szlovénia. "A kórházi ellátás költsége igen magas lehet ezekben az országokban, a számla végösszege akár egy éves átlagfizetés nagyságát is meghaladhatja" - figyelmeztet Kozek András. Az átlagos kárösszeg a sérülés súlyosságától függően - az extrém nagy balesetek kivételével - az orvosi ellátást igénylő enyhe és közepesen súlyos sérülések esetében átlag 400 és 12 ezer euró, azaz körülbelül 100.000 és 3 millió forint között mozog.

Ugyanakkor Kozek András felhívja rá a figyelmet, hogy a síbiztosítás többet nyújt egy általános utasbiztosításnál. "Egyértelműen baleseti, betegségi vagy utazási segítségnyújtási elemek miatt nyújtják be a legtöbb kárigényt. Egy baleset miatt viszont gyakran sérül a felszerelés, a ruházat, ami végeredményben poggyászkárt jelent. Egy esetleges síbaleset során azonban mindemellett a síbérlet is kárba veszhet. Ilyen károkra pedig inkább csak a speciális biztosítások jelentenek fedezett " - mutat rá a vezérigazgató-helyettes.

Az Allianz ezen tapasztalatok alapján 2007 decemberében vezette be a Téli Sportok utasbiztosítást, melynek népszerűségét az is mutatja, hogy a bevezetése óta ez idáig több mint 37 ezer szerződést kötöttek ebből a terméktípusból. A biztosítás személyre szabható: a csomagok közül választva az ügyfeleknek lehetőségük van, hogy igényeiknek megfelelően alakítsák ki a biztosítási védelmet saját maguk és családjuk számára.

A biztosítás speciális szolgáltatásai a téli üdülés során leselkedő valamennyi veszély ellen védelmet nyújtanak. Baleset esetén a biztosítás tartalmazza többek között a hegyi mentés költségeit, a helyi egészségügyi ellátást és hazaszállítást, illetve a hét minden napján 24 órában hívható magyar nyelvű telefonos segélyszolgálatot. A biztosítással az ügyfelek sportfelszereléseiket, sportruházatukat is biztonságban tudhatják - írja közleményében a biztosító.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?