23 °C Budapest

Lesz vakcina dohányzás ellen is

2009. november 17. 16:02

A dohányzás betegség - vélhették azok a kutatók,akik kifejlesztettek egy új vakcinát, mely megakadályozza a nikotin véráramba és az agyba való kerülését, így a páciens sikeresebben küzdhet a visszaszokás ellen.

A Glaxosmithkline (GSK) kutatása szerint azok körében, akik megkapták a NicVAX vakcinát és leszoktak, feleannyi volt a visszaszokók aránya, mint a kontrollcsoportban. Bár a dohányzásról való leszokást elősegítő termékeknek se szeri, se száma a piacon, a végleges leszokás terén mutatott sikerük meglehetősen változatos eredményeket mutat. Az amerikai tüdőszövetség (van ilyen!) felmérése szerint a dohányzással felhagyók körében akár 90 százalék is lehet azok aránya, akik egy éven belül visszaszoknak.

A vakcinát kifejlesztő Nabi Biopharmaceuticals 24 millió fontot kapott a GSK-tól előre, utólag pedig akár ennek tízszeresét is kaphatja a cég a vakcina sikerének fényében. A GSK várakozásai szerint a szer segítségével milliókkal csökkenhet azok száma, akik a dohányzás szövődményeibe halnak bele évről évre.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM