24 °C Budapest

GKI: rosszabbnak ítélik saját pénzügyi helyzetüket az emberek

2009. november 23. 07:02

Novemberben - mintegy fél éven át tartó zuhanás majd fél éves emelkedés után - megtorpant a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értékének emelkedése. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint novemberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is kissé - a statisztikai hibahatáron belüli mértékben - kedvezőtlenebb lett.

Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari bizalmi index stagnált, a kereskedelmi és a szolgáltatói kissé alacsonyabb lett. Az iparban az előző és a következő időszak termeléséről alkotott vélemény romlott, a rendelésállomány megítélése - ezen belül az exportrendeléseké is - viszont javult, s a saját termelésű készleteket is kisebbnek érezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index értéke második hónapja lényegében változatlan. Novemberben kissé javult az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállományok megítélése is.

A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt időszakban elég jelentős ingadozást mutatott, novemberben az index értéke kissé csökkent. Az októberi nagy javulás után lényegesen kedvezőtlenebb lett a rendelések megítélése, s az eladási pozícióról alkotott vélemény is valamelyest romlott. A készletszintet viszont kisebbnek érezték a cégvezetők. A szolgáltatói bizalmi index több hónapos markáns erősödés után novemberben kissé csökkent. Különösen az üzletmenet megítélése romlott számottevően, a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások lényegében változatlanok maradtak.

Az iparban és az építőiparban kissé mérséklődött az árcsökkentési szándék intenzitása, a kereskedelemben és a szolgáltatói szférában pedig összességében stagnálással kalkuláltak a válaszolók. A fogyasztók inflációs várakozása az októberi nagy zuhanás után novemberben minimálisan emelkedett. A foglalkoztatási hajlandóság a stagnálást jelző szolgáltatások kivételével, ha minimálisan is, de minden ágazatban visszafogottabb lett. Fél évnyi javulás után jelentősen nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése csak az iparban javult, a többi ágazatban és a fogyasztók körében romlott.

A GKI konjunktúra-index és összetevői, 1996-2008 (Forrás: GKI Zrt. felmérései)

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke - a május óta tartó markáns növekedést követően - novemberben minimálisan csökkent. Rövid távú megtakarítási képességét valamint a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási esélyét az októberinél pozitívabban értékelte a lakosság, saját pénzügyi helyzetét viszont rosszabbnak.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?