5 °C Budapest

Magányos nyugdíjasok veszélyben: rabszolgasorsra is juthatnak

Pénzcentrum
2009. szeptember 23. 09:02

A napokban derült fény arra, hogy vidéken számos magányos, idős embert dolgoztatnak kosztért kvártélyért, miközben nyugdíjukat, esetleg ingatlanukat elcsaklizzák. Szarvas polgármestere szerint évente 10-15 ember kerül csicskáztatókhoz - írja a Népszabadság.

Nyírgyulaj polgármestere, Becsei György négy-öt olyan emberről tud a faluban, akit ételért, és szobának nem nevezhető helyiségért dolgoztatnak. A polgármester állítása szerint ők nem tudják ezeket a vidéki hajléktalanokat elhelyezni, így pedig mindig jobb helyük van, mint ha egy aluljáróban élnének, hiszen legalább ételt kapnak.

Idén egyébként Szarvason fogott a rendőrség razziába, hogy kiderítse, vannak-e "csicskatartók", vagyis másokat fogságban tartó emberek. Összesen huszonhat személyt hallgattak ki a rendőrségen, akik esetében felmerült, hogy nem a saját jószántukból laknak ott, ahol megtalálták őket. Eredménytelenül.

A szarvasiak azonban azt állítják, gyakorta nem lehet hozzáférni a pénzkiadó automatákhoz, mert a csicskatartók öt, hat, de nemegyszer akár nyolc bankkártyával érkeznek oda, hogy a fogvatartottak nyugdíját, egyéb jövedelmét levegyék.

Melis János szarvasi jegyző is arról számolt be: az önkormányzat kapott bejelentéseket ezzel kapcsolatban, de mindegyik névtelen volt.

A helybéliek úgy tudják, hogy a csicskáztatók távolabbi településekről, gyakran szociális otthonokból és szenvedélybetegeket ellátó intézetekből hozzák Szarvasra a nyugdíjjal vagy valamilyen szociális ellátással rendelkező embereket.

Azonban nem a családhoz kerültek dolgoztatása a fő cél, hanem a rendszerint magányos emberek nyugdíjának, esetleg ingatlanának megszerzése, nevének felhasználása. Többségük annyira rossz egészségi állapotú, hogy nehezebb munkára nem is használható.

Sajnos a csicskáztatók ellen csak akkor lehet feljelentést tenni, ha az érintett is belemegy, hiszen nélküle nem lehet bizonyítani a vádat. ők azonban jellemzően beletörődtek már sorsukba, és nem is tudnának hova menni, ha kimenekülnének a rabszolgatartásból.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?