1500 milliárdot vittek el a bolti szarkák

2009. november 10. 14:02

A statisztikák szerint egy év alatt húsz százalékkal megnőtt a bolti lopások során eltulajdonított árucikkek összértéke, ráadásul egyre gyakrabban követnek el lopásokat a tehetősebb, középosztályhoz tartozó "amatőr" bolti szarkák is.

Jelentős mértékben megváltozott a bolti bűnözés jellege az elmúlt egy évben- legalábbis a brit Centre for Retail Research kutatócég legfrissebb felmérése szerint. A kutatás -mely 42 ezer európai bolt adatait összesítette- kimutatta: a bolti tolvajok átlagos zsákmánya most nagyjából 24 ezer forintra rúg, éves szinten pedig közel 1500 milliárd forintnyi kárt okoznak.

Az is egyértelműen kimutatható, hogy a tolvajok már nem csak a legszegényebbek közül kerülnek ki, hanem a középosztály tagjai körében is egyre többen fordulnak a bűnözés felé, elsősorban korábbi életszínvonaluk fenntartása érdekében.

A korábbiaknál jóval több műszaki terméket (például iPodot, kamerákat, videojátékokat), luxuscikket (főleg parfümöket, kozmetikumokat) lopnak. Megfigyelhető ugyanakkor az is, hogy a válság kirobbanása előtt jobb sorban élő tolvajok már az élelmiszerekre is "rákaptak": a drágább húsokat, halakat -amiket korábban megengedhettek maguknak- már sokan csak így tudják beszerezni.

Európában Nagy-Britanniában követik el a legtöbb bolti lopást, világszinten is csak az Egyesült Államok és Japán előzi meg a briteket a meglehetősen negatív rangsorban.

Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM