12 °C Budapest

Megrázó: íme az olcsóság ára!

2009. szeptember 18. 06:20

Az EU várhatóan szigorítja a Srí Lankáról beérkező termékek behozatalát, ami komoly érvágást jelenthet a szigetország gazdaságának. Az okot a polgárháborúra kell visszavezetni.

Az egész világot sokkolta öt évvel ezelőtt a Délkelet-Ázsiát elöntő cunami: a 2004. december 26-i szökőár több mint 280 ezer embert ölt meg az Indiai-óceán körüli térségben. A természeti katasztrófa az óceánon végigvonulva pusztított Indonéziában, Thaiföldön, India és Srí Lanka partjainál is.

Az EU a természeti csapás kárainak mérséklésére - a szökőár Srí Lankán 31 ezer halálos áldozatot követelt és további 1 millió embert sújtott egyéb módon- adókedvezményeket biztosított az ázsiai országnak. A megállapodás értelmében az elmúlt években több millió tonna olcsó ruhanemű érkezett az Srí Lankáról Európába, ez pedig együtt járt az ország textiliparának hatalmas fellendülésével.

A polgárháború
A Srí Lanka-i polgárháború háborús konfliktus volt Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) szigetén 1983-2009 között.

A háború 1983. július 23-án kezdődött a polgárháború a colombói kormány és a Tamil Ilám Felszabadító Tigrisei között. Részben vallási okokra vezethető vissza a konfliktus. 2009. május 17-án befejeződött a háború a tamil lázadók fegyverszünet-kérvényével.

(Forrás: Wikipédia)


Brit lapértesülések szerint ugyanakkor hamarosan véget érhet az olcsó Sri Lankai ruhák dömpingje, és akár néhány hónapon belül eltűnhetnek a termékek a polcokról. Az EU döntésének hátterében az országban tapasztalható súlyos emberi jogi visszaélések állnak.

Az EU nem a munkavállalók jogainak megsértése, vagy a gyermekmunka miatt szüntetné be a kedvezményeket -ilyen szempontból egyébként nem tapasztalhatóak jelentős visszaélések- hanem a kormány polgárháborús cselekedetei miatt. A néhány hónapja lezárt konfliktusban ugyanis sorozatosan követtek el emberiség elleni bűntetteket, jelenleg például közel 300 ezer tamil lázadónak minősített személyt -köztük nőket és gyerekeket- tartanak fogva internálótáborokban. Nemzetközi szervezetek szerint gyakoriak a kínzások és az erőszakos vallatások is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az EU lépése azt is jelentheti, hogy közel 250 ezer textilipari munkás kerül az utcára -elsősorban a főváros, Colombo fejlett gyáraiból-, így közvetve egymillió ember megélhetése kerül veszélybe. Ez pedig rendkívül súlyos gazdasági problémákat okozhat a húszmilliós országban.

Srí Lanka textilipari termékeit jelenleg a legnagyobb európai ruházati gyártók értékesítik: a Marks & Spencer például fehérneműket és iskolai egyenruhákat importál, a Next ottani gyárában pedig felsőruházati termékek (pólók, ingek) készülnek. A Tesco egyre népszerűbb "Cherokee" ruházati márkájának jelentős hányada készül Srí Lankán: a pamuttermékek mellett gyapjú-alapanyagot és cipzárokat, gombokat is gyártat az országban.

Fotó: timesonline.co.uk


A szigetország kormánya most azt tervezi, 150 millió dolláros segélyt ad a textilágazat zuhanásának mérséklésére, valamint erősítik az exportot más ázsiai országok, például India és Kína irányába. A várható visszaesés ugyanakkor elkerülhetetlennek látszik, mivel az EU-országok jelentik Srí Lanka számára az exporttermelés 52 százalékát.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm