16 °C Budapest

Lenyomja az Apple a Microsoftot?

2009. november 10. 16:03

A Microsoft elsősége nem kétséges a technológiai piacon: a cég piaci kapitalizációja 250 milliárd dollárra rúg, az általuk készített Windows operációs rendszer különböző verziói találhatóak meg a világ minden tíz számítógépéből kilencen. Az Apple piaci értéke azonban meredeken emelkedik az utóbbi időben.

A Microsoft tech- és szoftverpiaci elsőségét nem kérdőjelezte meg semmi az utóbbi jó néhány évben, noha kihivói mindig akadnak. A 150 milliárd körüli piaci értékű Apple ugyan távol van még a nagy céltól, ám a hatalmas tőkeállománya és a vaskos haszonkulcsok az olyan termékeken, mint az iPhone és a Mac PC, jó helyzetbe repíthetik a céget.

Az Apple éves bevétele még így is messze elmarad a nagy riválisétól, hiszen tavaly az éves bevétele csak 36,5 milliárd volt a Microsoft 58,4 milliárdjával szemben, ám a 2005-ös eredményekhez képest így is több, mint a duplájára emelkedett. Ugyanezen idő alatt a redmondi óriás éves bevétele mindössze 47 százalékkal nőtt.

A két cég különböző növekedési stratégiák mentén mozognak. A Microsoft stabilan halad, a Windows újabb verziói, illetve a hozzá kapcsolódó PC-k, valamint a szerverüzletág kiszámíthatóan hozza a bevételeket. Az Apple azonban - Steve Jobsszal az élen - hatalmas lépésekkel halad, újabb és újabb szolgáltatások és termékek piaca felé fordulva.

Bár az Apple most már komolyan fellépett a Microsofttal - és a Google-lel - egy súlycsoportba, nem volt ez mindig így. Mindkét cég a hetvenes évek végén kezdte, ám míg a Microsoft tündökölt, az Apple képtelen volt nyereséget termelni és folytonos leépítésekre kényszerült. 1998-ban a Microsoft a világ legértékesebb vállalata volt 280 milliárd dollárral, miközben az Apple alig 5 milliárdot ért. Steve jobs visszatértével azonban megváltozott a kép: az iPod, az iTunes és az iPhone bevezetése mind-mind hatalmas anyagi hasznot hoztak a vállalatnak. A különböző életciklus jól látszik a részvények árfolyamán is: az Apple az utóbbi évtizedben 900 százalékos hasznot jelentett befektetőinek, míg a Microsoft-papírok értéke ez idő alatt 35 százalékkal csökkent.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04