-1 °C Budapest

Nem nászút, házasságmentés: turizmus másképp

2009. november 22. 16:04

A válság bizonyos ágazatokat különösen nehezen érintett, ilyen például a turizmus is: az idei szezonban a szállodák kihasználtsága jóval elmaradt a megszokottól, szinte mindenütt a világban. Indiában új receptet találtak ki a turizmus élénkítésre: a válófélben lévőkre építenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár Indiában 100 házasságból csak egy végződik válással, szemben például az USA-val, ahol minden második, a városban élő indiaiak körében szintén egyre gyakoribb a párok szakítása, köszönhetően elsősorban a munkahelyi és egyéb stresszhelyzeteknek.

Ez a trend egy egészen új iparágat hívott életre az ázsiai országban: házassági tanácsadó cégek, illetve weboldalak jöttek létre, mint például a secondhaadi.com (hindiül második házasság), ahol elváltak regisztrálhatnak, hogy második lehetőséget találjanak az életben a boldogságra. Erre Indiában főként azért van szükség, mert a válás szégyennek számít, épp ezért a hagyományos házassági tanácsadók meglehetősen ritkák.

A házassági, illetve válságkezelési tanácsadások egyik típusa az utazással egybekötött kapcsolatépítő tréning, ahol a párokat elküldik valamilyen egzotikus nyaralásra - amit általában valamelyik szülő, vagy barát szervez le nekik. Mielőtt elutaznának, találkoznak az utazás szervezőjével, illetve a kísérővel, akiről még véletlenül sem tudhatják meg, hogy tanácsadó. Az ő feladata, hogy az utazás során kényelmükről gondoskodjon, mellesleg észrevétlenül tanácsokat adjon bizonyos helyzetekben.

Számos utazásszervezőnek Indiában ma ez a tevékenység jelenti az üzlet felpörgetésének lehetőségét. Tavaly a mumbai terrortámadás, majd a sertésinfluenza kitörése sem segítette a turizmust: idén 30 százalékkal kevesebb forgalmat bonyolítottak, mint egy évvel ezelőtt - írja a Time magazin.

Persze az indiai utazásszervezők mindig is találékonyságukról voltak híresek: a gyógyászati turizmustól, a vallásos kirándulásokig minden lehetőséget meglovagolnak. Legutóbb Danny Boyle Oscar-díjas filmje, a Gettó milliomos után próbáltak Mumbaiba több látogatót vonzani.

Kérdés, hogy a tönkrement házasságokba vetett bizalom is olyan gyümölcsöző lesz-e, mint a korábbi ötletek. A siker nem kizárt, hiszen az indiaiak közül sokan házasság előtt is asztrológushoz, vallási vezetőhöz fordulnak tanácsért, vagyis a házasságot megmentő utazásvezető talán csak egy új szereplő ezen a palettán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?