25 °C Budapest

GKI: Javultak a várakozások a gazdaság jövőjével kapcsolatban

Pénzcentrum
2009. december 21. 07:02

Decemberben - a novemberi megtorpanás után - folytatódott a GKI konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított értékének) május óta tartó markáns emelkedése.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint decemberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is javult, a GKI bizalmi index értéke pedig lényegében megegyezett a 2008. októberivel, a válság okozta zuhanás első hónapjának értékével. Ez azonban még mindig nagyon alacsony szint.

Az üzleti szektoron belül a szolgáltatások kivételével minden ágazat várakozása javult. Az iparban jobb lett az elmúlt és a következő időszak termelésének és a rendelésállománynak - ezen belül kissé az exportrendeléseknek is - a megítélése. A saját termelésű készleteket viszont magasabbnak érezték a válaszolók.


Az építőipari bizalmi index kéthavi stagnálás után decemberben kissé emelkedett, de a tavaszi javulás után a nyár közepe óta érdemi változás nem tapasztalható. Érezhetően kedvezőbb lett az előző három hónap termelési színvonalának megítélése, míg a rendelésállományok értékelése csak kissé.

A kereskedelmi bizalmi index értéke jelentős ingadozások mellett tendenciájában bő fél éve növekvő, s decemberben tovább emelkedett. A novemberi nagy romlás után ismét jelentősen javult az eladási pozíció és a készletszint megítélése, valamint a rendelésekre vonatkozó várakozás.

A szolgáltatói bizalmi index július és október között növekedett, az év utolsó két hónapjában viszont csökkent. Számottevően romlott a közeljövő forgalmának és az üzletmenetnek megítélése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az iparban az elmúlt hónapok árcsökkentési tervei után a következő negyedévben már az árak stagnálását, esetleg kis emelkedését várják a válaszadók. Az építőiparban viszont tovább növekedett az árcsökkentési szándék intenzitása. A szolgáltatók - különösen a kommunális szolgáltatók - némi áremelést terveznek, de ennek mértéke kisebb az év végén szokásosnál. A kereskedelmi cégek összességében nem terveznek áremelést, s nem változott a fogyasztók inflációs várakozása sem. Az iparban, az építőiparban és a kereskedelemben javult a foglalkoztatási szándék, a szolgáltatásban nem változott, de minden ágazatban a csökkentést tervezők vannak jelentős többségben. Ugyanakkor érezhetően csökkent - bár továbbra is erős - a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a szolgáltatók között kissé romlott, az építőiparban, a kereskedelemben és a fogyasztók körében javult.

A fogyasztói bizalmi index értéke a május óta tartó markáns növekedést követően novemberben enyhe visszaesést jelzett, decemberben azonban folytatódott a mutató javulása. Miközben az inflációval, munkanélküliséggel és az ország helyzetével kapcsolatos - már említett - vélemények pesszimizmusa csökkent, a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozása nem változott, rövid távú megtakarítási képességéről és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott véleménye pedig romlott.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22