Hol élnek a legszegényebb magyarok: itt a LISTA

2009. szeptember 30. 06:20

Vásárlóerő, rangsorolva Egy friss felmérés szerint Magyarországon a Balaton partján fekvő Csopak lakossága költheti el a legnagyobb összeget személyenként a kereskedelemben. A legkevesebb elkölthető összeggel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabő lakói rendelkeznek. A teljes jövedelem szempontjából a legtehetősebb településnek Budaörs számít.

A GfK Csoport - a világ egyik legnagyobb piackutató vállalata- rendszeresen vizsgálja a vásárlóerő adatok alakulását Európa valamennyi országára vonatkozóan. 2009-ben azonban az általános vásárlóerő adatsor mellett első alkalommal adja ki a GfK Kiskereskedelmi Vásárlóerő tanulmányt is.

Ennek alapjául a bevallott jövedelmekről összegyűjtött adatok szolgálnak, de az aggregált mutató kialakítását sok más forrással is - így a vonatkozó munkanélküliségi statisztikával, a lakosság és háztartások számával, vendégéjszakák számával, személygépkocsi-ellátottságával, vagy például a vállalkozók és vállalkozások számával is összehangolják.

A kiskereskedelmi vásárlóerő kiszámításánál a következő árucsoportokra költött kiadásokat veszik figyelembe: élelmiszerek és élvezeti cikkek, ruházat, cipő, egyéb háztartási áruk (pl. bútorok, szőnyegek, háztartási elektromos berendezések stb.), test- és egészségápolási szerek, művelődés és szórakozás (pl. tv, rádió, könyvek, fényképezés, folyóiratok, játékok, sportszerek) és személyes kiegészítők (pl. órák, ékszerek stb.). Nem veszik figyelembe azonban a gépjárművekkel és üzemanyaggal, továbbá a szolgáltatások és javítások igénybevételével kapcsolatos kiadásokat.

Míg a kétévente megjelenő GfK Általános Vásárlóerő Index tanulmány a lakosok és a háztartások rendelkezésére álló teljes jövedelmét térképezi fel településenként, addig a kiskereskedelmi vásárlóerő azt mutatja meg, hogy mekkora az egyes településeken a kereskedelem szempontjából releváns vásárlóerő, azaz a lakosok mekkora összeget költhetnek el személyenként a kereskedelemben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Csopaktól Tiszabőig: tehetős és szegény települések

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem