-1 °C Budapest

500 méteres jéghegy tart Ausztrália felé - képek

Pénzcentrum
2009. november 14. 12:02

A fél kilométer hosszú és a vízszint fölé 50 méterre magasodó jéghegyre az Ausztrália és Antarktisz között félúton található Macquarie szigeten dolgozó ausztrál sarkvidék kutatók lettek figyelmesek. A jéghegy a 2000 és 2002 között összeomlott Ross-jég egyik máig vándorló darabja lehet, amely a szakértők szerint rövidesen elolvad, amennyiben továbbra is észak felé sodródik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A kutatókat is meglepte a hatalmas jéghegy látványa, mivel ebbe a régióba csak nagyon ritkán jutnak el ekkora darabok. A sziget Tasmaniától 1500 kilométerrel délre fekszik, már nem tartozik a napfényes, szörfözőktől nyüzsgő célpontok közé, de azért ekkora jéghegyet itt sem látnak minden nap.

A jéghegy láttán a kutatók is megdöbbentek

A parttól bőven a látótávolságon belül, körülbelül 8 kilométerre úszó jéghegy sorsa rövidesen megpecsételődik, de a hajózásban még súlyos navigációs gondokat okozhat, mielőtt darabjaira szétesik és teljesen elolvad. Az öt focipályányi hossz a laikusoknak hatalmasnak tűnhet (ráadásul a jéghegynek csak a kilenced része látszik ki a vízből), de 9 évvel ezelőtt az antarktiszi Ross-jég 300 kilométeres szélességben, 37 kilométer hosszan omlott össze.

A sziget a két kontinens között félúton található

A kutatók szerint ennek számos máig vándorló darabja közül az egyik tűnt most fel a sziget partvidékén. A jéghegyek kialakulása természetes folyamat volt, ami az utóbbi időben a globális felmelegedés hatására felgyorsult. A nagy mennyiségű hó jéggé tömörödik, majd a perem területeken leválik, majd vándorlás közben beleolvad a tengerbe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?