17 °C Budapest

Utoljára öt-hat évvel ezelőtt karácsonyoztunk így

2009. december 21. 09:02

A december hagyományosan a kereskedők legerősebb hónapja, ez alól nem kivétel 2009 sem. A decemberi költekezés több lesz, mint 2009. előző hónapjaiban, a jelenlegi információk szerint a teljes kereskedelmi forgalom értéke a korábbi előrejelzésnél kisebb, 800-810 milliárd forint lehet (tavaly 856 milliárd forint, 2007-ben 888 milliárd forint volt). Nem kizárt a 800 milliárd forintnál kisebb éves kereskedelmi forgalom sem.

Élelmiszerekből is kevesebb fogy 2009. decemberében, várhatóan 330-335 milliárd forint, a tavalyi 354 milliárd forint forgalomhoz képest.

A különböző iparcikkekből (ruházat, lakásfelszerelés, műszaki cikk, könyv, egyéb iparcikk) kedvező esetben elérheti a 300 milliárd forintot a decemberi kereskedelmi forgalom, ami jóval elmarad a tavalyitól (ami 335 milliárd forint volt).

A kereskedelmi fogyasztás 2007. óta tartó visszaesése miatt jelenleg azzal lehet számolni, hogy a decemberi bevásárlások nagysága - a bevásárlókosarakba rakott árumennyiséget tekintve, az árváltozásokat kiszűrve - az öt-hat évvel ezelőtti szintre esik vissza.

A kereskedelmi fogyasztás visszaesésének fő oka a gazdasági válság, ezen belül különösen a munkanélküliség növekedése, a fogyasztási hitelfelvételek nehezülése, de az általános forgalmi adókulcs júliusi emelése is visszavetette a fogyasztást. A KSH kimutatása egyébként szerint 2009. első háromnegyed évében a háztartások fogyasztási kiadása 8 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakához képest (volumenben, árváltozások hatásának kiszűrésével számítva).

Az arany hétvégen a válság ellenére a korábbi napokhoz képest élénkebb forgalomra számítanak a kereskedők, tudva azonban, hogy a vásárlók többsége olcsóbb ajándékot keres, ezért is virít sok kirakatban leárazást hirdető felirat. Arany vasárnap, az elmúlt évekhez képest ugyan szerényebb mértékű, de azért az idei decemberi napokhoz képest mégiscsak rekordnak számító bevételt vár sok kereskedők.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Forrás: Országos Kereskedelmi Szövetség

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?