18 °C Budapest

Zuhannak az árak, olcsóbb az élet Szlovákiában

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 10:32

Az elmúlt hónapokban hatalmasat zuhantak az árak Szlovákiában, holott az euró bevezetése miatt épp az ellenkezőjétől tartottak a szomszédos országban -írja a bumm.sk hírportál.

A gazdasági válság, valamint a vele együtt járó magas munkanélküliség átírta a forgatókönyvet, és az olcsóbb élelmiszerek mellett már a lakás, az albérlet, az autó, az elektronika, az építőanyag, különböző szolgáltatások, sőt, még a hitel is kevesebbe kerül.

Az euró kedvező árfolyamának köszönhetően a határ menti régiókban lakók az év első felében megrohamozták a magyarországi bevásárlóközpontokat. Ma azonban már nem mindenért éri meg a túloldalra jönni. Szlovákia üzletei ugyanis a pangó forgalom miatt kénytelenek voltak árpolitikát változtatni, melynek köszönhetően nagymértékben, átlagban 10-20 százalékkal lenyomták a fogyasztói árakat, ráadásul ma már az euró-forint árfolyam sem ösztönöz a vásárlási turizmusra.

Az élelmiszer üzletláncok képviselői szerint legnagyobb mértékben a tej és bizonyos tejtermékek, a friss gyümölcs és a zöldség, az olaj, valamint a tisztítószerek, a mosogató-, illetve mosószerek ára zuhant. Egyes tejtermékek akár 50 százalékkal is kevesebbe kerülnek, mint az év elején. Kedvezőbb áron lehet hozzájutni a lábbelihez és a ruházathoz, csakúgy, mint a sportszerekhez vagy a számítógéphez. Az éttermekben 10-15 százalékos, a különböző tanfolyamok esetében 15-20, a taxis vállalatoknál 5, a mobil szolgáltatásoknál 5-10 százalékos csökkenés következett be.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt hónapokban több ezer-tízezer euróval csökkent az ingatlanok ára, országosan 13,4 százalékos mélyrepülésről beszélhetünk.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?