Cyber-hidegháborúra fegyverkeznek a vezető nemzetek

2009. november 17. 14:02

A cyberháborúk története a science fiction világából a valóságba ért - állítja a McAfee biztonsági cég saját felmérésére hivatkozva.

Az internetes támadások motivációját vizsgálva a McAfee arra jutott, hogy az akciók jó részét kifejezetten politikai céllal hajtották végre. A cég állítása szerint sok ország biztonsági szervezetei már most egy esetleges cyberháborúra készülnek, mind védelmi, mind támadási oldalról. Bár a cyberháború pontos definíciója még mindig várat magára, az már most világos jó néhány nemzet számára, hogy a jövő háborúi részben a virtuális csatamezőkön dőlnek majd el.

Legalább öt állam - Nagy-Britannia, Francia- és Németország, Kína és Észak-Korea - felvállaltan is saját "háborús" internetkapacitását növeli.

Az Egyesült Államokról is köztudott, hogy van forgatókönyve a cyberháborús taktikák alkalmazására. A II. iraki háború indítását vele párhuzamosan cybertámadással is megtámogatták, s azóta is rendszeresen indítanak virtuális hadműveleteket az országban a rendfenntartás során is.

A kifejezetten a lehetséges jövőbeli ellenfél feltérképezését szolgáló támadások száma egyre nő, ami azt jelenti, hogy igen komolyan veszik az egyes nemzetek a virtuális háborút és nagy erőket mozgósítanak az ügy érdekében. Az ilyen támadások célpontja a jövőben elsősorban a célpont infrastruktúrája lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A támadás azonban bármilyen formát ölthet. "A fizikai háborúkban világos, kinek milyen fegyvere van és hogyan kívánja használni őket. A világhálón ez rendkívül bonyolult." - mondta Chris Wysopal, a cég technológiai igazgatója. Bár a legtöbb kormány már felismerte a veszélyt és el is kezdett védekezni ellene, egy komoly stratégiai hibát azonban rendszerint elkövetnek. A projekt időhorizontját ugyanis hosszú években határozták meg, holott a számítógépes kalózoknak alig pár hónap elegendő lehet az ellenfél hálózatainak és "erőinek" kiismeréséhez.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem