15 °C Budapest

Kiégett luxusautók tucatjai a berlini utcákon (képpel)

Pénzcentrum
2009. november 26. 11:02

Eddig már több mint 200 luxusautót gyújtottak fel szándékosan baloldali tiltakozók a német fővárosban, az elsődlegesen veszélyeztetett márkák a BMW, és a Mercedes.

Érdemes jó biztosítással rendelkeznie azoknak az autósoknak, akik a közeljövőben Berlinbe terveznek kirándulni kocsijukkal. Az idei évben ugyanis átlagosan szinte minden napra jut egy kiégett autó a városban, volt olyan este, amikor öt gépkocsi vált a lángok martalékává a világvárosban.

A dzsentrifikáció
A városi dzsentrifikáció egy szociokulturális változást leíró fogalom, amely a gazdagabb rétegek szegényebb - de általában frekventált helyen fekvő - városrészekbe való költözését jelenti. A dzsentrifikáció során a városrészben megnövekedő átlagos jövedelem következményeként a megélhetési költségek (bérleti díjak, lakásárak, ingatandó) is megemelkednek, ami végül a szegény emberek területről való kiszorulásához vezet.

A gyújtogatók többségében baloldali politikai szervezetek tagjai, akik ilyen módszerrel próbálnak nyomatékot szerezni tiltakozásuknak. A radikális módon tüntetők a város újrarendezésének leállítását és a dzsentrifikáció megfékezését követelik. A tiltakozási forma nem újkeletű a német fővárosban, a tavalyi évben összesen 73 autót gyújtottak fel szándékosan - írja a motorauthority.com.

A rendőrség által nagy erőkkel keresett elkövetők az éj leple alatt dolgoznak, többnyire hétvégenként aktívak, célkeresztjükbe általában a berlini munkásnegyedekben lakó gazdagok kocsijai kerülnek.


Forrás: MotorAuthority

A gyújtogatás veszélye leginkább a nagy értékű presztízsmárkák autóit érinti, mint a BMW vagy a Mercedes, de szép számmal égtek ki Volkswagenek is a városban. Nemcsak luxusautókra utaznak előszeretettel az aktivisták, több esetben gyújtották fel német óriás vállalatok (pl. a Deutsche Telekom vagy az E.On) autóit is.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17