28 °C Budapest

A kalózkodás láthatatlan áldozatai

2009. július 17. 17:02

Több száz kínai állampolgárt dolgoztattak gyakorlatilag rabszolgaként annak a DVD-hamisító bandának a tagjai, akiket a közelmúltban állítottak bíróság elé a brit hatóságok. A rendőrség szerint a banda 2003 és 2005 között több millió fontos forgalmat bonyolíthatott kalózlemezek értékesítésével - írja a hamisitasellen.hu.  

A rendőrség közlése szerint a banda tagjai egyszerű piaci standon kezdték el árulni hamis filmjeiket. Növekvő forgalmuknak köszönhetően azonban rövid időn belül egy közel ötmillió fontos forgalmat bonyolító vállalkozássá nőtték ki magukat, miközben munkaerőigényüket kínai állampolgárok százaival elégítették ki.

Evely Steeples nyomozó közlése szerint az angolul nem beszélő kínai férfiakat és nőket egy londoni lakásban, élhetetlen körülmények között tartották, és gyakorlatilag rabszolgaként bántak velük. Steeples szerint ezek az emberek a DVD-hamisítás láthatatlan áldozatai, akiket adósságukért cserébe dolgoztatnak, akiket egyszerűen elraboltak, és akik akár több tízezer fontot is fizettek azért, hogy Nagy-Britanniába jöhessenek, hogy aztán szolgasorban tartva, kegyetlen körülmények között dolgozzanak.

A bandát még 2006-ban buktatták le, de a rendőrség csak a közelmúltban, a bírósági ítélet megszületését követően hozta nyilvánosságra az esetet. A banda tagjait a Southwark Crown Court bírósága július elején hozott ítéletében bűnösnek találta, büntetésükről azonban csak a hónap végén határoz a taláros testület.

A hatóságok szerint az ilyen nagyüzemű gyártás, mint ahogyan a banda tagjai dolgoztak, nem jellemző Nyugat-Európában. A hasonló kaliberű bűnözők általában a Közel-Keleten vagy Oroszországban állítják fel DVD-hamisító üzemeike

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?