1 °C Budapest

Utoljára öt-hat évvel ezelőtt karácsonyoztunk így

2009. december 21. 09:02

A december hagyományosan a kereskedők legerősebb hónapja, ez alól nem kivétel 2009 sem. A decemberi költekezés több lesz, mint 2009. előző hónapjaiban, a jelenlegi információk szerint a teljes kereskedelmi forgalom értéke a korábbi előrejelzésnél kisebb, 800-810 milliárd forint lehet (tavaly 856 milliárd forint, 2007-ben 888 milliárd forint volt). Nem kizárt a 800 milliárd forintnál kisebb éves kereskedelmi forgalom sem.

Élelmiszerekből is kevesebb fogy 2009. decemberében, várhatóan 330-335 milliárd forint, a tavalyi 354 milliárd forint forgalomhoz képest.

A különböző iparcikkekből (ruházat, lakásfelszerelés, műszaki cikk, könyv, egyéb iparcikk) kedvező esetben elérheti a 300 milliárd forintot a decemberi kereskedelmi forgalom, ami jóval elmarad a tavalyitól (ami 335 milliárd forint volt).

A kereskedelmi fogyasztás 2007. óta tartó visszaesése miatt jelenleg azzal lehet számolni, hogy a decemberi bevásárlások nagysága - a bevásárlókosarakba rakott árumennyiséget tekintve, az árváltozásokat kiszűrve - az öt-hat évvel ezelőtti szintre esik vissza.

A kereskedelmi fogyasztás visszaesésének fő oka a gazdasági válság, ezen belül különösen a munkanélküliség növekedése, a fogyasztási hitelfelvételek nehezülése, de az általános forgalmi adókulcs júliusi emelése is visszavetette a fogyasztást. A KSH kimutatása egyébként szerint 2009. első háromnegyed évében a háztartások fogyasztási kiadása 8 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakához képest (volumenben, árváltozások hatásának kiszűrésével számítva).

Az arany hétvégen a válság ellenére a korábbi napokhoz képest élénkebb forgalomra számítanak a kereskedők, tudva azonban, hogy a vásárlók többsége olcsóbb ajándékot keres, ezért is virít sok kirakatban leárazást hirdető felirat. Arany vasárnap, az elmúlt évekhez képest ugyan szerényebb mértékű, de azért az idei decemberi napokhoz képest mégiscsak rekordnak számító bevételt vár sok kereskedők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Forrás: Országos Kereskedelmi Szövetség

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm