11 °C Budapest

Bünteti az EU az epilepsziásokat? A 100-as égő hiányzik

2009. szeptember 13. 14:02

Az Egyesült-Királyságban is kapkodják a hagyományos izzókat a boltok polcairól, mert szeptember elseje után az Európai Unióban tilos a 80 wattnál erősebb izzók gyártása és importja.

Egy brit nyugdíjas 500 fontos költségen 1100 darab 100 wattos villanykörtét halmozott fel, így dacol a szeptember 1-jén életbelépett uniós szabályozással, amely értelmében 80 watt teljesítményt meghaladó hagyományos körtéket tilos forgalmazni a közösség területén - írja a Daily Mail Online.

A 62 éves Valerie Hemsley-Flint kiszámolta, hogyha éppen olyan hosszú életet él, mint a nagynénje, és a házában egyszerre 20 körtét használ, akkor a felhalmozott izzómennyiség várhatóan ki fog tartani egészen élete végéig. A nyugdíjas tanárnő epilepsziás betegségével indokolja, hogy miért nem tartózkodhat semmilyen vibráló fényforrás közelében.

 

Fotó: dailymail.co.uk


Az energiatakarékos izzókat korábban is kapcsolatba hozták olyan különböző betegségek - mint például a migrén, epilepszia, vagy a lupus immunbetegség- kialakulásával. A brit bőrgyógyászok szövetsége hangot adott azon aggodalmának, hogy a jövőben olyan emberek sem juthatnak majd hagyományos izzókhoz, akik bőrének nem tesz jót az energiatakarékos izzók fénye. Emellett több kritika érte a technológiát a magasabb ára és gyengébb fénye miatt is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az energiatakarékos technológia támogatói kiemelik, hogy a használatával több millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehet megspórolni. "Sok mítosz lengi körül az újfajta izzókat, egy kicsit több időbe telik még bemelegszenek ugyan, de a fény, amit kibocsájtanak, ugyanaz" - fejtette ki álláspontját a brit Zöld Párt szóvivője a lapnak.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?