Harc a fekete utazásszervezők ellen: ezúttal a versenytársaknak lett elege!

Pénzcentrum
2009. december 9. 09:02

A Zala megyei utazási irodák megelégelték a feketén működő versenytársak tevékenységét, és bejelentést tettek a keszthelyi ügyészségen, a válság mellett ugyanis miattuk is egyre nehezebb ügyfelekre bukkanni - írja a Népszabadság.

Az interneten több száz hamis utazási ajánlattal lehet találkozni, ahol a feladóról nevén és telefonszámán kívül szinte semmit nem lehet tudni, hiányzik az engedélyezési számuk is, amit minden utazási irodának jeleznie kellene ajánlatain.

Nyolc Zala megyei utazási iroda összegyűjtött több gyanúsnak tűnő ajánlatot, s feljelentést tett a keszthelyi ügyészségen. A zalaegerszegi Best Holiday iroda ügyvezetője szerint elsősorban az utasok védelme érdekében léptek: ugyanis semmiféle garanciát nem adnak arra, hogy a turisták az ígért szolgáltatást kapják, utólagos panaszra pedig semmi esély.

Persze a legálisan működő irodáknak is fontos a szakma megtisztítása. A feketén szervezők ugyanis a hivatalos engedélyekkel rendelkező - adót, járulékokat, irodafenntartási költséget fizető - irodák árai alá tudnak ígérni, így ügyfeleket csábítanak el.

Az utazási irodák működését szabályozó kormányrendeletben több kiskapu is akad: iskolák, egyesületek, alapítványok bármiféle engedély nélkül szervezhetnek utakat önköltségi áron.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője szerint az ország minden pontján, s már évek óta súlyos károkat okoznak a szakmában az illegális szervezők. Többször próbáltak ők maguk is fellépni: eddig közel negyven bejelentést tettek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, ám egyetlen esetben sem lett következménye ennek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője szerint javulhat a helyzet, hiszen októbertől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a feladatokat megosztva, együttműködve vizsgálja ki a panaszokat.

Sajnos azonban nem biztos, hogy a Zala megyeiek sikerrel járnak, ugyanis a Keszthelyi Városi Ügyészéghez jogosulatlan utazásszervezés elkövetésének gyanúja miatt tettek bejelentést, de mivel szabálysértésről van szó, a kiszabható legnagyobb büntetés mindössze 100 ezer forint, ami alig-ha elrettentő mértékű.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem