1 °C Budapest

Eredményes a dohányzási tilalom: kevesebb a szívinfarktus!

2009. szeptember 22. 11:02

Azokban a városokban, ahol betiltották a közterületen való dohányzást, már egy év elteltével szignifikánsan csökkent a szívinfarktusok száma - állítja egy friss tanulmány.

A Kansas-i Orvostudományi Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy milyen eredménnyel jár a dohányzás közterületen való betiltása. A szakértők 13 tanulmányt vizsgáltak meg, melyek mintegy 24 millió ember egészségügyi adatait tartalmazták.

Ezek alapján azt találták, hogy a tilalom bevezetését követő egy éven belül 17 százalékkal csökkent szívinfarktusok száma, három év elteltével pedig már 36 százalékos csökkenést figyeltek meg.

Nők és gyermekek esetében ráadásul szignifikánsan nagyobb egészségügyi javulást tapasztaltak.

Mint ismeretes, több tucat európai országban, és 15 amerikai államban tilos a zárt, nyilvános helyeken: éttermekben, kávézókban, kocsmákban dohányozni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az intézkedés nem járt jelentős forgalomcsökkenéssel, a mostani egészségügyi előnyöket is figyelembe véve nem lenne meglepő, ha számos ország hasonló lépésre szánná el magát a jövőben.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem