23 °C Budapest

Utoljára öt-hat évvel ezelőtt karácsonyoztunk így

2009. december 21. 09:02

A december hagyományosan a kereskedők legerősebb hónapja, ez alól nem kivétel 2009 sem. A decemberi költekezés több lesz, mint 2009. előző hónapjaiban, a jelenlegi információk szerint a teljes kereskedelmi forgalom értéke a korábbi előrejelzésnél kisebb, 800-810 milliárd forint lehet (tavaly 856 milliárd forint, 2007-ben 888 milliárd forint volt). Nem kizárt a 800 milliárd forintnál kisebb éves kereskedelmi forgalom sem.

Élelmiszerekből is kevesebb fogy 2009. decemberében, várhatóan 330-335 milliárd forint, a tavalyi 354 milliárd forint forgalomhoz képest.

A különböző iparcikkekből (ruházat, lakásfelszerelés, műszaki cikk, könyv, egyéb iparcikk) kedvező esetben elérheti a 300 milliárd forintot a decemberi kereskedelmi forgalom, ami jóval elmarad a tavalyitól (ami 335 milliárd forint volt).

A kereskedelmi fogyasztás 2007. óta tartó visszaesése miatt jelenleg azzal lehet számolni, hogy a decemberi bevásárlások nagysága - a bevásárlókosarakba rakott árumennyiséget tekintve, az árváltozásokat kiszűrve - az öt-hat évvel ezelőtti szintre esik vissza.

A kereskedelmi fogyasztás visszaesésének fő oka a gazdasági válság, ezen belül különösen a munkanélküliség növekedése, a fogyasztási hitelfelvételek nehezülése, de az általános forgalmi adókulcs júliusi emelése is visszavetette a fogyasztást. A KSH kimutatása egyébként szerint 2009. első háromnegyed évében a háztartások fogyasztási kiadása 8 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakához képest (volumenben, árváltozások hatásának kiszűrésével számítva).

Az arany hétvégen a válság ellenére a korábbi napokhoz képest élénkebb forgalomra számítanak a kereskedők, tudva azonban, hogy a vásárlók többsége olcsóbb ajándékot keres, ezért is virít sok kirakatban leárazást hirdető felirat. Arany vasárnap, az elmúlt évekhez képest ugyan szerényebb mértékű, de azért az idei decemberi napokhoz képest mégiscsak rekordnak számító bevételt vár sok kereskedők.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Forrás: Országos Kereskedelmi Szövetség

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?