1 °C Budapest

Bünteti az EU az epilepsziásokat? A 100-as égő hiányzik

2009. szeptember 13. 14:02

Az Egyesült-Királyságban is kapkodják a hagyományos izzókat a boltok polcairól, mert szeptember elseje után az Európai Unióban tilos a 80 wattnál erősebb izzók gyártása és importja.

Egy brit nyugdíjas 500 fontos költségen 1100 darab 100 wattos villanykörtét halmozott fel, így dacol a szeptember 1-jén életbelépett uniós szabályozással, amely értelmében 80 watt teljesítményt meghaladó hagyományos körtéket tilos forgalmazni a közösség területén - írja a Daily Mail Online.

A 62 éves Valerie Hemsley-Flint kiszámolta, hogyha éppen olyan hosszú életet él, mint a nagynénje, és a házában egyszerre 20 körtét használ, akkor a felhalmozott izzómennyiség várhatóan ki fog tartani egészen élete végéig. A nyugdíjas tanárnő epilepsziás betegségével indokolja, hogy miért nem tartózkodhat semmilyen vibráló fényforrás közelében.

 

Fotó: dailymail.co.uk


Az energiatakarékos izzókat korábban is kapcsolatba hozták olyan különböző betegségek - mint például a migrén, epilepszia, vagy a lupus immunbetegség- kialakulásával. A brit bőrgyógyászok szövetsége hangot adott azon aggodalmának, hogy a jövőben olyan emberek sem juthatnak majd hagyományos izzókhoz, akik bőrének nem tesz jót az energiatakarékos izzók fénye. Emellett több kritika érte a technológiát a magasabb ára és gyengébb fénye miatt is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az energiatakarékos technológia támogatói kiemelik, hogy a használatával több millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehet megspórolni. "Sok mítosz lengi körül az újfajta izzókat, egy kicsit több időbe telik még bemelegszenek ugyan, de a fény, amit kibocsájtanak, ugyanaz" - fejtette ki álláspontját a brit Zöld Párt szóvivője a lapnak.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm