Amerikai kiscégeket fosztogatnak a kelet-európai hordák

2009. augusztus 26. 16:32

Újfajta bűnözők sápolják az amerikai kis- és középvállalatokat, illetve intézményeket: kelet-európai cyber-kalózok. A jelenségre már az FBI is felfigyelt.

A pénzügyi szektor megrendeléséből ügyködő szakértők szerint a vállalatoknak sokkal több figyelmet kell szentelniük az óvintézkedésekre és elővigyázatosabban kell kezelniük az internet vívmányait, hogy elkerüljék a számlájuk lecsapolását.

Az utóbbi hat hónapban igencsak elszaporodott azoknak a banki bűncselekményeknek a száma, melyek szálai Kelet-Európába vezetnek. Pittsburgh környékén egy iskola számlájáról tűnt el 700 ezer dollár, egy texasi vállalkozást pedig 1,2 millióval vágtak meg. A bűnözők a legtöbb esetben a vállalkozások pénzügyesének küldött e-mailbe helyeztek egy olyan linket vagy mellékletet, mely megnyitva rosszindulatú programot töltött a gépre. A program felismerte és rögzítette az elektronikus számlára való belépéshez szükséges felhasználónevet és jelszót, melynek birtokában könnyen hozzáférhettek az áldozat számlájához.

A bűnözők azonban odafigyeltek az apró részletekre is. Egyrészt csak kisebb, 10 ezer dollár alatti összegeket emeltek le egy-egy tranzakció alkalmával, hogy ne tűnjön fel a mozgás a pénzmosás ellen küzdő hatóságoknak, másrészt strómanok számlájára utaltatták át a pénzt, hogy ne lehessen a valódi "betörőket" azonosítani.

A statisztikák szerint a pénzügyi cybertámadások száma 2008-ban 58 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, de persze a be nem jelentett veszteségek miatt nagyon nehéz valódi számokat közölni. A vállalkozásoknak azért is van nehéz dolga, mert míg a lakosági ügyfeleknek 60, addig a cégeknek nagyjából 2 napja van arra, hogy az illetéktelen banki pénzmozgásokról feljelentést tegyen a bankban. Az ügyben több hatóság - köztük az FBI is - nyomozást indított.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm