20 °C Budapest

Telítődik a cyber-bűnözés piaca - garancia a lopott adatokra!

Pénzcentrum
2008. július 15. 09:30

A lopott bankkártya információk piaca is ugyanúgy működik, mint más piacok: ha nő a kínálat, olcsóbban lehet termékhez jutni. Míg korábban egy elcsent PIN kódért több mint 100 dollárt (14-15 ezer forint) is elkértek a tolvajok, ma már 10-20 dollárnál (1500-3000 forint) többre nem igazán számíthatnak az ilyen jellegű számlaadatokért.

"Prémium terméknek" számítanak például a páciensek egészségügyi állapotáról szóló információk, melyek felhasználhatóak biztosítási csalások elkövetésére, vagy gyógyszerek törvénytelen beszerzésére és értékesítésére.

Szintén többe kerülnek ma már a számlainformációknál például a céges levelezések "lehallgatásából" nyert belső információk.

A cyber-bűnözők szervezeti felépítése olyan mint a maffiahálózatoké, ahol a főnökök mintegy üzleti vezetőként működnek. A második legfontosabb személy az ilyen bűnszervezetekben, aki a szoftvert biztosítja az adatok eltulajdonításához. A "piszkos munkát" végzők annak függvényében jutnak pénzhez, hogy hány számítógépre sikerül vírust eljuttatniuk és ezáltal milyen információkat tudnak megszerezni.

Ezek után az ellopott adatokkal ugyanúgy kereskednek, mint más lopott termékkel, igaz itt leggyakoribb az online kereskedelem, ahol is egy "menüből" választhat az érdeklődő, ahol a legdrágább terméknek a platina, arany illetve üzleti kártyák adatai számítanak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyakori az is, hogy egyfajta garanciát vállalnak a bűnözők, hogy az általuk biztosított adatok frissek, amennyiben azonban mégsem lennének már használhatóak, 48 órán belül akár újakkal is tudnak szolgálni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?