22 °C Budapest

Hol a legrosszabb nyugdíjasnak lenni? Razzia a csicskatartók ellen

2009. október 1. 08:32

Több bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felvetődött azokban az esetekben, amikor a modernkori rabszolgatartással (hétköznapi nevén a csicskáztatással) találkoztak a hatóságok - írja a Magyar Hírlap. A múlt héten Szarvas környékén tartott razzia tapasztalatait összegezte a helyi polgármester és a rendőrkapitány.

A polgármester szerint az önkormányzatnak nincs érdemi hatásköre a csicskáztatással szemben, de a lakossági bejelentéseket folyamatosan továbbítják a hatóságok felé. Az elmúlt időszakban több olyan bejelentés is érkezett az önkormányzathoz, hogy egyes családok úgy dolgoztatnak jellemzően szociálisan és mentálisan is leépült, rendszerint nyugdíjas embereket, hogy közben a legelemibb életfeltételeket sem biztosítják nekik.

A rendőrkapitány a múlt heti razziát értékelve elmondta, több vizsgálatot indítottak személyi szabadság megsértése, bankkártyával való visszaélés és okmányoktól való megfosztás miatt. Évente még így is csak a töredékét tudják feltárni az ilyen eseteknek, az ingatlanokat (tanyákat) is adják-veszik, a csicskákat pedig cserélgetik.

A fogvatartott, megfélemlített és munkára kényszerített emberek számát 120-150-re becsülik a környéken. Helyi szóbeszédek szerint a csicskák halálát nem szokták jelenteni a hatóságoknak, hanem a bankkártyájukkal továbbra is felveszik az ellátásukat. Ha egy fogvatartott súlyosan megbetegszik, egyszerűen csak kiteszik egy buszmegállóba és sorsára hagyják.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05