18 °C Budapest

Rengeteget spórolhatsz: itt a hidegvizes mosógép!

2009. szeptember 19. 16:02

Szenzációs új termékkel rukkolt elő az AEG-Electrolux. A háztartási gépeket gyártó cég hidegvízzel működő mosógépet dob piacra, még idén ősszel.

Az AEG-Electrolux várhatóan novemberben dobja piacra Super Eco L64580LE nevű mosógépét, mely a világ első kereskedelmi forgalomban is kapható, hidegvízzel működő eszköze lesz.


Fotó: electrolux.com


A gyártó szerint a gépnek nem kell felmelegítenie a vizet ahhoz, hogy hatékony legyen a mosás. A mosógép számára leggazdaságosabb, ha 3 kg ruhát mosunk (ennyi fér a hidegvíz-programba), de méretének köszönhetően akár 7 kg ruhanemű is elfér benne.

A hírek szerint 6 °C feletti hőmérsékleten már elérhető a kiváló mosóhatás, igaz, olyan (folyékony) mosószer is szükséges, ami már alacsony hőfokon is jól tisztít. Az új gép rendkívüli energiatakarékosságának köszönhetően A+ minősítést kapott: 82 százalékkal fogyaszt kevesebb energiát, mintha 40 fokon mosnánk, és 72 százalékot spórol a 30 fokos mosáshoz képest.

Habár a gyártók évről-évre újabb és újabb mosógépeket dobnak piacra, a háztartások energiahasználatában még mindig jelentős szerepet játszanak ezek az eszközök.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a Leeds-i Egyetem kutatói olyan mosógépet fejlesztettek ki, amely akár már néhány deciliter víz felhasználásával is tisztára mossa a szennyest. A várakozások szerint a készülék jövőre már megvásárolható lesz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha a készítők tervei beválnak, és valóban kereskedelmi forgalomba kerül -és világszerte elterjed- a készülék, azzal nem csak több milliárd liter víz takarítható meg, hanem a háztartások rezsije is jelentősen csökkenhetne.

A gép speciális gyöngyökkel tisztít, amelyeket a vízgőz - akár már 2-3 deciliter- hoz működésbe. Ezek a tisztítógyöngyök pedig több száz alkalommal felhasználhatóak, így akár több évig is kitarthatnak és hatékonyan tisztíthatják a ruhákat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?