20 °C Budapest

Harc a fekete utazásszervezők ellen: ezúttal a versenytársaknak lett elege!

Pénzcentrum
2009. december 9. 09:02

A Zala megyei utazási irodák megelégelték a feketén működő versenytársak tevékenységét, és bejelentést tettek a keszthelyi ügyészségen, a válság mellett ugyanis miattuk is egyre nehezebb ügyfelekre bukkanni - írja a Népszabadság.

Az interneten több száz hamis utazási ajánlattal lehet találkozni, ahol a feladóról nevén és telefonszámán kívül szinte semmit nem lehet tudni, hiányzik az engedélyezési számuk is, amit minden utazási irodának jeleznie kellene ajánlatain.

Nyolc Zala megyei utazási iroda összegyűjtött több gyanúsnak tűnő ajánlatot, s feljelentést tett a keszthelyi ügyészségen. A zalaegerszegi Best Holiday iroda ügyvezetője szerint elsősorban az utasok védelme érdekében léptek: ugyanis semmiféle garanciát nem adnak arra, hogy a turisták az ígért szolgáltatást kapják, utólagos panaszra pedig semmi esély.

Persze a legálisan működő irodáknak is fontos a szakma megtisztítása. A feketén szervezők ugyanis a hivatalos engedélyekkel rendelkező - adót, járulékokat, irodafenntartási költséget fizető - irodák árai alá tudnak ígérni, így ügyfeleket csábítanak el.

Az utazási irodák működését szabályozó kormányrendeletben több kiskapu is akad: iskolák, egyesületek, alapítványok bármiféle engedély nélkül szervezhetnek utakat önköltségi áron.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője szerint az ország minden pontján, s már évek óta súlyos károkat okoznak a szakmában az illegális szervezők. Többször próbáltak ők maguk is fellépni: eddig közel negyven bejelentést tettek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, ám egyetlen esetben sem lett következménye ennek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője szerint javulhat a helyzet, hiszen októbertől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a feladatokat megosztva, együttműködve vizsgálja ki a panaszokat.

Sajnos azonban nem biztos, hogy a Zala megyeiek sikerrel járnak, ugyanis a Keszthelyi Városi Ügyészéghez jogosulatlan utazásszervezés elkövetésének gyanúja miatt tettek bejelentést, de mivel szabálysértésről van szó, a kiszabható legnagyobb büntetés mindössze 100 ezer forint, ami alig-ha elrettentő mértékű.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29