Nekik nem kell gázártámogatás: irtják az erdőt, lopják a fát

Pénzcentrum
2009. október 27. 08:32

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) elemzése szerint nem megbízhatóak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Erdészeti Igazgatósága által közölt fakitermelési adatok, azok ugyanis a valóságnál akár 50 %-kal kevesebb fa kivágását mutatják ki - írja a Napi.

Az adattári nyilvántartásba évente 6,5-7 millió köbméter fa kivágását vezetik át, de a kutatóközpontnál további évi 3-3,5 millió köbméternyi illegális fakitermelést becsülnek. A 10 millió köbméteresre becsült teljes éves fakitermelés nem éri el a magyar erdőállomány évi 13 millió köbméteresre becsült folyó növekedését, de meghaladja a kitermelési célú telepítések 9 millió köbméteres éves gyarapodását.

A hivatalos nyilvántartá­sok megkerülésével 50-70 milliárd forint értékű fa kerül a feketepiacra, aminek már az áfavonzata is jelentős, ugyanakkor az illegális fakitermelés súlyosan veszélyezteti az erdők megújuló képességét. A feketén kitermelt faanyag mintegy 80 %-a tűzifaként hasznosul.

A KSH Háztartásstatisztika alapján elvégzett óvatos becslés szerint a lakosság tűzifafogyasztása közel négyszerese annak, mint amit az Energia Központ (EK) által publikált hivatalos országos energiamérleg tartalmaz. Például 2007-re az EK 0,9 millió tonna lakossági tűzifa-felhasználást közöl, miközben a KSH mérései alapján a REKK 3,5 millió tonnát becsült. 

A tűzifa jellemzően az alacsony jövedelmű háztartások energiahordozója, ezért feltételezhető, hogy a hivatalos és a becsült adat különbsége a piaci áraknál valamivel olcsóbban értékesített illegális fakitermelésből származik. Szakértők szerint a mai magyar gyakorlatot mielőbb át kell alakítani.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem