15 °C Budapest

Hol mennyivel változtak a lakásárak? Itt a LISTA!

Pénzcentrum
2009. november 26. 05:40

A Global Property Guide közzétette a világ jelentősebb gazdasággal rendelkező országainak ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Az élen a második negyedévhez hasonlóan ismét Izrael végzett évi 10,15%-os növekedéssel, míg a sort a mélyrepülésben lévő Lettország zárja - 59,70%-kal.

A listán szereplő 27 ország közül 17-ben csökkentek az árak a harmadik negyedévet megelőző 12 hónapban, reálértéken mindössze tíz országban emelkedtek az árak. Az éves adatok jelentős eltéréseket mutatnak, a lakásárak zuhanása néhány országban sokkal nagyobb méreteket öltött, mint amekkora növekedést a lista első harmadában található országokban mértek. A szégyensorban a kelet-európai államok (Lettország, Bulgária, Oroszország és Szlovákia) között az Egyesült Arab Emirátusok szerénykedik.

Ha csak az utolsó negyedév adatait vizsgáljuk, akkor fordítottak az arányok. A III. negyedévben 16 országban fordult elő áremelkedés és csak 11 államban folytatódott az árak csökkenése. Nagy-Britanniában, Kanadában, Németországban, Dél-Afrikában és Szingapúrban idén először a harmadik negyedévben mértek növekedést, bár éves összevetésben még így is alacsonyabbak az árak, mint egy évvel ezelőtt.

A negyedéves trend azt mutatja, hogy megindult a fellendülés a világ ingatlanpiacain, különösen az ázsiai országokban. A jelentős gazdasági növekedésre az ingatlanárak is jól reagáltak, amit Kína, Hongkong és Szingapúr III. negyedéves mutatói is jól tükröznek. Ennek az ellenkezője figyelhető meg Kelet-Európában és az Emirátusokban, ahol a gazdaság megtorpanása az ingatlanárak meredek eséséhez vezetett, de az utolsó negyedév adatai ezekben az országokban is biztatóbbak a korábbiaknál.

Izrael az előző negyedévben reálértéken mért 8,4%-os emelkedést szeptember végére 10,15%-ra tudta fokozni, ami bőven elegendő volt a listavezető pozíció megőrzéséhez. Őket követi Ausztrália 4,91%-kal, a nyolc tagállam fővárosainak átlagából képzett mutató kedvező képéhez leginkább Darwin, Melbourne és Canberra járult hozzá. Az áremelkedéshez hozzájárult a kínálat szűkülése, továbbá a kamatszint is emelkedőben van. Új-Zéland 1,98%-kal ettől szerényebb növekedést könyvelhetett el, a szigetországban az átlagos eladási árak most tértek vissza a 2008 közepén mért szintre.

Hongkong és Szingapúr utolsó negyedéves adatai aggodalomra adnak okot, az elemzők szerint a piacok kezdenek túlfűtötté válni. Hongkongban az előző időszak 7%-os csökkenésével szemben az idei harmadik negyedévben már 9-11%-os növekedést mértek. Szingapúrban pedig példátlan, hogy egy negyedév alatt 14,30%-kal ugorjanak meg a lakásárak, ezzel együtt azonban még mindig közel 11%-kal alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kedvező jelek mutatkoznak az Egyesült Államokban, ahol a korábban mért 15-19%-os csökkenések után a harmadik negyedévben már növekedést is regisztráltak, Nagy-Britannia szintén jól teljesített ősszel. Az Emirátusokban is elkezdődött valami, a befektetők optimizmusát igazolhatja a III. negyedéves 7%-os növekedés, bár éves szinten 48 %-kal még mindig a tavalyi értékek alatt vannak.

Korábban: Elkezdődött a lakáspiac felépülése? Meddig tart a lendület?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm