Nekik nem kell gázártámogatás: irtják az erdőt, lopják a fát

Pénzcentrum
2009. október 27. 08:32

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) elemzése szerint nem megbízhatóak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Erdészeti Igazgatósága által közölt fakitermelési adatok, azok ugyanis a valóságnál akár 50 %-kal kevesebb fa kivágását mutatják ki - írja a Napi.

Az adattári nyilvántartásba évente 6,5-7 millió köbméter fa kivágását vezetik át, de a kutatóközpontnál további évi 3-3,5 millió köbméternyi illegális fakitermelést becsülnek. A 10 millió köbméteresre becsült teljes éves fakitermelés nem éri el a magyar erdőállomány évi 13 millió köbméteresre becsült folyó növekedését, de meghaladja a kitermelési célú telepítések 9 millió köbméteres éves gyarapodását.

A hivatalos nyilvántartá­sok megkerülésével 50-70 milliárd forint értékű fa kerül a feketepiacra, aminek már az áfavonzata is jelentős, ugyanakkor az illegális fakitermelés súlyosan veszélyezteti az erdők megújuló képességét. A feketén kitermelt faanyag mintegy 80 %-a tűzifaként hasznosul.

A KSH Háztartásstatisztika alapján elvégzett óvatos becslés szerint a lakosság tűzifafogyasztása közel négyszerese annak, mint amit az Energia Központ (EK) által publikált hivatalos országos energiamérleg tartalmaz. Például 2007-re az EK 0,9 millió tonna lakossági tűzifa-felhasználást közöl, miközben a KSH mérései alapján a REKK 3,5 millió tonnát becsült. 

A tűzifa jellemzően az alacsony jövedelmű háztartások energiahordozója, ezért feltételezhető, hogy a hivatalos és a becsült adat különbsége a piaci áraknál valamivel olcsóbban értékesített illegális fakitermelésből származik. Szakértők szerint a mai magyar gyakorlatot mielőbb át kell alakítani.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15