Bünteti az EU az epilepsziásokat? A 100-as égő hiányzik

2009. szeptember 13. 14:02

Az Egyesült-Királyságban is kapkodják a hagyományos izzókat a boltok polcairól, mert szeptember elseje után az Európai Unióban tilos a 80 wattnál erősebb izzók gyártása és importja.

Egy brit nyugdíjas 500 fontos költségen 1100 darab 100 wattos villanykörtét halmozott fel, így dacol a szeptember 1-jén életbelépett uniós szabályozással, amely értelmében 80 watt teljesítményt meghaladó hagyományos körtéket tilos forgalmazni a közösség területén - írja a Daily Mail Online.

A 62 éves Valerie Hemsley-Flint kiszámolta, hogyha éppen olyan hosszú életet él, mint a nagynénje, és a házában egyszerre 20 körtét használ, akkor a felhalmozott izzómennyiség várhatóan ki fog tartani egészen élete végéig. A nyugdíjas tanárnő epilepsziás betegségével indokolja, hogy miért nem tartózkodhat semmilyen vibráló fényforrás közelében.

 

Fotó: dailymail.co.uk


Az energiatakarékos izzókat korábban is kapcsolatba hozták olyan különböző betegségek - mint például a migrén, epilepszia, vagy a lupus immunbetegség- kialakulásával. A brit bőrgyógyászok szövetsége hangot adott azon aggodalmának, hogy a jövőben olyan emberek sem juthatnak majd hagyományos izzókhoz, akik bőrének nem tesz jót az energiatakarékos izzók fénye. Emellett több kritika érte a technológiát a magasabb ára és gyengébb fénye miatt is.

Az energiatakarékos technológia támogatói kiemelik, hogy a használatával több millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehet megspórolni. "Sok mítosz lengi körül az újfajta izzókat, egy kicsit több időbe telik még bemelegszenek ugyan, de a fény, amit kibocsájtanak, ugyanaz" - fejtette ki álláspontját a brit Zöld Párt szóvivője a lapnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?