Milliárdok Nyíregyházának és Kaposvárnak - Mire megy a pénz?

Pénzcentrum
2009. november 26. 12:32

A mai napon írták alá két megyei jogú város, Kaposvár és Nyíregyháza funkcióbővítő városfejlesztéséről szóló támogatási szerződését. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2007-2013 között 270 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a települések rehabilitációjára.

Kaposvár Városközpont funkcióbővítő városrehabilitációja 1,1 milliárd forint uniós támogatással valósulhat meg. A projekt célja a belváros gazdaságának és vendégforgalmának élénkítése. Ennek elősegítése érdekében a sétálóövezeti részben az üzletek és vendéglátó egységek teraszosítására és új kiskereskedelmi- és szolgáltató jellegű üzletek kialakítására kerülhet sor, valamint a vállalkozói befektetések ösztönzése is lendületet kap.

A gyalogos forgalom növekedését ösztönző, korszerű parkolási lehetőségek biztosítása, közösségi terek, belvárosi hangulatú köztéri elemek megújítása, a belváros kulturális életének élénkítése is a projekt céljai közé tartozik. A városközpont rehabilitációja során a meglévő sétálóövezet kibővítése történik meg. A Városháza épületegyüttese alá kétszintes közhasznú parkoló kerül, ezzel együtt a terület környezetalakítása is megtörténik.

Nyíregyházán a több mint 1,8 milliárd forintos uniós támogatás segítségével a belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztése kezdődhet meg. A projekt számos, jórészt egymásra épülő elemből tevődik össze. Ügyfélszolgálati centrum kerül kialakításra, a református templom kültéri megvilágítása, az ortodox műemlék épület külső felújítása, a Zrínyi Ilona (sétálóutca) burkolatcseréje, és üzletek portáljainak megújítása valósul meg. A Házasságkötő terem és az Anyakönyvi Hivatal épületének és udvarának felújítására is sor kerül.

A projekt keretében a közlekedésszervezési problémák megoldása is megkezdődik. Jelzőlámpás csomópontok kialakítása, kerékpárutak kiépítése és járdák rekonstrukciója indul el. Szökőkútépítésre, parkrendezésre, a zsinagóga előtti köztér felújítására, a Luther tér burkolatcseréjére, fasorrendezésekre, a Nyírvíz Palota homlokzat- és tetőfelújítására, valamint a Skála Áruház homlokzatának felújítására is sor kerül. A projekt második ütemében a Búza téri piaccsarnok felújítása valósul meg - áll az NFÜ közleményében.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem