Megrázó: íme az olcsóság ára!

2009. szeptember 18. 06:20

Az EU várhatóan szigorítja a Srí Lankáról beérkező termékek behozatalát, ami komoly érvágást jelenthet a szigetország gazdaságának. Az okot a polgárháborúra kell visszavezetni.

Az egész világot sokkolta öt évvel ezelőtt a Délkelet-Ázsiát elöntő cunami: a 2004. december 26-i szökőár több mint 280 ezer embert ölt meg az Indiai-óceán körüli térségben. A természeti katasztrófa az óceánon végigvonulva pusztított Indonéziában, Thaiföldön, India és Srí Lanka partjainál is.

Az EU a természeti csapás kárainak mérséklésére - a szökőár Srí Lankán 31 ezer halálos áldozatot követelt és további 1 millió embert sújtott egyéb módon- adókedvezményeket biztosított az ázsiai országnak. A megállapodás értelmében az elmúlt években több millió tonna olcsó ruhanemű érkezett az Srí Lankáról Európába, ez pedig együtt járt az ország textiliparának hatalmas fellendülésével.

A polgárháború
A Srí Lanka-i polgárháború háborús konfliktus volt Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) szigetén 1983-2009 között.

A háború 1983. július 23-án kezdődött a polgárháború a colombói kormány és a Tamil Ilám Felszabadító Tigrisei között. Részben vallási okokra vezethető vissza a konfliktus. 2009. május 17-án befejeződött a háború a tamil lázadók fegyverszünet-kérvényével.

(Forrás: Wikipédia)


Brit lapértesülések szerint ugyanakkor hamarosan véget érhet az olcsó Sri Lankai ruhák dömpingje, és akár néhány hónapon belül eltűnhetnek a termékek a polcokról. Az EU döntésének hátterében az országban tapasztalható súlyos emberi jogi visszaélések állnak.

Az EU nem a munkavállalók jogainak megsértése, vagy a gyermekmunka miatt szüntetné be a kedvezményeket -ilyen szempontból egyébként nem tapasztalhatóak jelentős visszaélések- hanem a kormány polgárháborús cselekedetei miatt. A néhány hónapja lezárt konfliktusban ugyanis sorozatosan követtek el emberiség elleni bűntetteket, jelenleg például közel 300 ezer tamil lázadónak minősített személyt -köztük nőket és gyerekeket- tartanak fogva internálótáborokban. Nemzetközi szervezetek szerint gyakoriak a kínzások és az erőszakos vallatások is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az EU lépése azt is jelentheti, hogy közel 250 ezer textilipari munkás kerül az utcára -elsősorban a főváros, Colombo fejlett gyáraiból-, így közvetve egymillió ember megélhetése kerül veszélybe. Ez pedig rendkívül súlyos gazdasági problémákat okozhat a húszmilliós országban.

Srí Lanka textilipari termékeit jelenleg a legnagyobb európai ruházati gyártók értékesítik: a Marks & Spencer például fehérneműket és iskolai egyenruhákat importál, a Next ottani gyárában pedig felsőruházati termékek (pólók, ingek) készülnek. A Tesco egyre népszerűbb "Cherokee" ruházati márkájának jelentős hányada készül Srí Lankán: a pamuttermékek mellett gyapjú-alapanyagot és cipzárokat, gombokat is gyártat az országban.

Fotó: timesonline.co.uk


A szigetország kormánya most azt tervezi, 150 millió dolláros segélyt ad a textilágazat zuhanásának mérséklésére, valamint erősítik az exportot más ázsiai országok, például India és Kína irányába. A várható visszaesés ugyanakkor elkerülhetetlennek látszik, mivel az EU-országok jelentik Srí Lanka számára az exporttermelés 52 százalékát.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem