7 °C Budapest

Komoly bajban az MTV

Pénzcentrum
2009. szeptember 16. 09:17

Komoly bajba kerülhet a Magyar Televízió (MTV) Zrt., mivel több milliárd forintnyi forrásról kénytelen lemondani, ugyanis a köztelevíziót felügyelő kuratórium elnöksége nem adott felhatalmazást 2,45 milliárd forint hitel felvételére.

Múlt pénteken az is kiderült, hogy a 2010-es állami költségvetés a korábbiaknál lényegesen kisebb összeget biztosít az MTV-nek az alaptámogatáson (a műsorterjesztési költségek támogatásán, illetve az üzemben tartási és a koncessziós díjból az MTV-re eső összegen) felül. A költségvetési törvény tervezete szerint az MTV-nek 2007 óta biztosított évi 9,452 milliárd forint céltámogatása mintegy 7 milliárd forintra csökken 2010-ben.

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke már a kuratóriumi elnökség döntését követően rendkívüli megbeszélést kezdeményezett, ahol arra kérte a menedzsmentet, hogy belátható időn belül tegyenek javaslatokat a költségek csökkentésére a mintegy 2,5 milliárdos forráskivonás kezelése érdekében. Érdeklődésünkre a köztévé sajtóosztályán közölték: bár a kuratóriumi elnökség korábban jóváhagyta a hitelfelvételt, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után már nem adott felhatalmazást a főként technológiai beruházások finanszírozását célzó kölcsönszerződés megkötésére. Ezáltal az utolsó negyedévre forráshiányos helyzetbe került az MTV, ahhoz pedig, hogy a működési költségek 10 százalékát kitevő 2,45 milliárd forintot a következő három hónapban előteremtsék, radikális lépésekre lesz szükség.

A Napi Gazdaság MTV-hez közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a kuratóriumi elnökség hiteltenderrel kapcsolatos szeptember 9-i döntésében közrejátszhatott az a tény is, hogy a köztévé legutóbbi, immár hatodik elnökválasztási próbálkozása során nem sikerült Székely Ferencet az MTV vezetőjévé választani. Úgy tudjuk, a kuratóriumi elnökségen belül a szocialista és szabad demokrata delegáltak ugyan korábban megszavazták a 2,45 milliárd forintos beruházási hitel felvételére meghirdetett közbeszerzési eljárást, Székely sikertelen elnöki jelölését követően azonban már ők sem támogatták a kölcsönfelvételt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem