GKI: Javultak a várakozások a gazdaság jövőjével kapcsolatban

Pénzcentrum
2009. december 21. 07:02

Decemberben - a novemberi megtorpanás után - folytatódott a GKI konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított értékének) május óta tartó markáns emelkedése.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint decemberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is javult, a GKI bizalmi index értéke pedig lényegében megegyezett a 2008. októberivel, a válság okozta zuhanás első hónapjának értékével. Ez azonban még mindig nagyon alacsony szint.

Az üzleti szektoron belül a szolgáltatások kivételével minden ágazat várakozása javult. Az iparban jobb lett az elmúlt és a következő időszak termelésének és a rendelésállománynak - ezen belül kissé az exportrendeléseknek is - a megítélése. A saját termelésű készleteket viszont magasabbnak érezték a válaszolók.


Az építőipari bizalmi index kéthavi stagnálás után decemberben kissé emelkedett, de a tavaszi javulás után a nyár közepe óta érdemi változás nem tapasztalható. Érezhetően kedvezőbb lett az előző három hónap termelési színvonalának megítélése, míg a rendelésállományok értékelése csak kissé.

A kereskedelmi bizalmi index értéke jelentős ingadozások mellett tendenciájában bő fél éve növekvő, s decemberben tovább emelkedett. A novemberi nagy romlás után ismét jelentősen javult az eladási pozíció és a készletszint megítélése, valamint a rendelésekre vonatkozó várakozás.

A szolgáltatói bizalmi index július és október között növekedett, az év utolsó két hónapjában viszont csökkent. Számottevően romlott a közeljövő forgalmának és az üzletmenetnek megítélése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az iparban az elmúlt hónapok árcsökkentési tervei után a következő negyedévben már az árak stagnálását, esetleg kis emelkedését várják a válaszadók. Az építőiparban viszont tovább növekedett az árcsökkentési szándék intenzitása. A szolgáltatók - különösen a kommunális szolgáltatók - némi áremelést terveznek, de ennek mértéke kisebb az év végén szokásosnál. A kereskedelmi cégek összességében nem terveznek áremelést, s nem változott a fogyasztók inflációs várakozása sem. Az iparban, az építőiparban és a kereskedelemben javult a foglalkoztatási szándék, a szolgáltatásban nem változott, de minden ágazatban a csökkentést tervezők vannak jelentős többségben. Ugyanakkor érezhetően csökkent - bár továbbra is erős - a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a szolgáltatók között kissé romlott, az építőiparban, a kereskedelemben és a fogyasztók körében javult.

A fogyasztói bizalmi index értéke a május óta tartó markáns növekedést követően novemberben enyhe visszaesést jelzett, decemberben azonban folytatódott a mutató javulása. Miközben az inflációval, munkanélküliséggel és az ország helyzetével kapcsolatos - már említett - vélemények pesszimizmusa csökkent, a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozása nem változott, rövid távú megtakarítási képességéről és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott véleménye pedig romlott.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem