1 °C Budapest

Hol élnek a legszegényebb magyarok: itt a LISTA

2009. szeptember 30. 06:20

Vásárlóerő, rangsorolva Egy friss felmérés szerint Magyarországon a Balaton partján fekvő Csopak lakossága költheti el a legnagyobb összeget személyenként a kereskedelemben. A legkevesebb elkölthető összeggel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabő lakói rendelkeznek. A teljes jövedelem szempontjából a legtehetősebb településnek Budaörs számít.

A GfK Csoport - a világ egyik legnagyobb piackutató vállalata- rendszeresen vizsgálja a vásárlóerő adatok alakulását Európa valamennyi országára vonatkozóan. 2009-ben azonban az általános vásárlóerő adatsor mellett első alkalommal adja ki a GfK Kiskereskedelmi Vásárlóerő tanulmányt is.

Ennek alapjául a bevallott jövedelmekről összegyűjtött adatok szolgálnak, de az aggregált mutató kialakítását sok más forrással is - így a vonatkozó munkanélküliségi statisztikával, a lakosság és háztartások számával, vendégéjszakák számával, személygépkocsi-ellátottságával, vagy például a vállalkozók és vállalkozások számával is összehangolják.

A kiskereskedelmi vásárlóerő kiszámításánál a következő árucsoportokra költött kiadásokat veszik figyelembe: élelmiszerek és élvezeti cikkek, ruházat, cipő, egyéb háztartási áruk (pl. bútorok, szőnyegek, háztartási elektromos berendezések stb.), test- és egészségápolási szerek, művelődés és szórakozás (pl. tv, rádió, könyvek, fényképezés, folyóiratok, játékok, sportszerek) és személyes kiegészítők (pl. órák, ékszerek stb.). Nem veszik figyelembe azonban a gépjárművekkel és üzemanyaggal, továbbá a szolgáltatások és javítások igénybevételével kapcsolatos kiadásokat.

Míg a kétévente megjelenő GfK Általános Vásárlóerő Index tanulmány a lakosok és a háztartások rendelkezésére álló teljes jövedelmét térképezi fel településenként, addig a kiskereskedelmi vásárlóerő azt mutatja meg, hogy mekkora az egyes településeken a kereskedelem szempontjából releváns vásárlóerő, azaz a lakosok mekkora összeget költhetnek el személyenként a kereskedelemben.

Csopaktól Tiszabőig: tehetős és szegény települések

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?