7 °C Budapest

Hol mennyivel változtak a lakásárak? Itt a LISTA!

Pénzcentrum
2009. november 26. 05:40

A Global Property Guide közzétette a világ jelentősebb gazdasággal rendelkező országainak ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Az élen a második negyedévhez hasonlóan ismét Izrael végzett évi 10,15%-os növekedéssel, míg a sort a mélyrepülésben lévő Lettország zárja - 59,70%-kal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A listán szereplő 27 ország közül 17-ben csökkentek az árak a harmadik negyedévet megelőző 12 hónapban, reálértéken mindössze tíz országban emelkedtek az árak. Az éves adatok jelentős eltéréseket mutatnak, a lakásárak zuhanása néhány országban sokkal nagyobb méreteket öltött, mint amekkora növekedést a lista első harmadában található országokban mértek. A szégyensorban a kelet-európai államok (Lettország, Bulgária, Oroszország és Szlovákia) között az Egyesült Arab Emirátusok szerénykedik.

Ha csak az utolsó negyedév adatait vizsgáljuk, akkor fordítottak az arányok. A III. negyedévben 16 országban fordult elő áremelkedés és csak 11 államban folytatódott az árak csökkenése. Nagy-Britanniában, Kanadában, Németországban, Dél-Afrikában és Szingapúrban idén először a harmadik negyedévben mértek növekedést, bár éves összevetésben még így is alacsonyabbak az árak, mint egy évvel ezelőtt.

A negyedéves trend azt mutatja, hogy megindult a fellendülés a világ ingatlanpiacain, különösen az ázsiai országokban. A jelentős gazdasági növekedésre az ingatlanárak is jól reagáltak, amit Kína, Hongkong és Szingapúr III. negyedéves mutatói is jól tükröznek. Ennek az ellenkezője figyelhető meg Kelet-Európában és az Emirátusokban, ahol a gazdaság megtorpanása az ingatlanárak meredek eséséhez vezetett, de az utolsó negyedév adatai ezekben az országokban is biztatóbbak a korábbiaknál.

Izrael az előző negyedévben reálértéken mért 8,4%-os emelkedést szeptember végére 10,15%-ra tudta fokozni, ami bőven elegendő volt a listavezető pozíció megőrzéséhez. Őket követi Ausztrália 4,91%-kal, a nyolc tagállam fővárosainak átlagából képzett mutató kedvező képéhez leginkább Darwin, Melbourne és Canberra járult hozzá. Az áremelkedéshez hozzájárult a kínálat szűkülése, továbbá a kamatszint is emelkedőben van. Új-Zéland 1,98%-kal ettől szerényebb növekedést könyvelhetett el, a szigetországban az átlagos eladási árak most tértek vissza a 2008 közepén mért szintre.

Hongkong és Szingapúr utolsó negyedéves adatai aggodalomra adnak okot, az elemzők szerint a piacok kezdenek túlfűtötté válni. Hongkongban az előző időszak 7%-os csökkenésével szemben az idei harmadik negyedévben már 9-11%-os növekedést mértek. Szingapúrban pedig példátlan, hogy egy negyedév alatt 14,30%-kal ugorjanak meg a lakásárak, ezzel együtt azonban még mindig közel 11%-kal alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Kedvező jelek mutatkoznak az Egyesült Államokban, ahol a korábban mért 15-19%-os csökkenések után a harmadik negyedévben már növekedést is regisztráltak, Nagy-Britannia szintén jól teljesített ősszel. Az Emirátusokban is elkezdődött valami, a befektetők optimizmusát igazolhatja a III. negyedéves 7%-os növekedés, bár éves szinten 48 %-kal még mindig a tavalyi értékek alatt vannak.

Korábban: Elkezdődött a lakáspiac felépülése? Meddig tart a lendület?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?