Háborognak a kínaiak az uniós cipővám miatt

2009. december 4. 14:02

A kínai kormány és kínai üzleti körök rendkívüli elégedetlenségüknek adtak hangot az Európai Bizottság azon előterjesztésével kapcsolatban, amely további 15 hónappal meghosszabbítaná a kínai bőrcipők behozatala elleni dömpingvámot - ezt közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője pénteken.

Az EU illetékes bizottsága szerdán javaslatot tett a 16,5 százalékos vámra a Kínából származó bőrcipők esetében - tájékoztatott Jao Csien (Yao Jian), s azt hangoztatta, hogy az unió 14 éve protekcionista intézkedésekkel védi Kínától az európai cipőgyártókat, miközben az iparág érdekei nem sérültek a más területekről érkező import miatt.

A szóvivő szerint amennyiben a bizottság javaslata meghallgatásra talál és döntés születik, az nagymértékben fogja hátrányosan érinteni a kínai cipőgyártók érdekeit, álláspontja szerint a tervezet elvetése Kína és az EU közös érdeke.

Jao megjegyezte, hogy az ezen a héten tartott 5. EU-Kína üzleti csúcson a felek közösen megállapodtak a kereskedelmi protekcionizmus elleni fellépésben. "Kína reméli, hogy az EU tagországai nem szavazzák meg a hosszabbítást" - jelentette ki a szóvivő.

A hét elején a Kína-EU csúcsot követően az unió pekingi képviseletén Serge Abou nagykövet a kínai cipők antidömping vámjának tervezett meghosszabbításával kapcsolatban aláhúzta: "a dömpingre antidömping a válasz". Hozzátette: a várható intézkedésnek körülbelül egymilliárd euró értékben lehet hatása a 250 milliárdos EU-ba irányuló kínai importból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az 1995 és 2005 közötti időszakban néhány Kínából származó cipőfajta importjára vonatkozóan az EU kvótákat határozott meg. 2005-ben az unió antidömping vizsgálatot indított a kínai bőrcipők importja kapcsán, és 2006-ban két év időtartamra 16,5 százalékos antidömping vámot szabott ki ezekre.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM