-1 °C Budapest

Cyber-hidegháborúra fegyverkeznek a vezető nemzetek

2009. november 17. 14:02

A cyberháborúk története a science fiction világából a valóságba ért - állítja a McAfee biztonsági cég saját felmérésére hivatkozva.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az internetes támadások motivációját vizsgálva a McAfee arra jutott, hogy az akciók jó részét kifejezetten politikai céllal hajtották végre. A cég állítása szerint sok ország biztonsági szervezetei már most egy esetleges cyberháborúra készülnek, mind védelmi, mind támadási oldalról. Bár a cyberháború pontos definíciója még mindig várat magára, az már most világos jó néhány nemzet számára, hogy a jövő háborúi részben a virtuális csatamezőkön dőlnek majd el.

Legalább öt állam - Nagy-Britannia, Francia- és Németország, Kína és Észak-Korea - felvállaltan is saját "háborús" internetkapacitását növeli.

Az Egyesült Államokról is köztudott, hogy van forgatókönyve a cyberháborús taktikák alkalmazására. A II. iraki háború indítását vele párhuzamosan cybertámadással is megtámogatták, s azóta is rendszeresen indítanak virtuális hadműveleteket az országban a rendfenntartás során is.

A kifejezetten a lehetséges jövőbeli ellenfél feltérképezését szolgáló támadások száma egyre nő, ami azt jelenti, hogy igen komolyan veszik az egyes nemzetek a virtuális háborút és nagy erőket mozgósítanak az ügy érdekében. Az ilyen támadások célpontja a jövőben elsősorban a célpont infrastruktúrája lehet.

A támadás azonban bármilyen formát ölthet. "A fizikai háborúkban világos, kinek milyen fegyvere van és hogyan kívánja használni őket. A világhálón ez rendkívül bonyolult." - mondta Chris Wysopal, a cég technológiai igazgatója. Bár a legtöbb kormány már felismerte a veszélyt és el is kezdett védekezni ellene, egy komoly stratégiai hibát azonban rendszerint elkövetnek. A projekt időhorizontját ugyanis hosszú években határozták meg, holott a számítógépes kalózoknak alig pár hónap elegendő lehet az ellenfél hálózatainak és "erőinek" kiismeréséhez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?