Harc a fekete utazásszervezők ellen: ezúttal a versenytársaknak lett elege!

Pénzcentrum
2009. december 9. 09:02

A Zala megyei utazási irodák megelégelték a feketén működő versenytársak tevékenységét, és bejelentést tettek a keszthelyi ügyészségen, a válság mellett ugyanis miattuk is egyre nehezebb ügyfelekre bukkanni - írja a Népszabadság.

Az interneten több száz hamis utazási ajánlattal lehet találkozni, ahol a feladóról nevén és telefonszámán kívül szinte semmit nem lehet tudni, hiányzik az engedélyezési számuk is, amit minden utazási irodának jeleznie kellene ajánlatain.

Nyolc Zala megyei utazási iroda összegyűjtött több gyanúsnak tűnő ajánlatot, s feljelentést tett a keszthelyi ügyészségen. A zalaegerszegi Best Holiday iroda ügyvezetője szerint elsősorban az utasok védelme érdekében léptek: ugyanis semmiféle garanciát nem adnak arra, hogy a turisták az ígért szolgáltatást kapják, utólagos panaszra pedig semmi esély.

Persze a legálisan működő irodáknak is fontos a szakma megtisztítása. A feketén szervezők ugyanis a hivatalos engedélyekkel rendelkező - adót, járulékokat, irodafenntartási költséget fizető - irodák árai alá tudnak ígérni, így ügyfeleket csábítanak el.

Az utazási irodák működését szabályozó kormányrendeletben több kiskapu is akad: iskolák, egyesületek, alapítványok bármiféle engedély nélkül szervezhetnek utakat önköltségi áron.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője szerint az ország minden pontján, s már évek óta súlyos károkat okoznak a szakmában az illegális szervezők. Többször próbáltak ők maguk is fellépni: eddig közel negyven bejelentést tettek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, ám egyetlen esetben sem lett következménye ennek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője szerint javulhat a helyzet, hiszen októbertől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a feladatokat megosztva, együttműködve vizsgálja ki a panaszokat.

Sajnos azonban nem biztos, hogy a Zala megyeiek sikerrel járnak, ugyanis a Keszthelyi Városi Ügyészéghez jogosulatlan utazásszervezés elkövetésének gyanúja miatt tettek bejelentést, de mivel szabálysértésről van szó, a kiszabható legnagyobb büntetés mindössze 100 ezer forint, ami alig-ha elrettentő mértékű.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07