25 °C Budapest

Nekik nem kell gázártámogatás: irtják az erdőt, lopják a fát

Pénzcentrum
2009. október 27. 08:32

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) elemzése szerint nem megbízhatóak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Erdészeti Igazgatósága által közölt fakitermelési adatok, azok ugyanis a valóságnál akár 50 %-kal kevesebb fa kivágását mutatják ki - írja a Napi.

Az adattári nyilvántartásba évente 6,5-7 millió köbméter fa kivágását vezetik át, de a kutatóközpontnál további évi 3-3,5 millió köbméternyi illegális fakitermelést becsülnek. A 10 millió köbméteresre becsült teljes éves fakitermelés nem éri el a magyar erdőállomány évi 13 millió köbméteresre becsült folyó növekedését, de meghaladja a kitermelési célú telepítések 9 millió köbméteres éves gyarapodását.

A hivatalos nyilvántartá­sok megkerülésével 50-70 milliárd forint értékű fa kerül a feketepiacra, aminek már az áfavonzata is jelentős, ugyanakkor az illegális fakitermelés súlyosan veszélyezteti az erdők megújuló képességét. A feketén kitermelt faanyag mintegy 80 %-a tűzifaként hasznosul.

A KSH Háztartásstatisztika alapján elvégzett óvatos becslés szerint a lakosság tűzifafogyasztása közel négyszerese annak, mint amit az Energia Központ (EK) által publikált hivatalos országos energiamérleg tartalmaz. Például 2007-re az EK 0,9 millió tonna lakossági tűzifa-felhasználást közöl, miközben a KSH mérései alapján a REKK 3,5 millió tonnát becsült. 

A tűzifa jellemzően az alacsony jövedelmű háztartások energiahordozója, ezért feltételezhető, hogy a hivatalos és a becsült adat különbsége a piaci áraknál valamivel olcsóbban értékesített illegális fakitermelésből származik. Szakértők szerint a mai magyar gyakorlatot mielőbb át kell alakítani.

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 10:30