Háborognak a kínaiak az uniós cipővám miatt

2009. december 4. 14:02

A kínai kormány és kínai üzleti körök rendkívüli elégedetlenségüknek adtak hangot az Európai Bizottság azon előterjesztésével kapcsolatban, amely további 15 hónappal meghosszabbítaná a kínai bőrcipők behozatala elleni dömpingvámot - ezt közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője pénteken.

Az EU illetékes bizottsága szerdán javaslatot tett a 16,5 százalékos vámra a Kínából származó bőrcipők esetében - tájékoztatott Jao Csien (Yao Jian), s azt hangoztatta, hogy az unió 14 éve protekcionista intézkedésekkel védi Kínától az európai cipőgyártókat, miközben az iparág érdekei nem sérültek a más területekről érkező import miatt.

A szóvivő szerint amennyiben a bizottság javaslata meghallgatásra talál és döntés születik, az nagymértékben fogja hátrányosan érinteni a kínai cipőgyártók érdekeit, álláspontja szerint a tervezet elvetése Kína és az EU közös érdeke.

Jao megjegyezte, hogy az ezen a héten tartott 5. EU-Kína üzleti csúcson a felek közösen megállapodtak a kereskedelmi protekcionizmus elleni fellépésben. "Kína reméli, hogy az EU tagországai nem szavazzák meg a hosszabbítást" - jelentette ki a szóvivő.

A hét elején a Kína-EU csúcsot követően az unió pekingi képviseletén Serge Abou nagykövet a kínai cipők antidömping vámjának tervezett meghosszabbításával kapcsolatban aláhúzta: "a dömpingre antidömping a válasz". Hozzátette: a várható intézkedésnek körülbelül egymilliárd euró értékben lehet hatása a 250 milliárdos EU-ba irányuló kínai importból.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az 1995 és 2005 közötti időszakban néhány Kínából származó cipőfajta importjára vonatkozóan az EU kvótákat határozott meg. 2005-ben az unió antidömping vizsgálatot indított a kínai bőrcipők importja kapcsán, és 2006-ban két év időtartamra 16,5 százalékos antidömping vámot szabott ki ezekre.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?