18 °C Budapest

Kovács László 300 millióval távozhat Brüsszelből

Pénzcentrum
2009. március 30. 09:15

Több mint egymillió eurót, azaz akár 308 millió is felmarkolhatnak a hivatalukból ősszel távozó EU-biztosok - derítette ki egy londoni kutatóintézet. Az Európai Bizottság elnöke már most többet keres, mint Barack Obama. Az EU- biztosok havonta húszezer eurót (hatmillió forintot) keresnek.

Az Open Europe nevű londoni kutatóközpont közzétette: miután a brüsszeli bizottság tagjai mandátumuk lejártakor, október végén távoznak a posztjukról, egymillió eurónál (háromszázmillió forintnál) is több pénzt bezsebelhetnek. A 1,1 millióra becsült summa több részből tevődik össze, így például a tekintélyes nyugdíj mellett "átmeneti" és "áttelepülési" juttatásokból.

A kimagasló fizetések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a biztosi állásokat a legtöbb tagállamban nem szakmai kihívásnak, hanem egyfajta jutalomjátéknak tekintik.

Sarah Gaskell, az Open Europe elemzője így nyilatkozott: "Az európai adófizetők - akik nyugdíját felemésztette a gazdasági válság - joggal kérdezik majd, miért kell ilyen hatalmas számlát kifizetniük néhány távoli tisztségviselőnek, akikre sosem szavaztak."

Még több pénz üti a markát annak, aki már a második ötéves megbízatását tölti az Európai Bizottságban. A kommunikációért felelős bizottsági alelnök, a svéd Margot Wallström például közel kétmillió euró boldog tulajdonosa lesz. Egyelőre nem tudni pontosan, hány embert cserélnek le a tagállamok, valószínűleg a huszonhét biztos fele-kétharmada hagyja ott a jól fizető állást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A sztárgázsit José Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke kapja, aki a kutatóintézet számításai szerint évi 296 ezer eurót (89 millió forintot) visz haza. Ezzel sikerült beelőznie Obama amerikai elnököt, aki kénytelen beérni évi körülbelül 293 ezer eurónyi jövedelemmel.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?