Kínából indul a következő válság! Nem lesz piskóta!

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 10:17

Amint Kína konvertibilissé teszi valutáját és felszabadítja pénzügyi piacait, megnyílik az út egy olyan újabb gazdasági buborék felfújódása előtt, amelynek méretéhez képest az ezredforduló .com-láza vagy az elmúlt évek jelzálogpiaci válsága barátságos kerti partinak tűnhet.

James Saft, a Reuters szakíró publicistája szerint a lehetőség persze nem jelent feltétlenül szükségszerűséget, hiszen minden ilyen gazdasági fellendülés valamilyen pozitív átalakuláson alapul, a gond az, hogy a folyamatok kikerülnek az ésszerű kontroll alól. Jó példa erre az Egyesült Államokban a 19. században kialakult vasútépítési láz vagy az internetgazdaság forradalma - mindkettő a gazdaságot alapvetően átalakító változást hozott. Kínában óriási növekedési potenciál rejlik, a társadalom joggal tart igényt arra, hogy egyenrangú társa legyen a világ legfejlettebb országainak, és ha lehetőséget kap arra, hogy gyorsabban haladjon ezen az úton, akkor élni is fog vele.

A pekingi vezetés nemrégiben jelentette be igényét, hogy nagyobb szerepet szerezzen a világ pénzügyi rendszerében a jüannak és Sanghajt a világ egyik pénzügyi központjává akarja emelni. Ez pozitív fejlődést hozhat, ám ha túl messzire megy, akkor az ázsiai ország méretei miatt kolosszális válsághoz vezethet.

Több száz millió ember kapcsolódhat be fogyasztásával a világgazdaságba, de ha a könnyen hozzáférhető hitelek hirtelen megnövelik vásárlóerejüket, akkor - hasonlóan az amerikai lakáspiachoz, ami olyanok előtt is megnyitotta az otthon megszerzésének lehetőségét, akik ezt nem engedhették meg maguknak - várhatóan irracionális döntéseket fognak hozni. Tekintve, hogy sok emberről van szó, ennek következményei enyhén szólva meghaladják a jelzálogpiaci válság romboló hatását.

Mindebből némi ízelítőt adnak az elmúlt hónapok fejleményei. Az állami gazdaságösztönzés keretében a gazdaságba ömlött pénz jelentős része a tőzsdén landolt, lökést adva a spekulációnak. A kínai kormány igyekszik ellenőrzés alatt tartani a folyamatot, korlátozta a hitelnyújtás feltételeit, de ez nem lesz könnyű, amikor a társadalom úgy érzi, eljött az ideje személyes megtollasodásának.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem