5 °C Budapest

Kínából indul a következő válság! Nem lesz piskóta!

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 10:17

Amint Kína konvertibilissé teszi valutáját és felszabadítja pénzügyi piacait, megnyílik az út egy olyan újabb gazdasági buborék felfújódása előtt, amelynek méretéhez képest az ezredforduló .com-láza vagy az elmúlt évek jelzálogpiaci válsága barátságos kerti partinak tűnhet.

James Saft, a Reuters szakíró publicistája szerint a lehetőség persze nem jelent feltétlenül szükségszerűséget, hiszen minden ilyen gazdasági fellendülés valamilyen pozitív átalakuláson alapul, a gond az, hogy a folyamatok kikerülnek az ésszerű kontroll alól. Jó példa erre az Egyesült Államokban a 19. században kialakult vasútépítési láz vagy az internetgazdaság forradalma - mindkettő a gazdaságot alapvetően átalakító változást hozott. Kínában óriási növekedési potenciál rejlik, a társadalom joggal tart igényt arra, hogy egyenrangú társa legyen a világ legfejlettebb országainak, és ha lehetőséget kap arra, hogy gyorsabban haladjon ezen az úton, akkor élni is fog vele.

A pekingi vezetés nemrégiben jelentette be igényét, hogy nagyobb szerepet szerezzen a világ pénzügyi rendszerében a jüannak és Sanghajt a világ egyik pénzügyi központjává akarja emelni. Ez pozitív fejlődést hozhat, ám ha túl messzire megy, akkor az ázsiai ország méretei miatt kolosszális válsághoz vezethet.

Több száz millió ember kapcsolódhat be fogyasztásával a világgazdaságba, de ha a könnyen hozzáférhető hitelek hirtelen megnövelik vásárlóerejüket, akkor - hasonlóan az amerikai lakáspiachoz, ami olyanok előtt is megnyitotta az otthon megszerzésének lehetőségét, akik ezt nem engedhették meg maguknak - várhatóan irracionális döntéseket fognak hozni. Tekintve, hogy sok emberről van szó, ennek következményei enyhén szólva meghaladják a jelzálogpiaci válság romboló hatását.

Mindebből némi ízelítőt adnak az elmúlt hónapok fejleményei. Az állami gazdaságösztönzés keretében a gazdaságba ömlött pénz jelentős része a tőzsdén landolt, lökést adva a spekulációnak. A kínai kormány igyekszik ellenőrzés alatt tartani a folyamatot, korlátozta a hitelnyújtás feltételeit, de ez nem lesz könnyű, amikor a társadalom úgy érzi, eljött az ideje személyes megtollasodásának.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?