0 °C Budapest

Háborognak a kínaiak az uniós cipővám miatt

2009. december 4. 14:02

A kínai kormány és kínai üzleti körök rendkívüli elégedetlenségüknek adtak hangot az Európai Bizottság azon előterjesztésével kapcsolatban, amely további 15 hónappal meghosszabbítaná a kínai bőrcipők behozatala elleni dömpingvámot - ezt közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője pénteken.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az EU illetékes bizottsága szerdán javaslatot tett a 16,5 százalékos vámra a Kínából származó bőrcipők esetében - tájékoztatott Jao Csien (Yao Jian), s azt hangoztatta, hogy az unió 14 éve protekcionista intézkedésekkel védi Kínától az európai cipőgyártókat, miközben az iparág érdekei nem sérültek a más területekről érkező import miatt.

A szóvivő szerint amennyiben a bizottság javaslata meghallgatásra talál és döntés születik, az nagymértékben fogja hátrányosan érinteni a kínai cipőgyártók érdekeit, álláspontja szerint a tervezet elvetése Kína és az EU közös érdeke.

Jao megjegyezte, hogy az ezen a héten tartott 5. EU-Kína üzleti csúcson a felek közösen megállapodtak a kereskedelmi protekcionizmus elleni fellépésben. "Kína reméli, hogy az EU tagországai nem szavazzák meg a hosszabbítást" - jelentette ki a szóvivő.

A hét elején a Kína-EU csúcsot követően az unió pekingi képviseletén Serge Abou nagykövet a kínai cipők antidömping vámjának tervezett meghosszabbításával kapcsolatban aláhúzta: "a dömpingre antidömping a válasz". Hozzátette: a várható intézkedésnek körülbelül egymilliárd euró értékben lehet hatása a 250 milliárdos EU-ba irányuló kínai importból.

Az 1995 és 2005 közötti időszakban néhány Kínából származó cipőfajta importjára vonatkozóan az EU kvótákat határozott meg. 2005-ben az unió antidömping vizsgálatot indított a kínai bőrcipők importja kapcsán, és 2006-ban két év időtartamra 16,5 százalékos antidömping vámot szabott ki ezekre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:16