23 °C Budapest

Magányos nyugdíjasok veszélyben: rabszolgasorsra is juthatnak

Pénzcentrum
2009. szeptember 23. 09:02

A napokban derült fény arra, hogy vidéken számos magányos, idős embert dolgoztatnak kosztért kvártélyért, miközben nyugdíjukat, esetleg ingatlanukat elcsaklizzák. Szarvas polgármestere szerint évente 10-15 ember kerül csicskáztatókhoz - írja a Népszabadság.

Nyírgyulaj polgármestere, Becsei György négy-öt olyan emberről tud a faluban, akit ételért, és szobának nem nevezhető helyiségért dolgoztatnak. A polgármester állítása szerint ők nem tudják ezeket a vidéki hajléktalanokat elhelyezni, így pedig mindig jobb helyük van, mint ha egy aluljáróban élnének, hiszen legalább ételt kapnak.

Idén egyébként Szarvason fogott a rendőrség razziába, hogy kiderítse, vannak-e "csicskatartók", vagyis másokat fogságban tartó emberek. Összesen huszonhat személyt hallgattak ki a rendőrségen, akik esetében felmerült, hogy nem a saját jószántukból laknak ott, ahol megtalálták őket. Eredménytelenül.

A szarvasiak azonban azt állítják, gyakorta nem lehet hozzáférni a pénzkiadó automatákhoz, mert a csicskatartók öt, hat, de nemegyszer akár nyolc bankkártyával érkeznek oda, hogy a fogvatartottak nyugdíját, egyéb jövedelmét levegyék.

Melis János szarvasi jegyző is arról számolt be: az önkormányzat kapott bejelentéseket ezzel kapcsolatban, de mindegyik névtelen volt.

A helybéliek úgy tudják, hogy a csicskáztatók távolabbi településekről, gyakran szociális otthonokból és szenvedélybetegeket ellátó intézetekből hozzák Szarvasra a nyugdíjjal vagy valamilyen szociális ellátással rendelkező embereket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azonban nem a családhoz kerültek dolgoztatása a fő cél, hanem a rendszerint magányos emberek nyugdíjának, esetleg ingatlanának megszerzése, nevének felhasználása. Többségük annyira rossz egészségi állapotú, hogy nehezebb munkára nem is használható.

Sajnos a csicskáztatók ellen csak akkor lehet feljelentést tenni, ha az érintett is belemegy, hiszen nélküle nem lehet bizonyítani a vádat. ők azonban jellemzően beletörődtek már sorsukba, és nem is tudnának hova menni, ha kimenekülnének a rabszolgatartásból.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 14:25
Tettlegességig fajult Puzsér Róbert Spirit FM-es műsorvezető és Ábrahám Róbert, a PestiSrácok nevű k...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem