A kalózkodás láthatatlan áldozatai

2009. július 17. 17:02

Több száz kínai állampolgárt dolgoztattak gyakorlatilag rabszolgaként annak a DVD-hamisító bandának a tagjai, akiket a közelmúltban állítottak bíróság elé a brit hatóságok. A rendőrség szerint a banda 2003 és 2005 között több millió fontos forgalmat bonyolíthatott kalózlemezek értékesítésével - írja a hamisitasellen.hu.  

A rendőrség közlése szerint a banda tagjai egyszerű piaci standon kezdték el árulni hamis filmjeiket. Növekvő forgalmuknak köszönhetően azonban rövid időn belül egy közel ötmillió fontos forgalmat bonyolító vállalkozássá nőtték ki magukat, miközben munkaerőigényüket kínai állampolgárok százaival elégítették ki.

Evely Steeples nyomozó közlése szerint az angolul nem beszélő kínai férfiakat és nőket egy londoni lakásban, élhetetlen körülmények között tartották, és gyakorlatilag rabszolgaként bántak velük. Steeples szerint ezek az emberek a DVD-hamisítás láthatatlan áldozatai, akiket adósságukért cserébe dolgoztatnak, akiket egyszerűen elraboltak, és akik akár több tízezer fontot is fizettek azért, hogy Nagy-Britanniába jöhessenek, hogy aztán szolgasorban tartva, kegyetlen körülmények között dolgozzanak.

A bandát még 2006-ban buktatták le, de a rendőrség csak a közelmúltban, a bírósági ítélet megszületését követően hozta nyilvánosságra az esetet. A banda tagjait a Southwark Crown Court bírósága július elején hozott ítéletében bűnösnek találta, büntetésükről azonban csak a hónap végén határoz a taláros testület.

A hatóságok szerint az ilyen nagyüzemű gyártás, mint ahogyan a banda tagjai dolgoztak, nem jellemző Nyugat-Európában. A hasonló kaliberű bűnözők általában a Közel-Keleten vagy Oroszországban állítják fel DVD-hamisító üzemeike

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?