19 °C Budapest

Nőt választottak az EU élére

Pénzcentrum
2009. november 20. 08:47

A nemzetközi életben kevésbé ismert politikusok kerültek az EU vezető pozícióiba: az Európai Tanács elnöke a belga Herman Van Rompuy lett, az új külügyi főképviselő pedig a brit Catherine Ashton - írja a Népszabadság.

Van Rompuy jelenleg belga kormányfő, Ashton pedig a brit felsőház tagja volt tavalyig, majd Brüsszelben kereskedelemi biztos lett. A gyors döntés valószínűleg francia-német megegyezésnek köszönhető.

Néhány országnak, köztük hazánknak is különbözött a véleménye Rompuy-jel szemben, helyette Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfőt támogatták volna.

Az említett pozíciók újak az EU-ban, amit a Lisszaboni szerződés hozott létre, de hogy milyen jogkörökkel ruházzák fel betöltőit, még nem egészen világos. A Tanács elnöke vélhetően nem a klasszikus értelemben vett elnök lesz, tehát nem egyedül képviseli majd az EU-t harmadik országokkal folyó tárgyalásokon, helyette tanácsüléseket vezet, illetve a tagállamok vitáit simítja el.

A külügyminiszternek a Bizottság elnöke, José Manuel Barroso lesz a főnöke.

Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16