Nem nászút, házasságmentés: turizmus másképp

2009. november 22. 16:04

A válság bizonyos ágazatokat különösen nehezen érintett, ilyen például a turizmus is: az idei szezonban a szállodák kihasználtsága jóval elmaradt a megszokottól, szinte mindenütt a világban. Indiában új receptet találtak ki a turizmus élénkítésre: a válófélben lévőkre építenek.

Bár Indiában 100 házasságból csak egy végződik válással, szemben például az USA-val, ahol minden második, a városban élő indiaiak körében szintén egyre gyakoribb a párok szakítása, köszönhetően elsősorban a munkahelyi és egyéb stresszhelyzeteknek.

Ez a trend egy egészen új iparágat hívott életre az ázsiai országban: házassági tanácsadó cégek, illetve weboldalak jöttek létre, mint például a secondhaadi.com (hindiül második házasság), ahol elváltak regisztrálhatnak, hogy második lehetőséget találjanak az életben a boldogságra. Erre Indiában főként azért van szükség, mert a válás szégyennek számít, épp ezért a hagyományos házassági tanácsadók meglehetősen ritkák.

A házassági, illetve válságkezelési tanácsadások egyik típusa az utazással egybekötött kapcsolatépítő tréning, ahol a párokat elküldik valamilyen egzotikus nyaralásra - amit általában valamelyik szülő, vagy barát szervez le nekik. Mielőtt elutaznának, találkoznak az utazás szervezőjével, illetve a kísérővel, akiről még véletlenül sem tudhatják meg, hogy tanácsadó. Az ő feladata, hogy az utazás során kényelmükről gondoskodjon, mellesleg észrevétlenül tanácsokat adjon bizonyos helyzetekben.

Számos utazásszervezőnek Indiában ma ez a tevékenység jelenti az üzlet felpörgetésének lehetőségét. Tavaly a mumbai terrortámadás, majd a sertésinfluenza kitörése sem segítette a turizmust: idén 30 százalékkal kevesebb forgalmat bonyolítottak, mint egy évvel ezelőtt - írja a Time magazin.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze az indiai utazásszervezők mindig is találékonyságukról voltak híresek: a gyógyászati turizmustól, a vallásos kirándulásokig minden lehetőséget meglovagolnak. Legutóbb Danny Boyle Oscar-díjas filmje, a Gettó milliomos után próbáltak Mumbaiba több látogatót vonzani.

Kérdés, hogy a tönkrement házasságokba vetett bizalom is olyan gyümölcsöző lesz-e, mint a korábbi ötletek. A siker nem kizárt, hiszen az indiaiak közül sokan házasság előtt is asztrológushoz, vallási vezetőhöz fordulnak tanácsért, vagyis a házasságot megmentő utazásvezető talán csak egy új szereplő ezen a palettán.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem