Cybergeddon: háborúra készülnek a németek!

Pénzcentrum
2009. február 12. 15:00

A német hadsereg, a Bundeswehr egy külön osztagot hozott létre, ahol saját hackereit trenírozza, hogy felkészülten érje őket egy esetleges cyber-támadás, ne úgy mint az észteket 2007. tavaszán. De nem csak a németek izgulnak, számos kormány világszerte készül már a "jövő háborújára".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A német Spiegel magazin cikke szerint a Bundeswehr stratégiai felderítőegységének jelenleg 76 tagja van, akiknek az a feladatuk, hogy felkészüljenek egy esetleges jövőbeli cybertámadásra, és megismerjék ennek a "hadműveletnek" minden vetületét, a legújabb számítógép-manipulációs módszerekig.

Az uniformisba öltözetett hackerek tulajdonképpen Németország válaszai a világban egyre gyakrabban előforduló internetes támadásokra. A legnagyobb visszhangot az Észtország ellen 2007. tavaszán elkövetett támadás keltette, amikor több bank, kormányhivatal, és politikai párt honlapjai váltak órákig használhatatlanná.

Feltételezések szerint oroszok voltak az elkövetők, akik a fővárosban található szovjet emlékmű eltávolítása miatt indítottak támadást az interneten. Ennek következtében az észt parlament fél napra ki kellett, hogy kapcsolja e-mail rendszerét, átmenetileg az internet szolgáltatók is szüneteltették tevékenységüket, és az észt bankok honlapjai is elérhetetlenné váltak.

Az esetet számos ország precedens értékűnek tekintette, és lökést adott a cybertámadásokra való felkészüléseknek is. Egyedül az USA több milliárd dollárt szándékozik megelőzési programokra költeni.

Hasonló eset történt tavaly nyáron Grúziában is, igaz ott konkrét katonai támadásokra is sor került. Orosz nyelvű internetes fórumokon sorra jelentek meg lehetséges grúz támadási célpontok, illetve provokációk, bárki szabadon letölthetett olyan programokat, vírusokat, melyekkel grúz honlapokat igyekeztek ellehetetleníteni. A végeredmény az lett, hogy a grúz miniszter egy napig offline állapotba került, a bankok 10 napig nem tudtak internetbanki szolgáltatást nyújtani, és az elnök képét honlapján egy montázsra cserélték, melyen Hitler és Saakashvili feje volt látható.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Kérdéses persze, hogy hogyan kell kezelni az ilyen támadásokat, lehet-e rájuk megtorló katonai akció a válasz, vagy ha a Bundeswehr fel is fedez ugyan például egy olyan szervert, amiről feltehetően támadásokat indítanak, akkor megsemmisítheti-e azt, vagy sem.

Ezek tehát még nyitott kérdések, mindenesetre a tavalyi bukaresti NATO-csúcson az államfők megegyeztek, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ezentúl az ilyen jellegű támadásoknak, és ehhez egy hivatalt is létrehoznak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20