2 °C Budapest

Megrázó: íme az olcsóság ára!

2009. szeptember 18. 06:20

Az EU várhatóan szigorítja a Srí Lankáról beérkező termékek behozatalát, ami komoly érvágást jelenthet a szigetország gazdaságának. Az okot a polgárháborúra kell visszavezetni.

Az egész világot sokkolta öt évvel ezelőtt a Délkelet-Ázsiát elöntő cunami: a 2004. december 26-i szökőár több mint 280 ezer embert ölt meg az Indiai-óceán körüli térségben. A természeti katasztrófa az óceánon végigvonulva pusztított Indonéziában, Thaiföldön, India és Srí Lanka partjainál is.

Az EU a természeti csapás kárainak mérséklésére - a szökőár Srí Lankán 31 ezer halálos áldozatot követelt és további 1 millió embert sújtott egyéb módon- adókedvezményeket biztosított az ázsiai országnak. A megállapodás értelmében az elmúlt években több millió tonna olcsó ruhanemű érkezett az Srí Lankáról Európába, ez pedig együtt járt az ország textiliparának hatalmas fellendülésével.

A polgárháború
A Srí Lanka-i polgárháború háborús konfliktus volt Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) szigetén 1983-2009 között.

A háború 1983. július 23-án kezdődött a polgárháború a colombói kormány és a Tamil Ilám Felszabadító Tigrisei között. Részben vallási okokra vezethető vissza a konfliktus. 2009. május 17-án befejeződött a háború a tamil lázadók fegyverszünet-kérvényével.

(Forrás: Wikipédia)


Brit lapértesülések szerint ugyanakkor hamarosan véget érhet az olcsó Sri Lankai ruhák dömpingje, és akár néhány hónapon belül eltűnhetnek a termékek a polcokról. Az EU döntésének hátterében az országban tapasztalható súlyos emberi jogi visszaélések állnak.

Az EU nem a munkavállalók jogainak megsértése, vagy a gyermekmunka miatt szüntetné be a kedvezményeket -ilyen szempontból egyébként nem tapasztalhatóak jelentős visszaélések- hanem a kormány polgárháborús cselekedetei miatt. A néhány hónapja lezárt konfliktusban ugyanis sorozatosan követtek el emberiség elleni bűntetteket, jelenleg például közel 300 ezer tamil lázadónak minősített személyt -köztük nőket és gyerekeket- tartanak fogva internálótáborokban. Nemzetközi szervezetek szerint gyakoriak a kínzások és az erőszakos vallatások is.

Az EU lépése azt is jelentheti, hogy közel 250 ezer textilipari munkás kerül az utcára -elsősorban a főváros, Colombo fejlett gyáraiból-, így közvetve egymillió ember megélhetése kerül veszélybe. Ez pedig rendkívül súlyos gazdasági problémákat okozhat a húszmilliós országban.

Srí Lanka textilipari termékeit jelenleg a legnagyobb európai ruházati gyártók értékesítik: a Marks & Spencer például fehérneműket és iskolai egyenruhákat importál, a Next ottani gyárában pedig felsőruházati termékek (pólók, ingek) készülnek. A Tesco egyre népszerűbb "Cherokee" ruházati márkájának jelentős hányada készül Srí Lankán: a pamuttermékek mellett gyapjú-alapanyagot és cipzárokat, gombokat is gyártat az országban.

Fotó: timesonline.co.uk


A szigetország kormánya most azt tervezi, 150 millió dolláros segélyt ad a textilágazat zuhanásának mérséklésére, valamint erősítik az exportot más ázsiai országok, például India és Kína irányába. A várható visszaesés ugyanakkor elkerülhetetlennek látszik, mivel az EU-országok jelentik Srí Lanka számára az exporttermelés 52 százalékát.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58