4 °C Budapest

Nem szülnek a magyar nők!

Pénzcentrum
2009. október 5. 09:02

Idén júliusig mintegy 2,1 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel ezelőtt, amely a kutatók szerint már a válság hatása - írja a Népszabadság.

Magyarországon a KSH előzetes adatai szerint 2009 első hét hónapjában kicsivel több mint 56 ezer gyerek született, ami 2,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Egy korábbi kutatás szerint azonban már a válság előtt sem született meg a tervezett gyerekek kétharmada: a megkérdezett 16 ezer férfi és nő közül csak a nők 31 és a férfiak 27 százaléka teljesítette be szándékát. A nők 71 százaléka szerint munkahelyi kilátásai előnytelenül alakulnak, ha szül. A férfiak 61 százaléka is úgy vélte, partnerének munkahelyi problémákkal kellene szembenéznie.

Kapitány Balázs demográfus szerint a 2,1 százalékos csökkenés mögött a gazdasági válságon kívül egyéb magyarázó tényezők is állnak, például az új influenza terjedése miatti félelem is.

Az alsó középosztály gyerekvállalási kedvét a lakásépítés szociálpolitikai kedvezményének eltörlése és a gyes lerövidítése is visszafogja, de ezt a réteget érintheti a férfiak munkanélkülisége is a legjobban.

Az az 1973-1975 között születettektől sokat reméltek a demográfusok, hiszen ők elég sokan vannak, ők azonban mindig megtalálják az okot, hogy most miért nem jöhet a gyerek. Kapitány szerint szinte már biztos, hogy ennek a korosztálynak egy jelentős része gyerek nélkül marad.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16