26 °C Budapest

GKI: Javultak a várakozások a gazdaság jövőjével kapcsolatban

Pénzcentrum
2009. december 21. 07:02

Decemberben - a novemberi megtorpanás után - folytatódott a GKI konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított értékének) május óta tartó markáns emelkedése.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint decemberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is javult, a GKI bizalmi index értéke pedig lényegében megegyezett a 2008. októberivel, a válság okozta zuhanás első hónapjának értékével. Ez azonban még mindig nagyon alacsony szint.

Az üzleti szektoron belül a szolgáltatások kivételével minden ágazat várakozása javult. Az iparban jobb lett az elmúlt és a következő időszak termelésének és a rendelésállománynak - ezen belül kissé az exportrendeléseknek is - a megítélése. A saját termelésű készleteket viszont magasabbnak érezték a válaszolók.


Az építőipari bizalmi index kéthavi stagnálás után decemberben kissé emelkedett, de a tavaszi javulás után a nyár közepe óta érdemi változás nem tapasztalható. Érezhetően kedvezőbb lett az előző három hónap termelési színvonalának megítélése, míg a rendelésállományok értékelése csak kissé.

A kereskedelmi bizalmi index értéke jelentős ingadozások mellett tendenciájában bő fél éve növekvő, s decemberben tovább emelkedett. A novemberi nagy romlás után ismét jelentősen javult az eladási pozíció és a készletszint megítélése, valamint a rendelésekre vonatkozó várakozás.

A szolgáltatói bizalmi index július és október között növekedett, az év utolsó két hónapjában viszont csökkent. Számottevően romlott a közeljövő forgalmának és az üzletmenetnek megítélése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az iparban az elmúlt hónapok árcsökkentési tervei után a következő negyedévben már az árak stagnálását, esetleg kis emelkedését várják a válaszadók. Az építőiparban viszont tovább növekedett az árcsökkentési szándék intenzitása. A szolgáltatók - különösen a kommunális szolgáltatók - némi áremelést terveznek, de ennek mértéke kisebb az év végén szokásosnál. A kereskedelmi cégek összességében nem terveznek áremelést, s nem változott a fogyasztók inflációs várakozása sem. Az iparban, az építőiparban és a kereskedelemben javult a foglalkoztatási szándék, a szolgáltatásban nem változott, de minden ágazatban a csökkentést tervezők vannak jelentős többségben. Ugyanakkor érezhetően csökkent - bár továbbra is erős - a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a szolgáltatók között kissé romlott, az építőiparban, a kereskedelemben és a fogyasztók körében javult.

A fogyasztói bizalmi index értéke a május óta tartó markáns növekedést követően novemberben enyhe visszaesést jelzett, decemberben azonban folytatódott a mutató javulása. Miközben az inflációval, munkanélküliséggel és az ország helyzetével kapcsolatos - már említett - vélemények pesszimizmusa csökkent, a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozása nem változott, rövid távú megtakarítási képességéről és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott véleménye pedig romlott.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?